Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hviezda sype Slovákov z rukáva. A rešpektuje ich

V bielych, modrých a červených dresoch. Tak dlho, ako sa len dá. Hokejistov Spojených štátov musia z ľadu takmer nasilu stiahnuť. Ich tréning trvá o niečo dlhšie, ako má. Zväčša to býva naopak.

09.05.2019 13:36 , aktualizované: 20:54
Patrick Kane Foto: ,
Patrick Kane.
debata (2)

Hlúčiky fínskych a slovenských novinárov čakajú na najväčšie hviezdy. Pochopiteľne, všade sa najdlhšie zdrží tá najväčšia z nich.

Patrick Kane.

Trošku štatistiky, aby bolo zrejmé, proti komu majú Slováci dnes tú česť. V NHL odohral 903 zápasov, strelil 356 gólov a na ďalších 582 prihral. Dvanásť sezón v najlepšej hokejovej lige na svete a tri prstene za víťazstvo. Taká je americká osemdesiatosmička – kapitán.

„Ale iba pár otázok,“ upozorňuje všetkých člen americkej výpravy. Hokejová superhviezda nemá žiadne maniere. Na otázky odpovedá s pokorou. Hovorí tak aj o Slovákoch. Na prekvapenie všetkých, zostavu dnešného súpera má naštudovanú.

„Máte tam niekoľko veľmi dobrých hráčov. Černák, Tatar, Pánik, Marinčin, Daňo, ale aj ostatní sú zaiste skvelí,“ vymenúva Kane hokejistov, ktorých registruje v nominácii Craiga Ramsayho.

V očiach Slovákov sú to všetko hviezdy, hrajú predsa v NHL. Ale v tejto sezóne dohromady nenazbierali ani zďaleka toľko kanadských bodov, ako americký líder.

Na ľade to však nemusí nič znamenať. „Dnešný hokej je taký vyrovnaný, že platí jedna zásada: ak hráte dobre, vyhráte. Keď nie, potom určite prehráte,“ varuje Kane pred silou domáceho mužstva.

Súčasťou piatkového vydania denníka Pravda bude obsiahla príloha s atraktívnym obsahom k MS 2019 v hokeji

Naposledy v roku 1933

Okrem rodáka z Buffala majú Američania v tíme aj ďalšie veľké esá – prišli so zostavou, ktorá vzbudzuje rešpekt. Sú v nej ôsmi hráči, ktorí vlani v Dánsku vybojovali bronzové medaily a tiež dvaja z desiatky najproduktívnejších hokejistov základnej časti NHL. Okrem 110-bodového Kana aj 99-bodový Johnny Gaudreau.

„Veru, všetci okolo mňa sú šikovní hráči. Predpokladám, že na ľade to s nimi bude poriadna zábava,“ zamyslí sa dlhoročný hráč Chicaga.

Spojené štáty a majstrovstvá sveta v hokeji, to je dlhý príbeh. No nie až taký úspešný, ako by sa mohlo zdať. Viete, kedy sa naposledy radovali reprezentanti USA zo zlatej medaily? Nuž, Kane to vie. „Áno, bolo to v roku 1933 – je to príliš dlhý čas,“ prekvapí opäť svojou znalosťou.

Američanov odjakživa charakterizuje zdravé sebavedomie. Ideme neprehrať – túto frázu v ich slovníku nenájdete. „Prišli sme sem zlomiť nepriaznivú štatistiku. Cítim, že máme dobrý tím a postupom času sa budeme ešte zlepšovať. Ak to bude fungovať, o pár dní môžeme bojovať o titul,“ zamyslí sa.

Neprišli obdivovať krajinu

Svetový šampionát nemá za morom cveng. Aj preto výbery USA a Kanady často neposielajú na toto podujatie to najlepšie, čo majú k dispozícii. Tento postoj sa však začína meniť, dôkazom sú aj výbery, s ktorými Američania prišli na MS v uplynulých rokoch.

„Žiaľ, nemôžem vrátiť čas do obdobia zo začiatku kariéry. Dnes mi je ľúto, že som vtedy nereprezentoval. V posledných sezónach sa snažím využiť každú pozvánku, lebo hrať za USA je pre mňa veľká česť. Na majstrovstvách sveta sa hrá na veľkých klziskách a to si tiež užívam,“ prezradí.

Do Košíc pricestoval s tímom v stredu na obed. Za deň toho veľa nestihol, ale krátky výlet a tréning áno. „Poprechádzali sme sa po meste, na Slovensku sa mi naozaj páči. Ale budem úprimný, neprišli sme sem obdivovať krajinu, ale hrať hokej a pre Spojené štáty vybojovať pekný výsledok,“ dodáva najväčšia hviezda šampionátu.

Do debaty v tom opäť vstúpi chlapík v obleku.

„Už stačilo, musíme ísť,“ upozorňuje a ťahá Kana preč do kabíny. Presne dve minúty a 20 sekúnd – jeho čas je príliš vzácny.

Deväť hráčov z prvých formácií tímov NHL

Američania prišli na východ Slovenska so zostavou, ktorá vzbudzuje rešpekt aj obdiv súperov. Sú v nej ôsmi hráči, ktorí vlani na MS v Dánsku vybojovali bronzové medaily a tiež dvaja z desiatky najproduktívnejších hokejistov základnej časti práve vrcholiacej sezóny NHL. Sú nimi 110-bodový Patrick Kane a 99-bodový Johnny Gaudreau.

Na klubovej úrovni kouč Detroitu v NHL už tretí rok vedie americkú ekipu na majstrovstvách sveta. A výsledky má solídne. Pred dvoma rokmi v Nemecku doviedol Američanov k víťazstvu v základnej skupine, ale potom nasledovala nečakaná štvrťfinálová prehra s Fínmi (0:2).

Vlani v Dánsku sa americkí hokejisti dostali až do bojov o medaily. Po semifinálovom výprasku od Švédov (0:6) si v súboji o bronz poradili s Kanaďanmi (4:1). Navyše útočník Chicaga Patrick Kane získal cenu pre najužitočnejšieho hráča majstrovstiev sveta a s 20 bodmi (8+12) ovládol kanadské bodovanie.

Tento rok na Slovensku bude Kane kapitánom amerického tímu, za jeho asistentov zvolili obrancu Ryana Sutera (Minnesota) a útočníka Dylana Larkina (Detroit). Silu amerického útoku znásobujú aj hráči ako Jack Eichel (Buffalo), Alex DeBrincat (Chicago), James van Riemsdyk (Philadelphia) či Chris Kreider (NY Rangers).

Jednotkou v bránke by mal byť Cory Schneider (New Jersey). Američania dosiaľ v histórii získali 19 medailí, ale majstrami sveta sa stali len dvakrát. Zatiaľ naposledy v roku 1960.

„Napočítal som v tomto tíme deväť hokejistov, ktorí pravidelne hrajú v prvých formáciách vo svojich tímoch v NHL. Aj ďalší hráči sú väčšinou veľmi úspešní a majú dôležité miesta vo svojich mužstvách. Máme aj víťazné typy efektívnych obrancov so skvelým korčuľovaním, prehľadom v hre a dobrou rozohrávkou. Je to taký mix defenzívnych s ofenzívne ladenými typmi,“ vyhlásil Blashill.
(sita)

TV Pravda: Hosťom novej hokejovej relácie Príklep, ktorú budeme pravidelne vysielať počas MS 2019, bol majster sveta z roku 2002 Radoslav Hecl. Pozrite si video

Video
2 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2019 v hokeji #hokejisti USA