Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nominácia Slovenska na MS 2019. Táto partia vyvolených sa pokúsi o domáci úspech

Jedno očakávané meno a dve veľké prekvapenia. Generálny manažér Miroslav Šatan a tréner hokejovej reprezentácie Craig Ramsay opäť potvrdili, že pri zostavovaní nominácie vedia fanúšikov zaskočiť a rozhodnúť sa inak, než čaká väčšina. Tak, ako pred olympiádou v Pjongčangu i vlaňajším šampionátom v Dánsku, aj teraz sa ušlo miesto hráčom, pri ktorých to prekvapí.

08.05.2019 13:34
Slovensko, hokej Foto: ,
Konečná nominácia vznikla vyškrtnutím trojice korčuliarov.
debata (36)

Na Hudáčka si počkáme. Má dôveru

„Všetci chlapci, ktorých sme mali v závere prípravy k dispozícii, si zaslúžili ísť na majstrovstvá sveta a bolo ťažké niekoho poslať domov. No museli sme to trom urobiť. Najľahšie to bolo v obrane, keď Mária Grmana vyradilo zranenie, ktoré by si vyžiadalo týždeň alebo dva liečenia. V tomto prípade zasiahol osud,“ priblížil Šatan.

Oveľa náročnejšie rozhodovanie mali pri útočníkoch. Výkonmi v príprave si nakoniec spomedzi šestice centrov vyslúžili nomináciu Matúš Sukeľ, Tomáš Zigo aj Dávid Buc a miesto sa ušlo aj dvojici Libor Hudáček, Michal Krištof, ktorá nezasiahla ani do jedného zápasu.

„Čierny Peter ostal Tomášovi Marcinkovi. Hudáček a Krištof medzi nás prišli pre finálové povinnosti vo svojich kluboch neskoro a nemali sme šancu ich zapracovať. Navyše, Hudáček bol na antibiotikách a stále je chorý. Má však trénerovu dôveru, preto sa do tímu dostal. Možno ešte nenastúpi do prvého zápasu, ale počkáme si a využijeme ho, keď bude pripravený,“ vysvetlil Šatan.

Medzi krídelníkmi ostal v tíme – pre mnohých prekvapujúco – Mário Lunter, ktorý nehral v sobotu proti Veľkej Británii ani v utorok proti Nórsku. Šatan však prezradil, že mal tiež zdravotné problémy.

Miestenka na šampionát sa tak neušla kanonierovi z Nitry Samuelovi Bučekovi. Nepomohlo mu ani to, že ho tréner i generálny manažér počas sezóny viackrát chválili. V závere prípravy skrátka nemal takú dobrú formu, ako jeho konkurenti.

Stále experimentujeme

„Každý z hráčov, ktorých sme počas prípravy vyskúšali, sa snažil so seba vydať maximum. Najradšej by sme si v mužstve ponechali viacerých, ale skrátka musíme splniť limit. Ostali hráči, ktorí podľa nás odvedú najlepšiu robotu,“ vysvetlil spoločné rozhodnutie Ramsay.

Nezabudol pochváliť všetkých hráčov, ktorí sa do konečnej nominácie nedostali. „Všetkých troch obdivujem za to, čo nám ukázali. Som na nich hrdý. Bolo to ťažké rozhodnutie, lebo sú to nielen dobrí hráči ale aj ľudia,“ doplnil.

Skúsený kanadský kouč zatiaľ nemá napevno zložené formácie. Na ich doladenie využije zvyšné tréningy pred piatkovým štartom turnaja.

„Doteraz sme ešte ani raz nemali k dispozícii plnú zostavu. Stále hľadáme ideálne zloženie formácií, budeme experimentovať. Niektoré útoky sú už viac-menej isté, u iných je to otázne. Verím, že budeme čoskoro všetci zdraví a pripravení hrať,“ naznačil Ramsay.

Káder, ktorý má od dnes k dispozícii, by sa už nemal meniť. Realizačný tím nepočíta s príchodom žiadneho hráča.

„Peter Cehlárik nepríde. Komunikovali sme s generálnym manažérom Bostonu a držia si ho v prvom tíme ako rezervu pre potreby Bruins. Radi by sme privítali Tomáša Jurča. Vlani bol s nami a veľmi dobre spolupracoval s Nagyom a Krištofom. Ale jeho tímu sa v play off AHL darí a je málo pravdepodobné, že bude k dispozícii,“ prezradil Šatan.

Nominácia Slovenska na hokejové MS 2019:

Brankári: Denis Godla (KalPa Kuopio/Fín., 9/0), Marek Čiliak (Kometa Brno/ČR, 11/0), Patrik Rybár (Grand Rapids Griffins/AHL, 8/0)

Obrancovia: Patrik Koch (HC Košice, 12/0), Marek Ďaloga (Mora IK/Švéd., 87/9), Michal Čajkovský (Dinamo Moskva/KHL, 55/5), Martin Fehérváry (HV 71/Švéd., 25/1), Christián Jaroš (Ottawa Senators/NHL, 29/3), Andrej Sekera (Edmonton Oilers/NHL, 75/10), Erik Černák (Tampa Bay Lightning/NHL, 4/1), Martin Marinčin (Toronto Maple Leafs/NHL, 25/2)

Útočníci: Dávid Bondra (HK Poprad, 27/4), Dávid Buc (HC Slovan Bratislava/KHL, 33/3), Róbert Lantoši (HK Nitra, 11/2), Adam Liška (HC Slovan Bratislava/KHL, 10/2), Mário Lunter (HC '05 iClinic Banská Bystrica, 6/0), Ladislav Nagy (HC Košice, 115/34), Matúš Sukeľ (HC Slovan Bratislava/KHL, 23/2), Marián Studenič (Binghamton Devils/AHL, 6/1), Richard Pánik (Arizona Coyotes/NHL, 41/4), Tomáš Tatar (Montreal Canadiens/NHL, 50/12), Tomáš Zigo (HC '05 iClinic Banská Bystrica, 12/3), Marko Daňo (Manitoba Moose/AHL, 29/6), Libor Hudáček (Bíli Tigři Liberec/ČR, 94/20), Michal Krištof (Kärpät Oulu/Fín, 26/3)

TV Pravda: Hosťom novej hokejovej relácie Príklep, ktorú budeme pravidelne vysielať počas MS 2019, bol majster sveta z roku 2002 Radoslav Hecl. Pozrite si video

Video
36 debata chyba
Viac na túto tému: #nominácia #slovenskí hokejisti #MS 2019 v hokeji