Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

My Slováci sme iní ako Američania. Keď prehráme, myslíme si, že sme zlí

Na to, aby hokejista dostal zo seba maximum, nestačí iba zdravé telo. Potrebuje mať aj čistú hlavu. Bez nej to nejde. Peter Bielik (50) je športový psychológ, ktorý pomáha nájsť správnu cestu.

07.05.2019 05:00
Peter Bielik Foto: ,
Peter Bielik.
debata (7)

„Najdôležitejšie je, aby sa každý z hráčov obetoval pre tím a prijal rolu, ktorú od neho vedenie mužstva očakáva. Jedine tak to bude fungovať,“ vraví mentálny kouč.

V roku 2015 ste boli počas svetového šampionátu v Česku pri slovenskom tíme. Bude podľa vás mužstvo v Košiciach pod väčším tlakom?

To si nemyslím, bude to veľmi podobné ako na MS v Ostrave – žiadna jazyková bariéra a veľké množstvo fanúšikov.

Treba sa domáceho prostredia báť?

Veľa sa skloňuje pojem domáce prostredie a vyvodzujú sa z toho rôzne domnienky. Je výhodou z hľadiska marketingu a zviditeľnenia krajiny. Ale čo sa týka športovej oblasti, nenarábal by som s pojmom výhoda. Nie je to žiadny alibizmus, no treba si uvedomiť, že hokejová špička je mimoriadne silná a my už do nej niekoľko rokov nepatríme.

Aké pocity lomcujú s hráčmi pred vlastným publikom? Radosť či obavy?

Ťažko povedať. Kdekoľvek sa chlapci objavia, budú stredobodom pozornosti. Aj taká recepčná v hoteli sa na nich bude pozerať inak. Povie si – vau, veď tento hrá v NHL. Musia počítať s množstvom žiadostí o fotografie a podpisy, cesty budú lemovať fanúšikovia, na tribúnach sedieť rodinní príslušníci – všetky tieto faktory, ktoré sa môžu zdať ako výhoda, spôsobujú úplne iné prežívanie, ako keby sa MS konali niekde v Dánsku.

Realizačný tím by mal mužstvo od všetkého izolovať…

Presne tak. Hoci to celkom nepôjde, z reprezentácie sa nedá vytvoriť ostrov, ktorý bude odstrihnutý od všetkého. Craig Ramsay má hráčov, ktorí odchádzali pred dvoma rokmi ako neznámi chlapci a dnes sú z nich v našich očiach hviezdy. Treba s nimi o tom hovoriť.

Ak by vás prizvali k nominácii, kládli by ste dôraz na odolné typy so silnou mentálnou výbavou?

Mal by som rovnaké nároky ako na ktoromkoľvek inom šampionáte. Najdôležitejšie je, aby sa každý z hráčov obetoval pre tím a prijal rolu, ktorú od neho vedenie mužstva očakáva. Jedine tak to bude fungovať.

Košická Steel aréna je pripravená na hokejové MS Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Šatňa slovenského tímu počas prehliadky Steel...

Slováci najprv narazia na silnejších súperov, papierovo slabší budú nasledovať až potom. Nie je to hendikep?

Počul som už o tom, ale neviem, prečo to ľudia takto vnímajú. Pokojne sa môže stať, že v týchto dueloch hráči získajú nejaké body a to ich dostane na úplne inú emočnú úroveň. Samozrejme, je tu istý predpoklad, že zápasy môžu aj prehrať, no sú to profesionáli, vedia, že turnaj bude aj naďalej pokračovať.

Reakcie verejnosti sú občas mimoriadne negatívne. Nosia ich hráči v hlavách?

Väčšina nie, pokiaľ reakcie nemajú charakter davovej psychózy. Na určitú mieru kritiky sú zvyknutí a schopní ju aj prijať. Hráčom vždy odporúčam, aby počas šampionátu nesledovali médiá a neboli aktívni na sociálnych sieťach, tobôž nie na diskusných fórach.

Hokejisti s kapitánskym céčkom spravidla požívajú veľkú autoritu. Sú to väčšinou aj psychicky najodolnejšie typy?

Skúsenosť ukazuje, že je to tak. Autoritu si získali aj vďaka líderským schopnostiam.

Slováci v príprave zdolali Britov Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Erik Černák (vpravo) a hráč Veľkej Británie Ben...

V slovenskej kabíne bude zrejme šéfovať Andrej Sekera. Trúfli by ste si ho ohodnotiť?

(smiech) To by asi Andrej zagúľal očami, keby som sa dal na takúto analýzu. Určite však patrí medzi najpevnejšie piliere tímu, predovšetkým na neho budú hľadieť hráči, ktorí by mohli mať v istých zlomových situáciách problém.

Veľa sa rozpráva o slovenskej mentalite. Je iná ako americká, fínska či kanadská?

V niečom áno. Rovnakí sme v tom, že všetci chceme vyhrať, zdolať toho druhého a dosiahnuť úspech. Udalosti však inak prežívame. V tom, ako sa pozeráme na hokej, na výsledok, úspech a neúspech. V zámorí tieto veci vnímajú inak.

Peter Bielik. Foto: Peter Jesenský
Peter Bielik. Peter Bielik.

V čom sa odlišujeme?

Na výsledok sa pozeráme akoby v jednom balíku – to znamená, že prípadný úspech či neúspech, si spájame s tým, akí sme. Keď sa nám darí, tak si myslíme, že sme výborní, po zlom výsledku nadobúdame pocit, že sme veľmi zlí. Američania ani Kanaďania to takto neriešia. Dlhodobo spolupracujem s hokejistami Banskej Bystrice, kde je veľa hráčov zo zámoria. Oni to dokážu oddeliť – v princípe vychádzajú z toho, že oni sú oukej bez ohľadu na to, či vyhrali, alebo prehrali. Nás neúspech zasahuje osobne, čo sa napríklad Kanaďanom nikdy nestáva.

To ale znamená, že slovenská mentalita je hendikep v porovnaní s ostatnými…

Ale len z určitého uhla pohľadu. Lebo ak vyhráme, nastane taká veľká emocionálna vlna, ktorá akoby ani nemala limity. Zažili sme to predsa už niekoľkokrát.

Psychológovia však vravia, že zrelí ľudia sú tí, ktorí dokážu ustáť nielen negatívne, ale aj pozitívne emócie. O čom svedčí prílišný ošiaľ?

Máte pravdu. Myslím si, že nielen prehry, ale aj víťazstvá by sme mali zvládať lepšie. Krátkodobo je to v poriadku, no dlhodobé lietanie vo hviezdach škodí. Ale to neznamená, že sme nezrelí.

Možno menej vybalansovaní?

Ale to má svoje kultúrne a spoločenské pozadie, ktoré sa takto premieta do športu. Je to aj o tom, ako vychováva deti doma a v školách.

Existuje podľa vás český komplex?

Dnes už nie. Možno pred rokmi niečo také bolo, ale už sme zažili toľko príkladov, na ktorých sme sa mohli presvedčiť, že sme Čechom konkurencieschopní, že dnes už táto teória neobstojí.

TV Pravda: Domáce MS 2019 v hokeji budú pre Ladislava Nagya posledným turnajom v kariére. S elitným útočníkom sme sa rozprávali o hre s Igorom Libom, kariére v NHL či titule majstra sveta. Pozrite si video:

Video
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Bielik #MS 2019 v hokeji