Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na šampionát nejdeš. Veta, ktorú neznášajú hráči ani tréneri

Mesiac a pol trvajúci kemp pred svetovým šampionátom sa blíži ku koncu. Zostávajú odohrať posledné dva prípravné zápasy a vyradiť zopár mien zo súpisky. Hokejový život vie byť krutý.

04.05.2019 06:00
Craig Ramsay, hokejisti Slovenska Foto: ,
Trénera slovenskej hokejovej reprezentácie Craiga Ramsayho čaká náročné rozhodovanie.
debata (3)

Tréner či generálny manažér (alebo obaja spolu) osloví hráča, aby mu po dlhých týždňoch prípravy na vrchol sezóny oznámil – do Košíc s nami nejdeš.

Väčšina sa tvári, že chápe

Viete si predstaviť väčšie hokejové sklamanie? „Spomínam si, že s takýmito vecami som mal obrovský problém. Možno existujú tréneri, ktorí sa dokážu odosobniť a hráča bez milosti poslať domov, no ja som sa s tým dlho zmieroval – som citlivá povaha. Výnimkou by mohol byť azda len prípad, ak by bol v mužstve nejaký rozvracač – toho by mi ľúto nebolo. Našťastie, takých som tam nemal,“ spomína si na svoje vážne rozhodnutia bývalý reprezentačný tréner Zdeno Cíger.

Národný tím viedol na dvoch svetových šampionátoch – v Rusku 2016 a o rok v Nemecku a Francúzsku. „Bolo to iné ako dnes. Mali sme oveľa menší realizačný tím, aký je v súčasnej reprezentácii. Fungovalo to tak, že hráčov si vyberal generálny manažér a mojou úlohou bolo nájsť čo najväčší súlad na ľade – aby to čo najlepšie klapalo,“ vysvetľuje Cíger, kto mal aké kompetencie.

Nepopulárne kroky patria k funkcii trénera. Musel ich robiť aj on. Týždeň čo týždeň posielal domov zopár hráčov, aby ich mohli postupne nahradiť ďalší. „Na výber sme nemali. V tom čase hráči na Slovensku štrajkovali a jeden po druhom nám odmietali reprezentovať,“ pripomína.

Zdeno Cíger na lavičke slovenskej hojejovej... Foto: SITA, Tomáš Somr
Zdeno Cíger Zdeno Cíger na lavičke slovenskej hojejovej reprezentácie.

Dva prípravné zápasy, krátka porada a oznam vybraným hokejistom. Takto to vyzerá v mužstve kanadského trénera Craiga Ramsayho aj teraz. Ako je to však v praxi?

„Každý realizačný tím má vlastné pravidlá. Konečný verdikt som oznamoval hráčom spoločne s generálnym manažérom. Zavolali sme si ich do šatne či kancelárie a snažili sa im vysvetliť naše pohnútky. Aj dnes si myslím, že väčšina z nich to pochopila. No opakujem, v tíme som až na jednu, možno dve výnimky, nemal žiadne hviezdy – chlapci pochopili, že všetci sa do kádra nedostanú,“ zamýšľa sa Cíger.

Bakoša mu bolo ľúto

Hokejisti sú zväčša jedna partia, ale rozdielne povahy. Aj ich reakcie na nepríjemné správy sa rôznia. Niekto ich prijíma s chladným pokojom, iný neskrýva sklamanie a emócie. „Zdalo sa mi, že väčšina sa s takýmto rozhodnutím vyrovnala. Sami predsa vedeli, čo ukázali v prípravnom kempe. Ale sklamaní boli zrejme všetci – chápal som ich, nakoniec, je to veľmi prirodzené,“ pokračuje.

Starší, mladší, skúsení i začiatočníci. Pre každého znamená domáci šampionát veľa. Nie všetkým sa však zrúti svet, ak sa naň nedostanú. „To určite nie. Rokmi aj hokejista prehodnocuje priority, sám zistí, že život je aj o niečom inom,“ vysvetľuje Michal Sersen, ktorý už v kádri taktiež nie je.

Tréneri si hráčov vyberajú podľa schopností, ale aj vlastnej koncepcie. Ani tí najlepší im do nej nemusia vždy zapadnúť. Takýmto hráčom sa – na MS nejdeš – hovorí mimoriadne ťažko. Martin Bakoš dával ako jeden z mála Slovákov góly aj v príprave, do Ramsayho nominácie sa však nedostal. Útočník Soči dopadol rovnako aj v roku 2017 – pod Cígerovým vedením.

Tréner Craig Ramsay a vpravo asistent Andrej... Foto: TASR, Martin Baumann
Rakúsko SR hokej Slovensko MS2019 príprava Tréner Craig Ramsay a vpravo asistent Andrej Podkonický, dole zľava Martin Bakoš, Matúš Súkeľ, Rastislav Špirko a Radovan Puliš v zápase proti Rakúsku.

„Zo všetkých rezov kádrom bolo jeho vyradenie pre mňa ľudsky najnáročnejšie. Dlho sme nad ním rozmýšľali, ale jednoducho nám tam nepasoval. Hokej vie byť krásny, ale aj krutý. Žiaľ, jeho súčasťou sú aj takéto rozhodnutia,“ dopĺňa tréner.

Do začiatku svetového šampionátu zostáva týždeň. Na káder po utorkovom zápase s Nórskom čaká posledné vyraďovanie. Posilniť ho môžu ešte piati hráči – okrem takmer istého Michala Krištofa z fínskej ligy aj kvarteto zo zámoria – Jaroslav Halák, Zdeno Chára, Peter Cehlárik z Bostonu a Tomáš Jurčo z AHL.

Čo to znamená pre súčasný tím? V kádri je aktuálne deväť obrancov, minimálne jeden z nich prípravný kemp opustí. Ak by prišiel aj kapitán Bostonu, Šatan s Ramsayom vystavia stopku hneď dvom bekom.

V útoku je ešte výraznejší pretlak. Aj v prípade, že mužstvo neposilnia hráči z NHL, trénerský štáb pošle domov ešte dvoch hráčov. Pravdepodobne jedného centra a jedno krídlo.

V hre je aj Halák

Istotu nemajú ani brankári. Trio Marek Čiliak, Pavol Rybár a Denis Godla môže ešte stále ohroziť Halák. Boston hrá aktuálne v 2. kole play off NHL a v sérii proti Columbusu remizuje 2:2 na zápasy. Piaty duel je v noci zo soboty na nedeľu.

„Ale ak sa nič mimoriadne nestane, pôjdeme na šampionát s trojicou Čiliak, Godla, Rybár,“ prezrádza tréner brankárov Ján Lašák.

„Vychádzali sme z toho, že vlani to fungovalo. Paťo je brankár, ktorý má skúsenosti zo zámoria. Komunikoval som aj s predstaviteľmi Detroitu, ktorému v zámorí patrí, a vysvetlili mi jeho anabázu i to, ako sa vyvíjal. Zdá sa, že by mohol byť ešte lepší ako vlani. Čiliak mal zasa v play off stabilnú formu, proti Libercu chytal výborne. A Denis je poctivý pracant ochotný prijať svoju rolu a schopný ukázať to, čo ukázal na decembrovom Spenglerovom pohári,“ dodáva dlhoročný reprezentant.

Július Hudáček. Foto: TASR, Martin Baumann
Július Hudáček Július Hudáček.

Predposledným sitom neprešiel najskúsenejší gólman, akého aktuálne Slovensko v Európe má. Do kádra sa nevošiel Július Hudáček, ktorý má za sebou skvelú sezónu v KHL v Spartaku Moskva.

„Toto je jedna z absolútne najťažších vecí v rámci trénerského remesla. Keď Miro Šatan po nedávnom zraze v Nitre oznámil trom hráčom, že končia, tak aj mne to bolo veľmi ľúto. Rovnako teraz. Tak sme to však vyhodnotili. Ja som zodpovedný za brankárov, no rozhodli sme všetci spolu. Julo bol s nami dlho, určite to neprijal s nadšením, žiaľ, patrí to k našej práci. Aj ja som to viackrát zažil, poznám to,“ dodáva Lašák.

Tušil správne. „Vyzerá to tak, že v budúcej sezóne sa už zameriam iba na klubové účinkovanie,“ naznačil vzápätí pre portál hokej.sk Hudáček svoj možný koniec v národnom tíme.

Ťažký deň

S blížiacimi sa majstrovstvami sveta stúpa v tíme napätie. Kto zostane a kto pôjde z kola von? Situácia je rovnako náročná pre hráčov i trénerov.
Prvá výhra Slovákov v príprave na domáce MS Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Gólová radosť hokejistov Slovenska v zápase...

„Samozrejme, že ku koncu to bolo oveľa ťažšie. Ak ste viac ako mesiac na rovnakom mieste s tými istými ľuďmi a čakáte na takéto vážne rozhodnutie, atmosfére to nepomôže. Hráčom, ale ani trénerom. Každý má veľké očakávania, všetci sú blízko k svetovému šampionátu a chcú na ňom hrať. Tento rok môže byť vyradenie zopár dní pred turnajom ešte viac skľučujúce. Doma, pred vlastnými fanúšikmi, predsa nehráme každý rok,“ naznačuje Cíger.

Ten situáciu, ktorá aktuálne panuje medzi hráčmi i trénermi, dôverne pozná z oboch strán. Roky reprezentoval, vie o dusnej atmosfére v šatni tesne pred záverečným rezom.

„Ako hráč som bol v inej pozícii – väčšinou som sa pohyboval na úrovni okolo kapitánskeho céčka a zrejme som nikdy nebol v okruhu tých, o ktorých sa uvažovalo, že v tíme predčasne skončia. Ale samozrejme, isté napätie, predovšetkým v deň, keď sa očakávalo vyraďovanie, som vnímal. Keď som si to však vyskúšal aj z opačnej strany – ako tréner – bolo to oveľa horšie,“ dodáva na záver.

TV Pravda: Slovensko má v príprave na MS k dispozícii už aj posily z NHL. V akej sú nálade a čo očakávajú od domáceho šampionátu? Pozrite si video:

Video

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Zdeno Cíger