Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hanlon misiu nesplnil, Vůjtek ju postriebril. Ako obstojí Ramsay?

"Nikto nebude lepšie pripravený ako my, nikto nebude drieť viac," sľuboval Kanaďan Glen Hanlon pred majstrovstvami sveta 2011 v Bratislave a Košiciach, prvými na Slovensku.

28.04.2019 21:15
Glen Hanlon, Vladimír Vůjtek, Craig Ramsay Foto: , , ,
Zľava Glen Hanlon, Vladimír Vůjtek a Craig Ramsay.
debata (10)

Vedenie hokejového zväzu sa po úspešnom vystúpení národného tímu na olympijskom turnaji vo Vancouveri 2010 (aj keď 4. miesto mrzelo) rozhodlo prvý raz pre cudzinca. Dôverne poznal pomery v NHL, u slovenských hráčov z nej mal rešpekt, o ruskej KHL prehľad i osobnú skúsenosť z pôsobenia vo východoeurópskej krajine.

Sila ostala na papieri

Dôveru dostal na štyri roky do olympijského Soči 2014 – s prvým vrcholom na MS 2011. Reprezentáciu prevzal po Jánovi Filcovi začiatkom apríla, šesť týždňov pred MS v Nemecku 2010.

„Kiežby Demitra a Chára mohli hrať navždy, ale to nejde. Prišiel čas pre mladých, musia ukázať viac odhodlania, vášne. A ja som tu na to, aby som v nich iskru zapálil,“ naznačil bývalý brankár i kouč Washingtonu Capitals, bieloruskej reprezentácie i Dynama Minsk.

Premiéra mu v Kolíne s omladeným tímom nevyšla, 12. miesto bolo sklamaním. O rok doma – v natešenej slovenskej hokejovej republike, ako hlásali slogany, mal prísť za nevídanej podpory fanúšikov obrat k lepšiemu.

Glen Hanlon. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Glen Hanlon Glen Hanlon.

Hanlonovi okolnosti žičili: z hviezdneho neba NHL prišlo obávané útočné duo Mariánov Hossa a Gáborík, tvorivý center Michal Handzuš, produktívny obranca Ľubomír Višňovský, brankár Jaroslav Halák, z KHL Pavol Demitra, v tíme korčuľovali aj majstri sveta Miroslav Šatan, Jozef Stümpel, Ladislav Nagy.

Vieme – medailové ambície vyústili do nečakaného fiaska. Hviezdy z NHL – s výnimkou Višňovského – nesvietili, palebná sila ostala na papieri. Štyri prehry o gól (s Nemeckom a Ruskom 3:4, s Českom 2:3, s Fínskom 1:2) škrtli postup do štvrťfinále. V slzách kapitána Pavla Demitru pri jeho dojímavej rozlúčke s národným tímom stekalo aj bolestivé sklamanie. Najväčšie opory si sypali popol na hlavu, v trénerovi však chybu nevideli.

Veľa rušivých vplyvov

Majster sveta Richard Lintner, Hanlonova predĺžená ruka v národnom tíme, naňho nedá dopustiť ani s odstupom času.

Glen Hanlon na tréningu slovenskej... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Glen Hanlon Glen Hanlon na tréningu slovenskej reprezentácie počas MS 2011.

„Neupieram fanúšikom kritiku za zbabraný domáci šampionát, z ich pohľadu šlo o športovú tragédiu. Glen priniesol veľa pozitívneho, na základe jedného nevydareného turnaja nemožno objektívne zhodnotiť takmer dvojročnú prácu. Začal pretvárať identitu slovenského hokeja na modernejší obraz. Odborný pohľad musí ísť do hĺbky. Môžem spomenúť stratégiu, hru v obrane, v strednom pásme, v oslabeniach a presilovkách, dôraz na psychologické nastavenie. Zjednodušene: viac než na výsledok kládol dôraz na cestu k nemu,“ zdôrazňuje súčasný šéf Pro-Hokeja.

Kde sa teda stala chyba?

Ľubomír Pokovič, Hanlonov asistent, pripomína, že nebolo šťastným riešením bývanie pri zimnom štadióne. „Na mužstvo doliehalo veľa rušivých vplyvov, kamaráti a známi žiadali o autogramy i vstupenky, fanúšikovia narúšali koncentráciu.“

Striktne odmieta, že by si Hanlon nechal zasahovať do zostavy. Pri zmienke o tom, či mužstvu nechýbala autorita Zdena Cháru – s Miroslavom Šatanom a Michalom Handzušom priviedli o rok spoluhráčov k striebru – prikývol.

Ľubomír Pokovič a Glen Hanlon počas MS 2011. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Ľubomír Pokovič, Glen Hanlon Ľubomír Pokovič a Glen Hanlon počas MS 2011.

Ak nebola chyba v trénerovi, tak si svedomie museli spytovať hráči – česť pár výnimkám. Keď útočník Ladislav Nagy napíše o domácom šampionáte 2011 knihu, ako to avizuje, možno sa dozvieme viac…

Lebo – nik nesmútil tak ako my. Výkonný výbor hokejového zväzu odvolal Hanlona v pomere hlasov deväť ku dvom – a angažoval Čecha Vladimíra Vůjteka.

V Helsinkách si všetko sadlo

Dominik Graňák, rekordér v počte štartov v slovenskej reprezentácii, hral pod všetkými tromi zahraničnými trénermi.

„Za blamáž v Bratislave 2011 sme mohli viac my hráči než tréner Hanlon. Bol energický pozitivista, priniesol iný štýl práce – tréningy boli intenzívnejšie. Každému jasne určil úlohu i čas na ľade. Tím postavil na veľkých menách. S vami prehráme, máte obrovskú silu, vraveli mi ruskí známi, ktorých som poznal z môjho pôsobenia v moskovskom Dyname… Keďže sme museli doháňať náskok súperov, prvé dve päťky boli preťažené, prehry nás zrážali,“ vysvetľuje možné dôvody pádu.

Vladimír Vůjtek na lavičke slovenského tímu. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Vladimír Vůjtek Vladimír Vůjtek na lavičke slovenského tímu.

Čo sa zmenilo za Vladimíra Vůjteka? V porovnaní s Hanlonom nemal taký kvalitný tím, no v ďalšom roku ho doviedol k nečakanému striebru.

„Do mužstva vniesol – pokoj. Všetko do seba zapadlo, neboli sme pod takým tlakom ako doma. Pritom nič extra od nás nechcel, no dlho som sa v reprezentácii tak dobre necítil ako v Helsinkách 2012. V úvode nás čakali najsilnejší súperi: Kanada, Fínsko, USA. Ani po dvoch prehrách neprišlo dusno, USA sme zdolali – a rozbehli sme sa až do finále,“ pripomína skúsený obranca.

Ramsay priniesol oživenie

Craig Ramsay prevzal národný tím po Zdenovi Cígerovi a dvoch turbulentných rokoch, keď slovenský hokej zažil aj štrajk hviezd. Priniesol oživenie, vlani skončilo Slovensko na MS v Dánsku na 9. mieste, čo bol v porovnaní s predvlaňajším štrnástym posun vyššie. Ako vyznie porovnanie Hanlona s Craigom Ramsayom?

„Myslím si, že generálny manažér Miro Šatan sa rozhodol pre Craiga aj po skúsenosti s Glenom. Vyznávajú podobnú filozofiu,“ tvrdí Lintner.

Slovenská striedačka s trénerom Craig Ramsaym... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Slovensko hokej Ramsay Bondra Slovenská striedačka s trénerom Craig Ramsaym počas zápasu s Ruskom.

„Craig je nielen veľmi dobrý tréner, odohral vyše tisíc zápasov a prinajmenej toľko aj odkoučoval. V hokeji zažil všetko. Na každú situáciu má tri ďalšie podobné príbehy. Ak ho budú hráči pozorne počúvať, individuálne sa zlepšia,“ dopĺňa Šatan.

Graňák konkretizuje: „S Hanlonom sa dalo porozprávať o všeličom, tréner Ramsay ako by žil len pre hokej. Je veľký profesionál, fanatik i pragmatik. Hráčov si vyberá podľa ich užitočnosti pre tím. Nehodnotí ich podľa zásluh, ale výkonov. Na olympijský turnaj do Pjongčangu 2018 vzal aj hráčov zo slovenskej súťaže. V prvom zápase sme vyhrali nad favorizovanými Rusmi, olympijskými víťazmi. Dodnes ma neskutočne mrzí, že sme skvelý úvod nezužitkovali. Ak by sme zdolali Slovincov v riadnom hracom čase, postúpili by sme zo skupiny z prvého miesta…“

Ramsayho vrchol so slovenskou reprezentáciou má prísť o pár dní na domácom šampionáte. Slovenská hokejová republika sa opäť teší na mimoriadny sviatok. Spoločným želaním ostáva, aby Ramsayho zverenci ponúkli viac zážitkov než Hanlonovi pred ôsmimi rokmi.

Čo dosiahli zahraniční tréneri

Glen Hanlon na MS: 2010 (Kolín) 12. miesto, 2011 (Bratislava a Košice) 10. miesto.
Vladimír Vůjtek: MS 2012 (Helsinki) 2. miesto, MS 2013 (Helsinki) 8. miesto, ZOH 2014 (Soči) 11. miesto, MS 2014 (Minsk) 9. miesto, MS 2015 (Ostrava) 9. miesto.
Craig Ramsay: ZOH 2018 (Pjongčang) 11. miesto, MS 2018 (Kodaň) 9. miesto, MS 2019 – ?

TV Pravda: Slovensko už posilnili aj prvé štyri posily z NHL. V akej sú nálade a čo očakávajú od domáceho šampionátu? Pozrite si video:

Video
10 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Vladimír Vůjtek #Glen Hanlon #Craig Ramsay