Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Útok na vlastný rekord. Pritiahne hokej pol milióna ľudí?

Sme (takmer) pripravení! Veta, ktorá v stredu zaznela v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca najčastejšie.

24.04.2019 14:40
Hokej MS macejko vallo Foto: ,
Riaditeľ Organizačného výboru MS 2019 Igor Nemeček, primátor mesta Bratislava Matúš Vallo, maskot MS Macejko a primátor mesta Košice Jaroslav Polaček počas stredajšej tlačovej konferencie v Bratislave.
debata (1)

Vyriekol ju bratislavský primátor Matúš Vallo, košický Jaroslav Polaček, ale aj šéf slovenského hokeja Martin Kohút. Súvisela s blížiacim sa svetovým šampionátom, ktorý pod Tatrami odštartuje o 15 dní.

„Čaká nás obrovský športový sviatok. Verím, že do oboch hál sa dostanú nielen skalní fanúšikovia, ale aj rodiny s deťmi. Očakávame, že na šampionát pricestuje viac ako pol milióna ľudí,“ uviedol Kohút.

České maximum

Mimochodom, pred ôsmimi rokmi videlo MS na Slovensku 406-tisíc divákov – šlo o pätnástu najvyššiu návštevnosť v dejinách šampionátov. Rekord držia Česi, ktorí pred štyrmi rokmi pritiahli na štadióny 741-tisíc ľudí.

V prípade, že sa Kohútove slová o pol milióne fanúšikov naplnia, zaradili by sa tohtoročné majstrovstvá sveta do elitnej desiatky najsledovanejších.

Bez ohľadu na to, koľko ľudí napokon zavíta na štadióny, pokračuje organizačný výbor majstrovstiev sveta s prácami, ktoré spustil v septembri 2017. K úplnej spokojnosti chýba dotiahnuť ešte zopár detailov.

Tak napríklad: v košickej Steel aréne dolaďujú osvetlenie i kvalitu ľadu, zameriavajú sa na vybavenie šatní. Bratislavský zimný štadión prešiel výmenou mantinelov, v súčasnosti mrazia ľadovú plochu v tréningovej hale a vymieňajú gumené podlahy.

„Ešte máme dostatok času na to, aby sme všetko dotiahli do detailu. Prvé reprezentačné výbery prídu do dejiska šampionátu 7. mája, oficiálne tréningy sa začnú o dva dni neskôr. Už teraz však do oboch dejísk prichádzajú prvé časti výstrojov,“ informoval Igor Nemeček, šéf organizačného výboru.

TV Pravda: Na zraz hokejovej reprezentácie do Piešťan dorazili aj prvé štyri posily z NHL. V akej sú nálade a čo očakávajú od domáceho šampionátu? Pozrite si video:

Video

Na veľmoci už lístky nekúpite

Zatiaľ čo na štadiónoch sú v pohotovosti robotníci, pred vedením oboch miest stoja iné výzvy – bezpečnostná a dopravná. V Bratislave zriadili záchytné parkoviská na Tyršovom nábreží, v okolí bývalého futbalového štadióna v Dúbravke, na Zlatých pieskoch či na Technickej ulici.

V Košiciach bude sedem takýchto parkovísk (šesť bezplatných, jedno súkromné) – tie majú kapacitu 1300 miest.

Platí, že majitelia vstupeniek sa budú môcť prepravovať MHD zadarmo. „Vo svete ide o bežnú prax. Pomôže to priechodnosti dopravných trás v oboch mestách,“ poznamenal Kohút.

Mimochodom, organizátori zatiaľ vypredali 80% vstupeniek. Najväčší záujem je – samozrejme – o zápasy domáceho tímu. Oficiálnou cestou si priaznivci už sotva kúpia lístky aj na súboje hokejových veľmocí – Česka, Ruska či Švédska.

Zraz hokejovej reprezentácie aj s hráčmi NHL Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Tréning slovenských hokejistov v Piešťanoch.

Fanzóny pre 10-tisíc ľudí

Fanúšikovia, ktorí sa nedostanú na štadión, môžu sledovať zápasy svojich favoritov vo fanzónach. V Bratislave vyrastie pri Istropolise, v Košiciach v Kulturparku.

„Do každej z fanzón sa zmestí 10-tisíc ľudí. Po naplnení kapacity ich z bezpečnostných dôvodov uzavrieme,“ upozornil Kohút.

So zaujímavou myšlienkou prišli obaja primátori. Svoje skyboxy na štadiónoch nebudú využívať, miesta v nich obsadia deti s rodičmi, ktoré uspejú vo výtvarnej súťaži.

Majstrovstvá sveta na Slovensku sa začínajú 10. mája. Otvárací ceremoniál sa uskutoční v Košiciach, kde sa počas bojov v základných skupinách predstaví slovenská reprezentácia.

Predšampionátové čísla

Pol milióna. Toľko fanúšikov by v máji mohlo na Slovensko pricestovať za hokejom.
10-tisíc. Taká je kapacita oficiálnych fanzón v Bratislave i v Košiciach.
80%. Toľko vstupeniek organizátori predali dva týždne pred štartom turnaja.
200. Počet kamier, pomocou ktorých budú v Košiciach dohliadať na bezpečnosť.
1300. Kapacita siedmich záchytných parkovísk v Košiciach.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Košice #MS 2019 v hokeji