Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

FOTO: Zostane niektorá doma? Medaily pre hokejistov zdobia slovenské motívy

Dominuje im postava hokejistu a trojica slovenských vrchov. Svetové hokejové hviezdy už vedia, ako vyzerajú medaily pre blížiace sa majstrovstvá sveta. Organizátori šampionátu ich predstavili presne mesiac pred štartom turnaja spoločne s oblečením pre hostesky, ktoré budú pri odovzdávaní unikátnych medailí asistovať.

10.04.2019 11:19 , aktualizované: 17:50
Ľubomír Višňovský Foto: ,
Ľubomír Višňovský počas oficiálneho predstavenia kolekcie medailí pre hokejové MS 2019.
debata (2)

„Museli sme dodržať dve podmienky. Jednou je zachovanie maximálnej veľkosti a hmotnosti. Druhou podmienkou je, že musia byť okrúhle. Možnosť mať medaily so slovenským motívom sme, samozrejme, radi využili. Definitívnu podobu získali v mincovni Kremnica, ktorá sa zhostila úlohy na výbornú. Museli sme ich dať ešte schváliť na IIHF, kde boli s vizualizáciou maximálne spokojní,“ uviedol riaditeľ organizačného výboru šampionátu Igor Nemeček.

Pripomenul, že v roku 2011 boli slovenské medaily veľmi dobre hodnotené. „Aj teraz sme chceli, aby boli výnimočné, ťažké a pekné,“ doplnil.

Medaily hokejových MS na Slovensku Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Oficiálna kolekcia medailí pre hokejové MS 2019.

Každá medaila váži približne 350 gramov a je jedinečná, keďže prešla rukami viacerých pracovníkov mincovne. Po 33 zlatých, strieborných a bronzových medailí bolo vyrobených z ušľachtilého kovu – zliatiny medi a zinku. Na záver ich upravili niklovaním, zlátením a patinovaním.

„Za hlavný motív sme okrem postavy hokejistu zvolili slovenské hory – Lomnický štít, Gerlachovský štít a Kriváň. Do návrhu sme ich zakomponovali netradične – výrezom, vďaka čomu je medaila napriek jej klasickému guľatému tvaru unikátny kúsok,“ prezradil autor návrhu Peter Packaň.

Na oficiálnom predstavení medailí sa zúčastnil aj majster sveta z Göteborgu 2002 Ľubomír Višňovský. „Veľmi sa mi páčia, majú krásny dizajn. Doma mám až tri medaily z MS, som šťastný človek. Zlatá a bronzová vždy symbolizujú radosť, strieborná býva o čosi smutnejšia, lebo ju získate po prehre vo finále. Bol by som rád, keby jedna z medailí ostala doma na Slovensku. Je úplne jedno, ktorá,“ poznamenal bývalý vynikajúci obranca.

Okrem medailí v stredu odprezentovali aj dizajn šiat pre hostesky. „Pri návrhu som vychádzala z existujúceho vizuálu celého podujatia. Vzor tvorí plocha pozostávajúca z trojuholníkov ružovo-modrých odtieňov,“ priblížila dizajnérka Lenka Sršňová.

TV Pravda: Miroslav Šatan porozprával o možných posilách z NHL pred začiatkom svetového šampionátu v hokeji.

Video
2 debata chyba
Viac na túto tému: #medaily #MS 2019 v hokeji