Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Washington ho volal do AHL. No domáce MS sú extra motivácia, vraví Fehérváry

Piatu sezónu vo Švédsku strávil v HV 71 a po prvý raz hral po celý čas v najvyššej súťaži SHL.

09.04.2019 05:00
Martin Fehérváry Foto: ,
Martin Fehérváry prichádza na pondelkový zraz v Piešťanoch.
debata

Talentovaný hokejový obranca Martin Fehérváry (19) urobil opäť pokrok a je jedným z hlavných adeptov na nomináciu na majstrovstvá sveta (10.- 26. mája v Bratislave a Košiciach).

„Klubová sezóna sa mi skončila. Teraz si chcem napraviť chuť v reprezentácii. Som veľmi rád, že som znova s chalanmi. Vždy sa do národného tímu teším,“ tvrdí.

Premiéru na seniorských MS si odkrútil vlani v Dánsku a následne si ho v 2. kole draftu NHL vybral Washington Capitals.

Ako ste strávili krátke voľno po skončení klubovej sezóny?

Najprv som ostal vo Švédsku, mal som ešte nejaké povinnosti. Domov som prišiel v sobotu a väčšinu času som strávil s kamarátmi a rodinou. V nedeľu som šiel na ryby. Pri vode si vždy najlepšie odpočiniem. Je to dokonalý relax.

Darilo sa vám?

Bol som na kaproch, ako zvyčajne. Pochytal som ich dosť, som spokojný. Bol to vydarený víkend.

Vy ste s „rybičkami“ začali už v poslednom zápase vo Švédsku…

Presne tak (smiech). Celkom to vyšlo. Vždy hrám pre tím, snažím sa pomôcť čo najviac. Mal som šancu zachrániť situáciu, aby sme nedostali gól do prázdnej bránky. Hodil som sa do strely a vyšlo to. Bolo to dosť kuriózne. Zápas sme prehrali, ale aj tak to bol pekný moment.

VIDEO: Fehérváryho ‚rybička‘ vo štvrťfinále švédskej SHL

Boli ste spokojný so sezónou?

Bola dobrá. Som veľmi spokojný s tým, ako sa vyvíjala. Zo začiatku som to nemal ľahké a nie vždy som dostával priestor podľa mojich predstáv. Ale na konci som hrával v play off takmer každý zápas cez 20 minút.

V klube však asi nevládne spokojnosť.

To rozhodne nie. Mali sme na viac. Färjestad sme poriadne potrápili, štvrťfinálová séria sa natiahla na sedem zápasov. Škoda, že sme nepostúpili.

Ako vás hodnotilo vedenie klubu?

Boli so mnou spokojní. Bol som jeden z najmladších hráčov, postupne som hral viac a v play off sa mi naozaj darilo. Som rád, že sezóna mala takýto priebeh.

Vo Švédsku ste strávili päť rokov. Čím bol HV 71 iný než predošlé pôsobiská?

Nikdy predtým som nehral celú sezónu v SHL. Bolo to výrazne náročnejšie, ale myslím, že som sa rýchlo adaptoval. Na sezónu som sa veľmi dobre pripravil.

Ako sa vám páčilo v Jönköpingu?

Na Švédsko i cestovanie som si už za tie roky zvykol. Jasné, že teraz to bolo trochu iné. Mesto je krásne, trávili sme tam s priateľkou veľa času. Tím i celá organizácia boli na vysokej úrovni.

TV Pravda: Miroslav Šatan o blížiacich sa majstrovstvách sveta na Slovensku (vysielané 12. 2. 2019):

Video

Platí, že na budúci ročník by ste sa mali presunúť do zámoria?

Uvidíme, ako sa všetko vyvinie, ale plán je taký. Chcel by som ísť hrať do Ameriky. Ak budem hrať na šampionáte, môže mi to pomôcť.

Nemali vo Washingtone záujem, aby ste dohrali sezónu na farme v AHL?

Debatovali sme o tom, kde mám stráviť záver ročníka. Volali ma, aby som prišiel do AHL. Nakoniec sme sa zhodli, že bude lepšie, ak budem pokračovať v reprezentácii a zabojujem o miestenku na majstrovstvá sveta.

Riešil to váš agent, alebo sa do rokovaní zapojil aj generálny manažér reprezentácie Miroslav Šatan?

Ja som to preberal s agentom a on to riešil s ľuďmi z Capitals. Miro Šatan do toho zasahovať nemusel. Som rád, že som tu, ale zaujímavá by bola aj možnosť vyskúšať si pôsobenie v zámorí. Domáci šampionát je však extra motivácia. Pre každého z nás.

Nepotrebovali ste dlhšiu pauzu?

Vôbec nie. Volal mi Miro Šatan, tak som tu. Pýtal sa, ako sa cítim. Mám ešte nejaké problémy, ale dohodli sme sa, že prídem teraz. Je to lepšie, aby som nevypadol z tréningového procesu. Ísť na týždeň na dovolenku a potom do toho naskakovať by nemalo význam.

TV Pravda: Dárius Rusnák v relácii Týždeň v športe upozorňuje na tlak, ktorý čaká slovenských hokejistov na domácich MS. Teší sa na výkony Nagya, Bučeka i hráčov zo zámoria.

Video

Čo vás trápi?

Mám menšie problémy s lakťom. Nie je to nič vážne, ale budeme to v Piešťanoch riešiť. Budem normálne trénovať s mužstvom a mal by som aj hrať proti Nemcom.

V čom budú Nemci nepríjemní?

Predpokladám, že ešte nebudú v plnej sile – rovnako ako my. Očakávam, že v tíme budú najmä mladší hráči. A podľa toho, ako hrali minulý rok, budú sa zameriavať najmä na defenzívu a veľa napádať. Máme tím na to, aby sme útočili a vyhrali oba zápasy. Viem, že chalani nedali Švédom ani gól, ale teraz sa to zmení.

Ste pripravený na tvrdý boj o miestenky na MS?

Samozrejme. Uvedomujem si, že je to niečo iné, keďže sa šampionát uskutoční na Slovensku. Každý by tam chcel byť. Všetci sme kamaráti, ale zároveň aj konkurenti. O šampionát zabojujeme.

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2019 v hokeji #Martin Fehérváry