Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Košiciach chcem chytať. Pozícia trojky by pre mňa asi nemala význam

Počas sezóny v reprezentácii chýbal. Teraz prišiel zabojovať o pozíciu brankárskej jednotky.

01.04.2019 16:46
Július Hudáček Foto: ,
Július Hudáček na reprezentačnom zraze v Piešťanoch.
debata (1)

Július Hudáček má za sebou vydarený ročník v Kontinentálnej hokejovej lige v drese Spartaka Moskva. Patril medzi top brankárov súťaže, predstavil sa v Zápase hviezd a v play off narobil veľké problémy aj favorizovanému Petrohradu.

Spartak ho nechcel pustiť

Priniesol si vynikajúcu formu aj do národného tímu?

„V play off forma bola, ale tá môže pokojne za dva-tri dni odísť. Mal som dva týždne na vydýchnutie. Teraz je ideálny čas na doladenie formy. Pevne verím, že bude ako v závere sezóny v Spartaku. Ak budem chytať ako v play off proti SKA, budem spokojný,“ tvrdí 30-ročný skúsený brankár.

To, že sa nepredstavil na novembrovom, decembrovom ani februárovom prípravnom turnaji, ho vôbec nezaskočilo. Dohodli sa tak s trénerom brankárov Jánom Lašákom už pred sezónou.

„V klube nechceli, aby som počas sezóny jazdil na reprezentačné akcie. Generálny manažér Miro Šatan o tom vedel. S Lašákom sme si povedali, že ma povolá do záverečnej prípravy. Mám dostatok času na to, aby som všetkých presvedčil,“ vysvetľuje Hudáček.

Verí, že Čiliak rýchlo skončí

Ak sa mu bude dariť a bude ho poslúchať zdravie, mal by absolvovať celú prípravu pred májovými majstrovstvami sve­ta.

Slovenský brankár Július Hudáček. Foto: SITA/AP, Dmitri Lovetsky
július hudáček, slovensko, puk, hokej Slovenský brankár Július Hudáček.

„No nemyslím si, že to bude pre mňa nejaké extra výhoda. Tréneri už dobre vedieť, kto z nás ako chytá. Počas sezóny nás videli. Rozhodovať bude momentálna forma. Tomuto realizačnému tímu je jedno, kde pôsobíte – či v KHL, v Česku alebo v domácej súťaži. Kto bude hrať najlepšie, pôjde na MS. Platí to pre hráčov aj brankárov,“ naznačuje.

Konkurencia na brankárskom poste je obrovská. Prvý týždeň bude Hudáčkovi robiť spoločnosť Andrej Košarišťan, v hre je však viacero ďalších vážnych adeptov.

„Andrej má za sebou dobrú sezónu. Spoznal som ho minulý týždeň. Videl som, že je veľmi kvalitný brankár a očakávam, že v budúcej sezóne už nebude chytať v slovenskej lige,“ hovorí presvedčivo.

O ostatných reprezentačných brankároch má prehľad. S viacerými je veľmi dobrý kamarát.

„Denno-denne som v kontakte s Braňom Konrádom, Jarom Janusom a v poslednom období aj s Denisom Godlom. O nich viem pravidelne, ako sa im darí aj či ich trápia nejaké zranenia. Ostatných tiež sledujem. Sú konkurenti, ale zároveň kamaráti. Som rád, že sa Čilo chytil v Brne, ale fandím Libercu, kde hrá brat. Verím, že Libor mu dá góly a Čilo je o týždeň s nami,“ usmeje sa.

Bez radosti z hry by to nemalo zmysel

Konkurencia mu neprekáža. Naopak, motivuje ho ešte viac na sebe pracovať.

„Že je medzi brankármi veľký výber je plus pre trénera, nás to posúva vpred a ťaží z toho celý národný tím. Viem, že musím chytať v každom zápase dobre, aby som sa dostal až na šampionát. Koná sa doma, v Košiciach, kde som začínal profesionálnu kariéru a mám na ne krásne spomienky,“ priznáva.

Július Hudáček. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Július Hudáček Július Hudáček.

V minulosti viackrát vyhlásil, že post trojky by mal pripadnúť mladšiemu brankárovi. Platí to aj pre domáci šampionát, na ktorom by chcel chytať každý.

„Všetci, ktorí prichádzajú do úvahy, môžu byť jednotka, dvojka i trojka. Bude to na tréneroch. Komu pripadne pozícia trojky, bude sa musieť rozhodnúť, ako zareaguje. Momentálne ešte neviem povedať, ako by som to prijal ja. Pre hráčov z Európy a obzvlášť KHL sú však MS strašne neskoro. Pre mňa osobne by to asi nemalo veľmi význam,“ naznačí a jedným dychom dodá: „Je dôležité, aby som mal radosť, že chytám a chytal dobre. Ak by toto nefungovalo, nemalo by zmysel byť v tíme.“

Preto je pripravený urobiť všetko, aby na šampionáte chytal a nielen čakal na šancu.

„Brankárov je veľa. Niekto možno dostane šancu v jednom zápase, iný v troch či štyroch. Každý výkon bude rozhodujúci. Rád by som chytal vo štvrtok proti Švédsku a pomohol tímu k výhre. Vždy je lepšie odštartovať prípravu víťazstvom než prehrou,“ hovorí.

Keďže v minulosti dlho pôsobil v krajine troch koruniek, niektorých hráčov z nominácie súpera pozná. "No sú v nej najmä mladí hráči. Bude to rýchly zápas s množstvom striel a dorážok. Za rok a pol som pod Craigom Ramsaym odchytal len jeden zápas, takže jeho systém viac pocítim až teraz v príprave,

TV Pravda: Šéf slovenského hokeja Martin Kohút pochvaľuje pripravenosť Bratislavy a Košíc pred blížiacimi sa MS na Slovensku

Video
1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Július Hudáček #MS 2019 v hokeji