Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nitra na hrad! Mladé pušky ukázali veľký potenciál

Pod presvedčivé víťazstvo nad mladými Rusmi sa výraznou mierou podpísali Nitrania.

10.02.2019 16:02
hokej kaufland cup 2019 Slovensko buček Foto: ,
Samuel Buček sa teší z gólu na Kaufland Cupe 2019.
debata (1)

Buček strelil dva krásne góly, Lantoši predviedol šikovný blafák, v bránke bol spoľahlivou oporou Konrád a v presilovke sa presadil Paulovič, ktorý patril medzi lídrov Nitry v minulej sezóne.

Kľúčom je sebavedomie

Slovenskí hokejisti podali v sobotu proti olympijskému výberu Ruska (5:1) o triedu lepší výkon než dva dni predtým s Bielorusmi. Lepšie korčuľovali, hrali jednoduchšie, dobre bránili a najmä boli efektívni. Samuel Buček s Róbertom Lantošim i efektní.

„Sme radi, že sme zápas zvládli. O to viac, že sme dali na domácej pôde päť gólov silnému súperovi. Vedeli sme, že sa Rusov nesmieme báť a musíme ísť do zápasu sebavedomo. Do bodky sme to naplnili. Bol to dobrý hokej pre fanúšikov a atmosféra bola úžasná. Vďaka ľuďom na tribúnach bolo stretnutie nezabudnuteľné,“ usmieval sa v obkľúčení novinárov 23-ročný Lantoši.

O tri roky mladší Buček si tiež pochvaľoval atmosféru i výkon celého mužstva.

„Do zápasu sme išli s tým, že chceme vyhrať. Boli sme správne nabrúsení, lebo s Bielorusmi sme triumfovali ledva-ledva a to nás hnevalo. Hneď v úvode sme na súpera vybehli, tlačili sa do bránky a aj nám tam niečo spadlo. Keď sme dostali gól, tak sme sa nevzdali. Naopak, ďalej sme hrali našu hru, čo vyústilo v ďalšie góly. Fanúšikovia si možno myslia, že sme hrali proti céčku alebo déčku Ruska. To však nie je podstatné, stále sú to kvalitní hokejisti pôsobiaci v KHL. Je to cenné víťazstvo,“ hodnotil duel.

Slováci po výbornom výkone zdolali Rusov Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Mislav Rosandič.

Žiadne preteky, doprajeme si

Obom turnaj vyslovene vyšiel. Už vo štvrtok pri nevýraznom výkone celého tímu patrili medzi lepších hráčov. V sobotu žiarili.

„Samo dal krásne góly. Je perfektný hráč, vie sa presadiť, je dobrý na puku a potvrdil to. Aj ja som vďačný za gól, no neboli to žiadne preteky. Všetkým nám takéto vystúpenie pridá na sebavedomí. Súperov sa nesmieme báť. Musíme hrať čo vieme a odzrkadlí sa to na výsledku,“ naznačil Lantoši.

K nevídanej efektivite Nitranov dodal: „Štyri góly sú paráda. Robili sme si srandu a vraveli si: Nitra na hrad. Ale to len medzi rečou. Sme radi, že sme pomohli k výhre. Každý z nás sa chce pobiť o miesto na šampionáte. Obzvlášť, keď je doma. Som vďačný za každú pozvánku do národného tímu a snažím sa vždy odovzdať maximum. Je na tréneroch, či som ich presvedčil,“ vravel člen bronzového tímu z juniorských majstrovstiev sveta spred štyroch rokov.

Róbert Lantoši v drese Slovenska na Kaufland... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
hokej kaufland cup 2019 Slovensko lantoši Róbert Lantoši v drese Slovenska na Kaufland Cupe 2019.

Zvýšené sebavedomie preukázal, aj keď sa pokúsil o zakončenie s hokejkou pomedzi nohy, ktoré preslávil Pavol Demitra. Rovnako ako Matúš Sukeľ proti Bielorusom však nádejnú akciu nedotiahol do zdarného konca.

Buček zase predviedol výbornú prácu rúk pred prvým gólom. „Spomenul som si na trénerove slová, aby sme hrali sebavedomo a dovolili si aj to, čo si bežne nedovolíme. Mal som pred sebou otvorený priestor, tak som to na seba zobral, spravil dve kľučky a vystrelil. Prehnane spokojný však so sebou nemôžem byť. Stále mám čo zlepšovať. Keby som sa uspokojil, už by som takýto výkon nezopakoval,“ hodnotí triezvo.

Dvojica z Nitry sedela vedľa seba aj v kabíne. A dopĺňal ich Matej Paulovič. „Išlo nám to. Fandili sme si, doprajeme si. Keď ma chalani pochválili za prvý gól, hneď som im hovoril, že sa presadia aj oni, nech sa naďalej snažia. A padlo to aj im. Som rád. Hlavné však je, že sme vyhrali. Takýto výsledok proti Rusku asi nikto nečakal,“ dodáva Buček.

Šatan: Potvrdiť prísľub aj na šampionáte

Mladíkov chválili spoluhráči i tréner, mimo neostal ani generálny manažér Miroslav Šatan.

„Dokázali využiť príležitosť. Ich výkony nás veľmi tešia. Verím, že takých uvidíme viac. Potvrdili potenciál, ktorý sme v nich videli. Hráči majú teraz pred sebou klubové play off. Reprezentáciu čaká aprílová príprava, tam budú výkony smerodajnejšie. Veľa hráčov má kvalitu na to, aby sa ocitli aj v konečnom menoslove,“ naznačil niekdajší kapitán reprezentácie.

Špeciálne sa pristavil pri Bučekovi. „Vidieť, ako mu od prvej pozvánky do reprezentácie narástlo sebavedomie. Ukazuje ho v Nitre, začal byť veľmi produktívny. Jeho hokejový vývoj ide správnym smerom a verí si aj na reprezentačnej úrovni. Zdá sa, že má správne nastavenú hlavu. Dúfam, že sme o ňom nepočuli poslednýkrát. Je nádejou do budúcnosti,“ priznáva Šatan.

Ten mal celkovo veľmi dobrý dojem z vystúpenia mužstva proti Rusom. „Pokojne by som povedal, že to bol jeden z najlepších výkonov za veľa rokov. Je to sľubné a pozitívne, no netreba sa s tým uspokojiť. Verím, že takýchto výkonov uvidíme viac. Najmä si želáme, aby sme ich predvádzali v máji na majstrovstvách sveta,“ dodáva Šatan.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Kaufland Cup 2019