Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky
  • 09.05. 16.20 JOJ Šport skup. A
    AUT
    FIN
    12
  • 09.05. 16.20 JOJ Plus skup. B
    SUI
    CZE
    45
  • 09.05. 20.20 TV JOJ skup. A
    SWE
    SVK
    50
  • 09.05. 20.20 JOJ Šport skup. B
    DEN
    USA
    05
  • 10.05. 12.20 JOJ Šport skup. A
    SLO
    CAN
    04
  • 10.05. 12.20 JOJ Plus skup. B
    NOR
    KAZ
    12
  • 10.05. 16.20 JOJ Šport skup. A
    SWE
    AUT
    42
  • 10.05. 16.20 JOJ Plus skup. B
    GER
    HUN
    61
  • 10.05. 20.20 JOJ Šport skup. A
    FRA
    LAT
    14
  • 10.05. 20.20 JOJ Plus skup. B
    DEN
    SUI
    25
  • 11.05. 12.20 TV JOJ skup. A
    SVK
    SLO
    31
  • 11.05. 12.20 JOJ Šport skup. B
    USA
    HUN
    60
  • 11.05. 16.20 JOJ Šport skup. A
    LAT
    CAN
    17
  • 11.05. 16.20 JOJ Plus skup. B
    GER
    KAZ
    41
  • 11.05. 20.20 JOJ Šport skup. A
    FIN
    FRA
    43
  • 11.05. 20.20 JOJ Plus skup. B
    NOR
    CZE
    12
  • 12.05. 16.20 TV JOJ skup. A
    AUT
    SVK
    32
  • 12.05. 16.20 JOJ Šport skup. B
    USA
    SUI
    03
  • 12.05. 20.20 JOJ Šport skup. A
    FIN
    SWE
    12
  • 12.05. 20.20 JOJ Plus skup. B
    CZE
    DEN
    72
  • 13.05. 16.20 JOJ Šport skup. A
    SLO
    LAT
    25
  • 13.05. 16.20 JOJ Plus skup. B
    NOR
    GER
    25
  • 13.05. 20.20 JOJ Šport skup. A
    CAN
    FRA
    50
  • 13.05. 20.20 JOJ Plus skup. B
    KAZ
    HUN
    24
  • 14.05. 16.20 TV JOJ skup. A
    SVK
    FRA
    21
  • 14.05. 16.20 JOJ Šport skup. B
    USA
    NOR
    65
  • 14.05. 20.20 JOJ Šport skup. A
    LAT
    SWE
    06
  • 14.05. 20.20 JOJ Plus skup. B
    KAZ
    DEN
    15
  • 15.05. 16.20 JOJ Šport skup. A
    FIN
    SLO
    91
  • 15.05. 16.20 JOJ Plus skup. B
    SUI
    GER
    51
  • 15.05. 20.20 JOJ Šport skup. A
    CAN
    AUT
    51
  • 15.05. 20.20 JOJ Plus skup. B
    CZE
    HUN
    61
  • 16.05. 16.20 JOJ Šport skup. A
    AUT
    FRA
    52
  • 16.05. 16.20 JOJ Plus skup. B
    HUN
    DEN
    28
  • 16.05. 20.20 JOJ Šport skup. A
    SWE
    SLO
    40
  • 16.05. 20.20 JOJ Plus skup. B
    SUI
    NOR
    30
  • 17.05. 12.20 skup. A
    FIN
    LAT
    21
  • 17.05. 12.20 JOJ Plus skup. B
    USA
    GER
    63
  • 17.05. 16.20 JOJ Šport skup. A
    FRA
    SWE
    04
  • 17.05. 16.20 JOJ Plus skup. B
    CZE
    KAZ
    81
  • 17.05. 20.20 TV JOJ skup. A
    CAN
    SVK
    70
  • 17.05. 20.20 JOJ Šport skup. B
    DEN
    NOR
    63
  • 18.05. 16.20 JOJ Šport skup. A
    SLO
    AUT
    23
  • 18.05. 16.20 JOJ Plus skup. B
    KAZ
    USA
    16
  • 18.05. 20.20 TV JOJ skup. A
    SVK
    LAT
    15
  • 18.05. 20.20 JOJ Šport skup. B
    HUN
    SUI
    010
  • 19.05. 16.20 JOJ Šport skup. A
    FRA
    SLO
    13
  • 19.05. 16.20 JOJ Plus skup. B
    GER
    CZE
    05
  • 19.05. 20.20 JOJ Šport skup. A
    CAN
    FIN
    12
  • 19.05. 20.20 JOJ Plus skup. B
    HUN
    NOR
    01
  • 20.05. 12.20 JOJ Šport skup. A
    LAT
    AUT
    16
  • 20.05. 12.20 JOJ Plus skup. B
    SUI
    KAZ
    41
  • 20.05. 16.20 TV JOJ skup. A
    SVK
    FIN
    12
  • 20.05. 16.20 JOJ Šport skup. B
    CZE
    USA
    25
  • 20.05. 20.20 JOJ Šport skup. A
    SWE
    CAN
    35
  • 20.05. 20.20 JOJ Plus skup. B
    GER
    DEN
    23
  • 22.05. 16:20 TV JOJ ŠF
    SUI
    AUT
    --
  • 22.05. 20:20 TV JOJ ŠF
    CAN
    DEN
    --
  • 22.05. 16:20 JOJ Šport ŠF
    USA
    FIN
    --
  • 22.05. 20:20 JOJ Šport ŠF
    SWE
    CZE
    --
  • 24.05. 14:20 TV JOJ SF
    --
  • 24.05. 18:20 TV JOJ SF
    --
  • 25.05. 15:20 TV JOJ bronz
    --
  • 25.05. 20:20 TV JOJ F
    --
Tento obsah Vám prináša

Čierny koreň - nevábne pomenovanie pre zdravú zeleninu

Čierny koreň, pod iným názvom hadomor španielsky (latinsky radix scorzonerae - scorzone znamená had) patrí do čeľade čakankovitých. Napriek nevábnym pomenovaniam ide o veľmi chutnú a zdravú zeleninu, ktorá sa dá ľahko vypestovať a v kuchyni sa dá využiť na mnoho spôsobov.

25.11.2018 08:00
čierny koreň, hadomor Foto:
Každý z nás by mal spotrebovať pol kilogramu čierneho koreňa za rok.
debata (3)

Úžitkovou časťou hadomoru je koreň, ktorý má jemnú dužinu a trochu sladkastú, mierne trpkú, ale veľmi príjemnú chuť. Kôra koreňa je takmer čierna, odtiaľ slovenský názov. Dužina je však biela.

Viete, že…?

Hadomor odvodzuje svoje meno z ľudovej povery, že keď sa koreň vloží hadovi do papule, had zahynie. V stredoveku sa vravelo, že má pozitívne účinky proti moru a hadiemu uhryznutiu.

Tvrdí sa, že každý z nás by mal spotrebovať pol kilogramu čierneho koreňa za rok. Obsahuje totiž veľa sacharidov s prevahou inulínu, ktorý dobre znášajú diabetici. Chuťou sa najviac približuje špargli, čierny koreň ju však pretromfne svojimi výživovými vlastnosťami. Pre vysoký obsah draslíka sa odporúča na posilnenie srdcovej činnosti, okrem toho podporuje liečbu rán a zlepšuje trávenie. Čierny koreň býva súčasťou redukčných diét, užíva sa pri nechutenstve. Má priaznivé účinky pri liečbe dny, reumatických chorôb, ako sedatívum pôsobí na nervovú sústavu. Navyše podporuje činnosť žliaz s vnútornou sekréciou. Koreň je vynikajúcim preventívnym, ale aj liečebným prostriedkom pri ťažkostiach s enzymatickými funkciami a pri ochorení pankreasu. Ďalej pomáha pri poruchách látkovej výmeny, pri oslabenej funkcii pečene, žlčníka, zníženej tvorbe moču, opuchoch, alergiách i kožných neduhoch. Listy čierneho koreňa môžeme aplikovať na boľavé kĺby, bedrá, pomliaždeniny, hemoroidy či modriny.

Vitamíny

A, B1, C, E

Živiny a minerály

vláknina, bielkoviny, inulín, horčík, železo, vápnik, draslík, sodík, fosfor

Pred použitím je nutné čierny koreň starostlivo umyť a zbaviť ho čierneho povrchu. Po oškrabaní vyteká z čierneho koreňa biely „latex“, preto sa odporúča najskôr ho 20–25 minút variť a až potom ho olúpať. Aby koreň nezhnedol, je dobré ho namočiť do kyslého kúpeľa – osvedčila sa citrónová šťava. Čierny koreň možno konzumovať v surovom stave pridaný do šalátov napríklad s jablkom, mrkvou a jogurtom. Častejšie je jeho tepelné spracovanie. Pripravuje sa podobným spôsobom ako špargľa alebo karfiol, možno ho vyprážať či podusiť. Použiteľný je aj pri rôznych úpravách mäsa a rýb. Vynikajúci je aj obaľovaný ako rezeň. Mladé listové výhonky môžeme spracovať ako špenát.

Čierny koreň pochádza z južnej Európy a Blízkeho východu. Táto koreňová zelenina sa vo väčšom množstve začala používať až v 16. storočí, kedy ju jedli najmä keltské a germánske národy. Dnes je čierny koreň rozšírený po celej Európe i Ázii. Na takom rozsiahlom území ho možno pestovať vďaka tomu, že je veľmi odolný proti mrazu. Najväčšími producentmi koreňa sú Francúzsko, Belgicko a Holandsko.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 3 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zelenina #karfiol #špargľa #čierny koreň