Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Drámu v predčasnom finále rozuzlil O'Reilly. Pre Rusov sa šampionát končí

Kanadskí hokejisti postúpili do semifinále MS. Vo štvrtkovom dramatickom štvrťfinálovom dueli v Kodani zdolali Rusko 5:4 po predĺžení a štvrtý rok po sebe sa prebojovali medzi najlepšie kvarteto. V súboji o postup do finále narazia Švajčiarsko, ktoré si poradilo s Fínskom 3:2.

17.05.2018 18:52 , aktualizované: 20:19
Ryan O'Reilly Foto: ,
Ryan O'Reilly strieľa rozhodujúci gól Kanady v predĺžení štvrťfinále proti Rusku.
debata (109)

Rusi budú počas finálového víkendu chýbať prvýkrát od mája 2013. Obaja súperi na predchádzajúcich troch svetových šampionátoch nechýbali medzi trojicou medailistov, Kanaďania boli pred rokom strieborní a Rusi bronzoví.

Úvodné štvrtkové štvrťfinále v kodanskej Royal Arene začali lepšie kanadskí hokejisti, no šancu Ryana O'Reillyho zneškodnil brankár Igor Šesťorkin. Na opačnej strane mieril Nikita Sošnikov len do Darcyho Kuempera.

Štvrťfinálové zápasy MS v Dánsku Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Američan Chris Keider sa snaží prihrať cez...

Skóre duelu otvorili Kanaďania, keď v presilovke zaviezol puk do útočného pásma hviezdny Connor McDavid, prenechal ho Coltonovi Paraykovi a jeho delovka skončila za Šesťorkinom. Šance sa striedali na oboch stranách, no obaja brankári predvádzali dobré zákroky. Tri sekundy pred prvou sirénou trestuhodne prestrelil úplne voľný Ryan Nugent-Hopkins.

V úvode druhej časti boli aktívnejší Rusi, no Bogdan Kiselevič, Sergej Andronov, Alexander Barabanov, Jevgenij Dadonov či Michail Grigorenko nenašli recept na Kuempera. Prišla však ďalšia presilovka Kanady a druhý gól za Šesťorkinom s rukopisom McDavida – po jeho prihrávke presne zakončil Nugent-Hopkins.

Dvojgólový náskok zámorského tímu trval iba 62 sekúnd, pretože Iľja Michejev doťukol za Kuempera prihrávku z hokejky Arťoma Anisimova. Od 38. min sa začínalo akoby odznova, keď pri signalizovanom vylúčení pre súpera drvivý tlak zužitkoval strelou spomedzi kruhov Barabanov.

Tretia tretina priniesla gólovú prestrelku, ktorú v 48. min odštartoval Kyle Turris strelou spomedzi kruhov. Za Rusov kontroval Sergej Andronov tečom pokusu Nikitu Zajceva od mantinelu. Kanadu poslal opäť do vedenia v 53. min Pierre-Luc Dubois, keď tiesnený Kablukovom poslal puk ponad Šesťorkinov betón.

O dve minúty neskôr už bolo opäť vyrovnané, Anisimov vnikol do útočného pásma a z uhla bekhendom pod hornú žŕdku prekonal Kuempera – 4:4. Napriek ďalším šanciam sa už stav nezmenil, duel dospel do predĺženia.

Začiatok desaťminútovky s kvartetom korčuliarov na oboch stranách sa niesol v opatrnom rytme, súperi dbali na pozornú defenzívu. Duel napokon rozhodla ďalšia využitá presilovka Kanaďanov. Kapitán „javorových listov“ Connor McDavid poslal puk z pravej strany pred bránku a postupový gól dosiahol Ryan O'Reilly.

Štvrťfinále MS v hokeji:

Rusko – Kanada 4:5 po predĺžení (0:1, 2:1, 2:2 – 0:1)

  • Góly: 33. I. Michejev (Anisimov, N. Zajcev), 38. Barabanov (Dadonov), 49. Andronov (N. Zajcev, Sošnikov), 55. Anisimov (Grigorenko, N. Zajcev) – 5. Parayko (McDavid, Eberle), 32. Nugent-Hopkins (McDavid, Parayko), 48. Turris (Schwartz), 53. Dubois (Jost), 65. O'Reilly (McDavid, Ekblad)
  • Vylúčení: 4:1 na 2 min, presilovky: 0:3, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Lemelin (Rak.), Rantala (Fín.) – Oliver (USA), Sormunen (Fín.), 9017 divákov
  • Rusko: Šesťorkin – Gavrikov, Kiselevič, Nesterov, N. Zajcev, J. Jakovlev, Bereglazov, Chafizullin – N. Gusev, Daciuk, Kaprizov – Grigorenko, Anisimov, Bučnevič – Barabanov, Kablukov, Dadonov – Sošnikov, Andronov, I. Michejev – Šalunov
  • Kanada: Kuemper – Vlasic, Parayko, Edmundson, Ekblad, R. Murray, Nurse, Pulock – Schwartz, Turris, R. O'Reilly – Nugent-Hopkins, McDavid, B. Schenn – Jost, Dubois, Joshua Bailey – Horvat, Barzal, Pageau – Eberle

Hlasy (zdroj: web IIHF):

Connor McDavid (útočník a kapitán Kanady): „Cítim, že táto skupina hráčov odviedla kus dobrej práce. Preukázali sme odolnosť a dotiahli zápas k víťazstvu. Presilovky sú vždy dôležité, v skupinovej fáze nám veľmi nešli, ale dnes sme zabrali, a to rozhodlo.“

Ryan O'Reilly (útočník Kanady, strelec víťazného gólu): „Cítim sa skvele; dúfam, že ešte nejaké góly pridám. Ani som nedúfal, že to tam padne. Medzi nami panuje veľká rivalita. Rusi patria k najlepším hokejistom na svete, rovnako ako Kanaďania. Nikdy to nie sú ľahké zápasy.“

Kirill Kaprizov (útočník Ruska): „Moje vylúčenie rozhodlo. Porušil som pravidlá, čo sa mi nemalo stať, ale nemyslel som si, že môj zákrok odpískajú. V zápase sme nezačali dobre, no keď sme sa pokúšali hrať na brejky a strelili náš prvý gól, dostali sme sa do väčšej pohody.“

109 debata chyba
Viac na túto tému: #ruskí hokejisti #kanadskí hokejisti