Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pozícia otec, pozícia syn. Bondra fandí Bondrovi

Dlhé roky sledoval syn, nádejný hokejista, s nadšením výkony svojho otca - hviezdy prvej kategórie. Situácia sa však otočila.

09.05.2018 17:29
Bondra Foto:
Syn Dávid Bondra a otec Peter Bondra.
debata

Legenda slovenského hokeja Peter Bondra v Kodani drukuje synovi Dávidovi v drese slovenskej reprezentácie.

„Som tu súkromne, v pozícii otca. Nemám žiadne pracovné povinnosti, chcem si užiť, že Dávid hrá na majstrovstvách sveta,“ vravel strelec zlatého göteborského gólu v dobrovoľnom zajatí slovenských novinárov.

Mama: Neublíž si!

Pomedzi jeho odpovede sa spočiatku nesmelo ozývalo prvé skandovanie: „Péééééter Bondra.“ Okolo sa pristavovali fanúšikovia spod Tatier, ale aj viacerí českí priaznivci. Bondru si fotili a trpezlivo čakali, kedy si budú môcť vypýtať podpis.

Po azda desiatich minútach sa fanúšikovia dočkali a na minimálne rovnaký čas ešte Bondru staršieho zdržali. Pozornosť si vyslúžil aj počas zápasu s Rakúskom. Keď si ho všimli diváci, začali skandovať jeho meno.

„Nepostrehol som to. Keď som na ľade, sústreďujem sa na hru. No je super, že si tatina ľudia všimli. Mám z toho radosť,“ hovoril po zápase 25-ročný Dávid, ktorý zažíva v Dánsku debut na šampionáte.

Otec s mamou prišli do Kodane pred utorňajším stretnutím a v priebehu stredy sa k nim pridal aj mladší syn Nicholas. „Stretli sme sa pred zápasom. Otec mi povedal, čo vždy – Have a fun and no stress,“ uviedol usmievavý útočník.

Z príchodu najbližších má veľkú radosť. „Otec ma už videl hrať veľakrát, ale mama len v USA. Dostal som sa na seniorský šampionát a všetci najbližší sú pri tom! Mamina nebola ani na osemnástkach, lebo brat bol vtedy ešte veľmi mladý a chodil do školy,“ priznal Dávid a so smiechom prezradil, čo mu mama povedala pred zápasom: „Aby som si neublížil.“

Peter Bondra sa v Kodani fotil so slovenskými... Foto: TASR, Martin Baumann
Peter Bondra Peter Bondra sa v Kodani fotil so slovenskými fanúšikmi.

Hokej mu ublížil, teraz mu čosi vracia

Otca Petra prekvapilo, že sa Dávid dostal do záverečnej nominácie.

„Využil ponúknutú šancu na 100 percent. Som milo prekvapený, ako hral. Jedna vec je dostať sa na šampionát, druhá pokračovať v dobrom trende. Zatiaľ so sebou nemôže byť spokojný. Musí pridať. V oslabeniach však spolu s ostatnými chalanmi odvádza výbornú robotu,“ hodnotil Peter.

Prezradil, že syna hecoval, aby ešte viac pracoval nohami a bol aktívnejší. „Nech si užíva zápasy a nech sa darí jemu i celému tímu. Zatiaľ som nevidel energiu a nadšenie, akú malo mužstvo v príprave. Myslel som si, že už má svoju identitu,“ poznamenal.

Ako prežíva synove zápasy?

„Veľmi ťažko – ako každý rodič. Trpím aj teším sa spolu s chalanmi, keď ich sledujem. Bolo ľahšie byť hráč alebo manažér.“

Synovi nahliadnutie do veľkého hokeja praje, no zároveň upozorňuje: „Ešte ani nie je na hokejovej mape sveta. Dostal sa sem akoby zázrakom. Musí naďalej tvrdo pracovať. Počas školy mu hokej ublížil. Operovali mu obe ramená, ani neviem koľko skrutiek má v zápästí. Konečne mu hokej priniesol aj radosť, aspoň na nejaký čas.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Bondra #Dávid Bondra #MS 2018 v hokeji