Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Švajčiari sa trápili s Rakúšanmi, rozhodli až v predĺžení. Francúzi odčinili výprask

Hokejisti Švajčiarska zvíťazili vo svojom úvodnom zápase v A-skupine zdolali Rakúsko 3:2 po predĺžení. Susedské derby rozhodol v 64. minúte Enzo Corvi.

05.05.2018 14:57 , aktualizované: 18:47
Enzo Corvi Foto: ,
Enzo Corvi rozhoduje o triumfe Švajčiarska.
debata

Švajčiari sa najbližšie predstavia v nedeľu 6. mája o 20.15 h proti Slovensku. Rakúšanov čaká o osem hodín skôr Rusko.

A-skupina (Kodaň):

Švajčiarsko – Rakúsko 3:2 pp (1:0, 1:1, 0:1 – 1:0)

  • Góly: 19. Niederreiter (Corvi, Hofmann), 25. Haas (Scherwey, Mirco Müller), 64. Corvi (Niederreiter) – 35. Zwerger (Rauchenwald, Haudum), 47. Ganahl (P. Schneider). Rozhodcovia: Olenin (Rus.), Sjöqvist (Švéd.) Goľak (Bielorus.), Lazarev (Rus.), vylúčení na 2 min.: 2:3, navyše: Andrighetto 5+DKZ za faul kolenom, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 5019 divákov.
  • Švajčiarsko: Genoni – Müller, Diaz, Untersander, Kukan, Fora, Frick, Genazzi – Niederreiter, Corvi, Hofmann – Scherwey, Haas, Andrighetto – Riat, Vermin, Moser – Baltisberger, Schäppi, Rod
  • Rakúsko: Starkbaum – Schumnig, Unterweger, Ulmer, Heinrich, Viveiros, Schlacher, Altmann, Strong – Schneider, Hundertpfund, Ganahl – Hofer, Komarek, Lebler – Haudum, Rauchenwald, Zwerger – Woger, Obrist, Spannring
Druhý deň na hokejovom šampionáte Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Švajčiar Lukas Frick posiela na striedačku...

Prvú veľkú šancu mali Rakúšania, dokonca vo vlastnom oslabení, keď sa po Hofmannovej chybe dostal do nájazdu Spannring, ale Genoniho neprekonal. Favorizovaní Švajčiari sa dostávali do tempa pomalšie, no postupne prebrali taktovku hry a vypracovali si šance. Vermin svoju ešte nepremenil, no v 19. minúte udrel Niederreiter, ktorý si pred bránkou pekne vymenil puk s Corvim.

V 25. minúte viedli Helvéti už 2:0. Haas si stiahol puk spoza bránky pred ňu a prudkým bekhendom trafil do šibenice. Potom však prišiel Andrighettov faul kolenom na Stronga, ktorého museli odniesť z ľadovej plochy na nosidlách a Rakúšania mali päťminútovú presilovku. Počas nej znížil na 1:2 Zwerger. V závere tretiny sa výborným zásahom prezentoval Starkbaum, keď hokejkou zabránil gólovej dorážke Niederreitera.

Švajčiari mali stále navrch, no nepremieňali šance. Rakúšanom sa podarilo vyrovnať v 47. minúte. Kukan spravil obrovskú hrúbku pri rozohrávke za bránkou, Schneider prihral Ganahl a ten už nemal problém skórovať – 2:2. Do konca riadneho času už gól nepadol a tak o triumfe Švajčiarov rozhodol až v predĺžení Corvi.

Hlas po zápase /sport.ch/:

Raphael Diaz, kapitán Švajčiarska: „Pri hre päť na päť sme hrali celkom dobre, dobre sme striedali a menili strany. No trápili nás individuálne chyby.“

Gaetan Haas, útočník Švajčiarska: „Za stavu 2:0 sme mali zápas pod kontrolou, ale potom prišlo to dlhé oslabenie a všetko sa zmenilo. Rakúšania dali gól a dostali sa späť do zápasu. Našťastie sme napokon vyhrali.“

Bernhard Starkbaum, brankár Rakúska: „Môžeme byť hrdí na pracovnú morálku. Tvrdo sme bojovali a dokázali sme vyrovnať zo stavu 0:2. Je škoda, že sme nedokázali získať v predĺžení druhý bod. No to je už história, musíme sa sústrediť na ďalší zápas. Rusov sa nebojíme, majú skvelý tím, no my musíme hrať našu hru.“

Daniel Woger, útočník Rakúska: „Postúpili sme z nižšej divízie a každý zápas je pre nás veľmi ťažký. Jediný spôsob, ako môžeme vyhrať, je tvrdo bojovať celých 60 minút. Iba tak prežijeme.“

Francúzi si poradili s Bielorusmi

Francúzska hokejová reprezentácia po piatkovej vysokej prehre s Rusmi (0:7) uspela vo svojom druhom stretnutí na MS.

Hokejisti krajiny „galského kohúta“ v sobotňajšom popoludňajšom zápase základnej A-skupiny v kodanskej Royal Arene zdolali Bielorusov 6:2 a do tabuľky si pripísali prvé tri body.

Začiatok vyšiel lepšie francúzskej reprezentácii, ktorá od 4. minúty viedla presným zásahom Damiena Fleuryho. O desať minút neskôr Stéphane da Costa zvýšil na 2:0 a Ivana Kuľbakova v bieloruskej bránke nahradil Michail Karnauchov.

Za Bielorusov potom v presilovke skorigoval Alexander Pavlovič, ale krátko pred koncom druhej časti upravil znova na rozdiel dvoch gólov Loic Lamperier a na začiatku III. tretiny Antonin Manavian v početnej výhode o dvoch korčuliarov pridal štvrtý gól Francúzov. Anthony Guttig potom skóroval na 5:1.

Za tím Bieloruska skorigoval v presilovke Pavel Vorobej, ale to bolo zo strany jeho výberu všetko napriek početnej streľbe na brankára Floriana Hardyho. Naopak, brejk Francúzov znamenal zásah Jordanna Perreta na konečných 6:2.

Francúzi majú v nedeľu voľno a v pondelok o 20.15 h nastúpia proti Švédom, Bielorusi si takisto po dni voľna v pondelok o 16.15 h zmerajú sily s Rusmi. Slováci vyzvú Francúzov vo štvrtok 10. mája a Bielorusov v utorok 15. mája.

Francúzsko – Bielorusko 6:2 (2:1, 1:0, 3:1)

  • Góly: 4. D. Fleury (S. Da Costa, Rech), 14. S. Da Costa (Janil), 39. Lamperier (Claireaux, Hecquefeuille), 43. Manavian (S. Da Costa, D. Fleury), 48. Guttig (Perret), 58. Perret (Leclerc, Hecquefeuille) – 20. Pavlovič (Razvadovskij, Vorobej), 55. Vorobej (Platt, Korobov)
  • Vylúčení: 5:8 na 2 min, presilovky: 2:2, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Gouin (Kan.), Lemelin (Rak.) – Fluri (Švaj.), Suominen (Fín.), 6529 divákov
debata chyba
Viac na túto tému: #fínski hokejisti #švajčiarski hokejisti #nórski hokejisti #lotyšskí hokejisti #rakúski hokejisti