Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Neprehrali sme, iba neuspeli v nájazdoch, myslia si kanadskí hráči

Kanada siahala na zlatý hetrik na majstrovstvách sveta v hokeji, ale nájazdová lotéria či skôr skvelý Henrik Lundqvist v bránke Švédska boli proti.

22.05.2017 13:00
Kanada, hokej Foto:
Sklamaní Kanaďania po finálovom zápase.
debata (24)

„V prvom rade gratulujem súperovi. Bol to vyrovnaný zápas, ale víťazstvo Švédska je zaslúžené,“ povedal kanadský tréner Jon Cooper na tlačovej konferencii po kolínskom finále, ktoré jeho zverenci prehrali 1:2 po nájazdoch.

Predtým v semifinále ušli silným Rusom zo stavu 0:2, vo finále vyrovnali jednogólové manko na Švédov, ale ďalší gól v riadnom hracom čase ani predĺžení z množstva šancí nepridali. V nájazdoch potom Kanaďania kompletne zlyhali, resp. pri pokuse Ryana O'Reillyho pomohla brankárovi Lundqvistovi dobre postavená konštrukcia bránky.

„Nikto nechce prehrať a najmä vo finále majstrovstiev sveta. Hráči sedia v šatni a uvažujú v zmysle, že zápas neprehrali, iba neuspeli v nájazdoch. Obaja brankári boli skvelí a ten švédsky zrejme o niečo lepší. Preto je víťazstvo súpera zaslúžené,“ pokračoval Cooper aj na webe sport-express.ru.

Štyridsaťdeväťročný rodák z mesta Prince George v štáte Britská Kolumbia, ktorý je v NHL už päť sezón šéfom realizačného tímu v Tampa Bay Lightning, vyzdvihol morálku a bojovnosť svojho tímu.

Finále MS v hokeji: Kanada - Švédsko Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Kráľ Henrik. Švédsky brankár Henrik Lundqvist...

„Je to veľká pocta reprezentovať Kanadu a títo chlapci si to uvedomujú. Pred šampionátom som im povedal, že ak akceptovali pozvánku do národného tímu, znamená to, že budú bojovať do posledného dychu, nesmú sa nikdy vzdávať. Oni to splnili. Hrali ako jeden tím od najväčších hviezd až po Chrisa Leeho, ktorý k nám prišiel z KHL. Hral výborne a nikto neriešil, že prišiel z európskej súťaže,“ poznamenal Cooper.

Práve 36-ročný obranca Magnitogorska Lee bol po zápase jedným z najsmutnejších Kanaďanov v šatni. Zjavne sa mu nepáčilo, že finálový zápas rozhodli nájazdy. „Nie je dobré, že takéto stretnutie muselo ísť do nájazdov. Férovejšie by bolo, keby sa pokračovalo v predĺžení až do rozhodnutia. Uznávam, že Švédi hrali výborne a zápas bol vyrovnaný. Len ten záver…,“ cituje Leeho sport-express.ru.

Špeciálne vyzdvihol finálový výkon brankára Calvina Pickarda. „Keď je po 80 minútach stav zápasu 1:1, je to aj skvelá vizitka pre brankárov. Ten náš nás držal počas celého zápasu. Skvelý bol však počas celého turnaja. Povedal by som, že podával brilantné výkony,“ pochválil Lee spoluhráča v bránke.

Zatiaľ čo Švédi získali titul majstra sveta po štyroch rokoch, Kanaďania tesne nenadviazali na ostatné dva šampionáty v Prahe a Moskve a nedovŕšili zlatý hetrik. Rovnakú situáciu už raz zažili v novom tisícročí. V rokoch 2003 a 2004 brali svetové zlato na šampionátoch v Helsinkách a Prahe a o rok neskôr vo Viedni nestačili na finálového súpera, vtedy to boli Česi.

Kanadská zlatá éra vo svetovom hokeji trvala od ZOH 2014 v Soči a jej súčasťou okrem už spomenutých dvakrát zlatých MS bol aj vlaňajší triumf na Svetovom pohári v Toronte. V časovom úseku štyroch rokov kanadský hokej na elitnej mužskej úrovni zaznamenal 45 víťazstiev a 5 prehier. Tá posledná stála „javorové listy“ kolínske zlato.

Tohtoročný šampionát druhý v návštevnosti

Dovedna 686 391 priaznivcov sledovalo naživo všetky súboje 81. majstrovstiev sveta v hokeji v Nemecku a Francúzsku. Divácky to bol druhý najatraktívnejší šampionát v histórii. Jednotkou zostali MS 2015 v Česku (741 690 fanú­šikov), na tretie miesto klesol šampionát v bieloruskom Minsku 2014 so 640 044 predanými vstupenkami.

V Paríži a Kolíne nad Rýnom sa priemerne na jeden duel prišlo pozrieť 10 725 divákov, čo je celkovo 4. miesto, v historických tabuľkách je na čele tiež český turnaj spred dvoch rokov (11 589). Organizátori MS 2017 sú spokojní, očakávali totiž návštevnosť na úrovni 600-tisíc.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #MS v hokeji 2017