Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pre Bäckströma je zlatý triumf zadosťučinenie za striebro zo Soči

Švédski hokejisti sa tešia z historického desiateho zlata na majstrovstvách sveta. Kanadského súpera zdolali až po samostatných nájazdoch 2:1, keď "tri korunky" premenili dva pokusy a "javorové listy" žiadny zo štyroch. Rozhodujúci bol úspešný nájazd skúseného švédskeho útočníka Nicklasa Bäckströma.

22.05.2017 11:30
Nicklas Bäckström Foto: ,
Nicklas Bäckström prekonáva Calvina Pickarda.
debata

„Musel som sa rozhodnúť, čo spravím ešte predtým, než vystrelím, pretože ľad už nebol dobrý. Vystrelil som do svojho obľúbeného miesta – pod brankárovu hokejku. Mám to natrénované už odmalička a zdá sa, že to funguje veľmi dobre,“ usmieval sa po zlatom úspechu hráč Washingtonu Capitals v rozhovore pre hockeysverige.se.

Bäckström zohral vo finálovom dueli hneď niekoľko úloh. Najskôr sedel na trestnej lavici, keď v závere druhého dejstva v oslabení skóroval jeho spoluhráč Victor Hedman. Neskôr svojim úspešným nájazdom položil základy švédskeho zlatého triumfu. „Bol to napínavý zápas, no po nájazdoch to z nás všetko opadlo. Ukázali sme, že sme silné mužstvo a stretnutie bolo vyrovnané. Som rád, že som bol ten, čo rozhodol,“ pokračoval Bäckström.

Dvadsaťdeväťročný svetlovlasý hokejista si pri pokorení Kanady spomenul na finále olympijského turnaja v Soči 2014 s rovnakým rivalom. Vtedy sa tešili zámorskí hráči z víťazstva 3:0. Bäckström bol v tom čase súčasťou švédskeho tímu, ale v najdôležitejšom zápase o olympijské zlato si nezahral pre doping. „Je jasné, že hokejista chce vyhrať každé finále. Pre mňa je tento úspech akýmsi zadosťučinením za finále v Soči.“

Finále MS v hokeji: Kanada - Švédsko Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Kráľ Henrik. Švédsky brankár Henrik Lundqvist...

Nicklas Bäckström neváhal do Kolína nad Rýnom pricestovať po tom, čo jeho Washington vypadol v druhom kole play-off Východnej konferencie s Pittsburghom Penguins 3:4 na zápasy. V Nemecku utvoril útočné duo s mladíkom Williamom Nylanderom, ktorý sa stal najužitočnejším hráčom celého turnaja. Pred jedenástimi rokmi bol súčasťou zlatého švédskeho tímu tiež, vtedy ako 18-ročný nováčik po boku iného Nylandera – Michaela – Williamovho otca.

„Spomenul som si na to po skončení nájazdov. Prvýkrát som získal zlato s otcom a tentokrát so synom, neuveriteľne milým chalanom, pre ktorého by človek urobil všetko,“ vystrúhal Bäckström poklonu mladému spoluhráčovi v rozhovore pre aftonbladet.se.

Bäckström dlhodobo patrí medzi najproduktívnejších útočníkov NHL. V práve vrcholiacej sezóne síce s Washingtonom neuspel v play-off o Stanleyho pohár, ale v základnej časti v 82 zápasoch nazbieral 86 bodov za 23 gólov a 63 asistencií, čím sa zaradil na štvrtú priečku v produktivite celej súťaže. K titulu majstra sveta pre Švédsko v 5 zápasoch prispel 7 bodmi za 3 góly a 4 asistencie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nicklas Bäckström #MS v hokeji 2017