Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zbrane rivalov rinčia naprieč Kolínom. Kto získa zlato?

Zabudnite na to, čo ste dosiaľ videli. Kvarteto najlepších mužstiev si to rozdá tvárou v tvár. Kto bude zlatým písmom zapísaný v historických kronikách a na koho padne hustý prach neúspechu?

20.05.2017 10:00
rusko, USA, Foto: ,
Radosť ruských hokejistov v súboji proti USA.
debata

Podstatná časť hokejového sviatku šestnástich najlepších reprezentácií sveta v Kolíne a Paríži ubehla rýchlejšie, ako prúd mohutnej nemeckej rieky. Okrem Rýnu potečú vo štvrtom najväčšom nemeckom meste v posledných dvoch dňoch turnaja aj litre potu a možno ľad najväčšieho hokejového stánku v Európe pokropia kvapky krvi či slzy smútku.

Teš sa, fanúšik skvelého hokeja, lebo na titul majstrov sveta siahajú ťažké váhy – Kanada, Rusko, Švédsko a Fínsko.

Fínsky val, český zmar

„Hrali vynikajúco dozadu. Zatvárali obranné pásmo a nedovolili nám skórovať. Celý večer to bolo pre nás veľmi náročné.“

Slová brankára Spojených štátov amerických Jimmyho Howarda po štvrtkovej štvrťfinálovej prehre s Fínmi 0:2 verne dokumentujú jej priebeh. Suomi otvorili skóre na začiatku druhej tretiny gólom Mikka Rantanena, definitívne k. o. prišlo v záverečnom dejstve od Joonasa Kempainena.

„Tréner naordinoval dobrú taktiku. Dodržal sme ju a nedostali gól. Naša defenzíva pracovala skvele. Nepúšťali sme Američanov do šancí,“ povedal na stránke Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) obranca Juuso Hietanen.

Na kouča severanov Lauriho Marjamäkiho sa počas šampionátu strhla vlna kritiky. Viaceré fínske médiá žiadali po nevýrazných výkonoch v skupine hlavu 39-ročného rodáka z Tampere. Hoci vicemajstri sveta z lanských MS v Rusku neukázali v Paríži a Kolíne takú ľahkosť ako vlani, vďaka skalopevnému obrannému valu budú bojovať o medaily aj tento rok.

Iné problémy majú Česi. Po piaty raz za sebou sa za riekou Moravou nebude oslavovať medailový tím. Solídnemu výberu aj s viacerými oporami mužstiev NHL (Voráček, Mrázek, Pastrňák, Plekanec) chýbala proti Rusom (prehra 0:3) efektivita a kvalita.

„Prvých 15 minút sme boli lepší ako Rusi, prekorčuľovali sme ich. Je frustrujúce, keď nemôžete skórovať. Rusi dali v úvodnej časti dva góly, upokojili sa a potom si zápas postrážili,“ smútil hviezdny útočník Philadelphie Jakub Voráček pre idnes.cz.

Za pravdu dal českému krídelníkovi aj tréner zbornej Oleg Znarok: „Nezačali sme dobre, Česi mohli otvoriť skóre. Keď sa to však podarilo nám, zvyšok stretnutia sme kontrolovali.“

Hrdé Nemecko, silné Švédsko

Súperom Rusov v úvodnom sobotnom semifinále (od 15.15, prenos RTVS) budú Kanaďania. Obhajcovia zlata z ostatných dvoch rokov horia túžbou dokonať zlatý hetrik. Cez zatiaľ poslednú nemeckú prekážku ale neprešli tak ľahko ako obvykle – vyhrali 2:1.

„Grubauer chytal fantasticky, vďaka nemu sme sa celý čas držali v hre. Keby sme boli lepší v útoku, mohli sme potešiť našich divákov. Nemáme sa za čo hanbiť, na naše výkony môžeme byť hrdí,“ vyhlásil útočník Nemecka Patrick Reimer.

Brankár Washingtonu Grubauer inkasoval z 50 pokusov len dvakrát, slová chvály padali na jeho adresu aj z kabíny top favorita na tohtoročný honor majstra sveta. „Čo môžete robiť, keď ste zoči-voči gólmanovi ako je on? Dusili sme ho pod tlakom, ale on bol fantastický,“ povedal obranca Chris Lee.

Radosť hokejistov Kanady. Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Kanada, hokej, radosť Radosť hokejistov Kanady.

Štvoricu semifinalistov doplnili Švédi, Švajčiarov zdolali 3:1. Utvorili tak zaujímavý pavúk z hľadiska diváckeho záujmu, historických reálií i geografickej polohy. Je isté, že tieto faktory pridajú k nezameniteľnej športovej kvalite aj množstvo emócií navyše.

„Páčil sa mi náš štýl hry. Nechýbala nám sila v zakončení a šanciach, ktoré sme si vypracovali. Vydržali sme bojovať celých 60 minút a vďaka tomu oslavujeme veľké víťazstvo,“ tešil sa bek Victor Hedman.

Švajčiari na šampionáte vyškolili Čechov, preľstili aj Kanadu. Tretie a najväčšie víťazstvo však neprišlo, a tak končia po štvrtýkrát v rade bez cenného kovu.

„Nehrali sme zle, ale zaostávali sme v ofenzíve. Presilové hry boli pre nás Achillovou pätou. Mali sme štvorminútovú početnú výhodu, ale silného súpera sme v nej nedokázali zlomiť,“ hneval sa Švajčiar Cody Almond.

Trest za roztrasené kolená

Krajinou, ktorú najviac hnevá dominancia Kanady od ZOH v Soči 2014 – odvtedy odohrali na vrcholných podujatiach 48 zápasov s bilanciou 44 víťazstiev a 4 prehry – je s najväčšou pravdepodobnos­ťou Rusko.

Dve historicky najúspešnejšie hokejové veľmoci sa naposledy stretli na Svetovom pohári 2016 v Kanade. Nádherná torontská óda na najrýchlejší kolektívny šport dopadla lepšie pre domácich – vyhrali 5:3.

„Viem, čoho sú Rusi schopní,“ zdvíha varovný prst účastník tohto vzájomného merania síl Matt Duchene. „Zničia nás, ak si nedáme pozor pri prechode z defenzívy do ofenzívy. Nesmieme dať súperovi veľa priestoru v obrannom pásme, lebo nás stihne trest. Sme pripravení podať náš najlepší výkon a tešiť sa z finálovej radosti.“

V sebavedomých rečiach zašiel jeho náprotivok z útoku súpera Vladislav Namestnikov ešte ďalej. „Je jedno, či sú to Nemci, alebo Kanaďania. Budeme hrať, akoby to bol náš posledný súboj. Kolená sa nám však neroztrasú,“ srší vierou v schopnosti ruského mužstva útočník Tampy Bay. Kvôli zápasu dvoch momentálne najlepších reprezentácií zostáva v úzadí odveké škandinávske derby. Menší národ sa chce vyrovnať väčšiemu susedovi. Súboj tretieho mužstva kolínskej A-skupiny Švédska a štvrtého tímu z „béčka“ Fínska tiež nemá jasného favorita, i keď 19 hráčov z NHL navráva, že viac pod tlakom očakávaní Tre Kronor.

„Proti Švajčiarom sme ukázali skvelé načasovanie. Dobre sme zareagovali po strelených góloch, na tom musíme postaviť našu hru aj proti Fínom,“ načrtáva jeden z lídrov ofenzívy Nicklas Bäckström. „Nie sme bez šance, ale musíme sa zlepšiť,“ kontruje Kemppainen.

Zastaví Kanadu na ceste za zlatým hetrikom silné Rusko či niekto z húževnatých severanov alebo sa najcennejšie medaily budú znovu hompáľať na dresoch s javorovým listom?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS v hokeji 2017