Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kanade stoja v ceste za zlatým hetrikom Rusi. Môžu nás zničiť, vystríha Duchene

Už len štvorica tímov zostala v hre o titul majstra sveta v hokeji v Nemecku a Francúzsku. Semifinálové zápasy Kanada - Rusko (15.15) a Fínsko - Švédsko (19.15) odohrajú v sobotu 20. mája v Kolíne nad Rýnom.

19.05.2017 12:35
Kanada, hokej, radosť Foto: ,
Radosť hokejistov Kanady.
debata (3)

Šampionát vyvrcholí v nedeľu záverečnými súbojmi o medaily: o 3. miesto sa bude hrať od 16.15 h a finále príde na rad od 20.45 h.

Kvarteto Kanada, Rusko, Švédsko a Fínsko sa naposledy predtým objavilo v bojoch o medaily v roku 2008, keď sa šampionát konal v kanadských mestách Halifax a Québec City (z titulu sa po finálovom triumfe 5:4pp nad Kanaďanmi tešili Rusi). Trio Kanada, Rusko a Fínsko bolo v semifinále aj vlani v Petrohrade a Moskve, vtedy ich doplnili napokon štvrté Spojené štáty americké.

Kolená sa nám neroztrasú, vraví Namestnikov

Podľa histórie aj predvedenej hry možno semifinále Kanada – Rusko označiť za súboj velikánov, ktorí vlastnia 27, resp. 26 titulov majstra sveta. Kanaďania majú neskutočnú motiváciu – dovŕšiť zlatý hetrik, čo sa naposledy pred nimi podarilo na majstrovstvách sveta Čechom na prelome storočí (1999 – 2001). Kanadská zlatá éra nie je dielom náhody. Od zimných olympijských hier v Soči 2014, kde „javorové listy“ brali zlaté medaily, na vrcholnej scéne vyhrali 44 zápasov a prehrali len štyrikrát. Rozmenené na drobné: na ZOH 2014 v Soči mali zápasové skóre 6:0, na MS 2014 v Minsku to bolo 6:2 vrátane štvrťfinálovej prehry s Fínmi. Potom prišli zlaté šampionáty v Prahe 2015 (zápasy 10:0) a Moskve (9:1) plus triumf na Svetovom pohári v Toronte bez prehry (6:0). Momentálne v Paríži a Kolíne nad Rýnom to majú 7:1.

Kanaďania museli vo štvrťfinále prekonať odpor húževnatých Nemcov (2:1), Rusi dali zasa Čechom (3:0) príučku z taktiky a premieňania šancí. Kanaďania a Rusi sa zatiaľ naposledy stretli na vrcholnej úrovni vlani na Svetovom pohári v Toronte, kde sa v zápase nadpriemernej úrovne „javorové listy“ tešili zo semifinálového triumfu 5:3. Bol pri tom aj útočník Matt Duchene (Colorado Avalanche), ktorý nechýba ani v súčasnom tíme na MS 2017.

„Mám za sebou pár zápasov proti Rusom a viem, čoho sú schopní. Ak si nedáme pozor na prechod z obrany do útoku, môžu nás zničiť. V obrane musíme hrať pozorne a jednoducho, nedávať súperovi veľa priestoru. V opačnom prípade to Rusi využijú a budú nás trestať. Sme pripravení podať svoj najlepší výkon a postúpiť do finále,“ cituje Matta Duchena portál championat.com. Jeho kolega z útoku Mark Scheifele (Winnipeg Jets) podotkol: „Tento rok nemáme v tíme také mená ako Crosby či McDavid, ale nechýba nám technika a rýchlosť. Určite urobíme všetko pre to, aby sme sa dostali do rozhodujúceho súboja o zlato.“

Ruský útočník Vladislav Namestnikov (Tampa Bay Lightning) vníma zápas s Kanadou ako obyčajný súboj play off. „Je jedno, či sú to Nemci alebo Kanaďania. Treba zahrať čo najlepšie, ako keby to bolo naposledy. Kolená sa nám určite neroztrasú,“ cituje Namestnikova championat.com. Obranca Dmitrij Orlov (Washington Capitals) má z NHL rovnako dosť skúseností s kanadskými útočníkmi. „Bude to ako pred každým zápasom. Tréner stanoví taktiku, vyzdvihne lepšie aj slabšie stránky súpera a my sa budem snažiť podľa toho zariadiť. Samozrejme, Kanada je atraktívny súper, všetci fanúšikovia aj my, hráči, netrpezlivo očakávame tento zápas,“ uviedol Orlov.

Zlepšujeme sa, tvrdí Bäckström. Švédov sme zdolali v príprave, upozorňuje Kemppainen

Hokejisti Švédska. Foto: Reuters, GRIGORY DUKOR
Švédsko, hokej Hokejisti Švédska.

Severské derby v semifinále MS 2017 je tak trochu prekvapením. Do boja o medaily totiž postúpili tretí tím A-skupiny (Švédi) a štvrtý z „béčka“ (Fíni). Hokejisti z krajiny tisícich jazier, ktorí obhajujú striebro z MS 2016, získali v základnej B-skupine v 7 zápasoch iba 11 bodov, ale vo štvrťfinále nedostali od suverénov „áčka“ Američanov ani gól (2:0). Na nepriepustnú defenzívu sa budú spoliehať aj v súboji s tradičným severským rivalom Švédmi. Tí zdolali Švajčiarov 3:1 a s 18 hráčmi z NHL budú v pozícii favorita. „V poslednom prípravnom stretnutí sme Švédov zdolali gólom v poslednej tretine, takže nie sme bez šance. Samozrejme, v semifinále majstrovstiev sveta budeme musieť podať lepší výkon,“ myslí si útočník Fínov Joonas Kemppainen (Sibir Novosibirsk), autor gólu do siete USA. Hviezdny útočník Švédov Nicklas Bäckström (Washington Capitals) zasa skóroval do siete Švajčiarov a po štvrťfinále na webe iihfworlds2017.com povedal. „Bol to môj tretí zápas na šampionáte a myslím si, že sme v ňom podali najlepší výkon. Ukázali sme výborný tajming, dobre sme reagovali po strelených góloch. Musíme z toho vyťažiť aj do zápasu s Fínmi.“

Švédi sú 9-násobní majstri sveta, ale za ostatných 10 rokov sa s pohárom nad hlavou tešili iba raz – v roku 2013 v domácom prostredí zdolali vo finále Švajčiarov (5:1). Ich zatiaľ posledným cenným kovom je bronz z Minska 2014, medailové suchoty sú rozhodnutí prerušiť už v Kolíne nad Rýnom. Zrkadlom švédskych ambícií môže byť aj titulok z denníka Expressen ešte spred šampionátu, ktorý realizačnému tímu na čele s trénerom Rickardom Grönborgom pribalil na cestu do Nemecka jasný odkaz: „Získajte medailu alebo rezignujte!“

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Fínsko #Švédsko #Kanada