Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlak s Rusmi meškal. Vasilevskij: Hrajme, akoby išlo o posledný zápas

Štvrtkové štvrťfinálové súboje na majstrovstvách sveta v Nemecku a Francúzsku sľubujú parádny hokej a zrejme aj dramatické zápletky.

18.05.2017 12:40
Andrej Vasilevskij Foto:
Brankár Ruska Andrej Vasilevskij po inkasovanom góle v zápase s USA.
debata (1)

V Kolíne nad Rýnom sa od 20.15 h domáci Nemci pokúsia zaskočiť obhajcov trofeje z ostatných dvoch rokov Kanaďanov a ešte predtým od 16.15 h si to víťazi A-skupiny Američania rozdajú s Fínmi. Paríž má v ten istý deň od 16.15 h na programe európsky šláger Rusko – Česko a večer od 20.15 h zabojujú o účasť v semifinále Švajčiari so Švédmi.

„Pavúk“ vyraďovacej časti to zariadil tak, že v prípade postupu odvekí hokejoví rivali Rusko a Kanada narazia na seba už v semifinále. Do play off sa neprebojoval slovenský výber, ktorý s chudobnými štyrmi bodmi z kolínskej A-skupine skončil v celkovom hodnotení šampionátu na 14. mieste. Ide o najhoršie umiestnenie v samostatnej ére slovenského hokeja v elitnej kategórii MS.

Tréner Kanady: Ťažká skúška

Obhajcovia titulu Kanaďania podľa očakávania vyhrali parížsku B-skupinu a mali tak právo zostať v metropole Francúzska aj na štvrťfinálový duel. Napokon sa tak nestane. Utorkové večerné víťazstvo Nemecka nad Lotyšskom 4:3 po nájazdoch napokon rozhodlo o tom, že sa Kanaďania musia sťahovať do Kolína. Podľa stanov Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) musí domáca krajina hrať pred vlastnými fanúšikmi.

„Vieme o nich, že sú dobrí v doháňaní gólového manka v posledných minútach. Bude to pre nás ťažká skúška. Atmosféra bude elektrizujúca. Musíme sa na to pripraviť,“ komentoval štvrťfinálového súpera pre tsn.ca tréner Kanady Jon Cooper. Kanadskí hokejisti prežívajú zlaté obdobie. Sú úradujúcimi majstrami sveta, olympijskými víťazmi a tiež šampiónmi Svetového pohára z vlaňajška. „Javorové listy“ budú jednoznačným favoritom aj proti Nemcom, veď body v základnej časti stratili len so Švajčiarmi, s ktorými prekvapivo prehrali v predĺžení 2:3.

zväčšiť Nemeckí fanúšikovia sa vo štvrťfinále proti... Foto: Reuters, WOLFGANG RATTAY
Nemecko, hokej Nemeckí fanúšikovia sa vo štvrťfinále proti Kanade postarajú o elektrizujúcu atmosféru.

„Nemci budú ťažkým súperom. Budú hrať doma pred vlastnými fanúšikmi. Nezáleží však na tom, kto teraz bude stáť proti nám. Zakaždým to bude pre nás rovnaká výzva – chceme zvíťaziť,“ uviedol útočník Kanady Sean Couturier.

Nemci sa môžu pochváliť skalpom Spojených štátov amerických (2:1) hneď v úvodnom stretnutí A-skupiny, ale aj viacerými ďalšími vydarenými súbojmi pred domácimi fanúšikmi. Nemcom pricestovalo na šampionát pár šikovných hráčov z NHL na čele s mladíkom z Edmontonu Leonom Draisaitlom a za postupom ich bude hnať dopredu vypredaná Lanxess aréna. Postup do štvrťfinále si však vybojovali až v poslednom stretnutí základnej skupiny, keď v dráme zdolali Lotyšov 4:3 po nájazdoch.

„Teraz si to ešte poriadne neuvedomujeme, čo sme dokázali. Pár hodín to potrvá,“ uviedol autor víťazného nájazdu Frederik Tiffels na webe Sport1.de. „Už sa však tešíme na štvrťfinále. Stojí proti nám síce Kanada, ale možné je všetko, veď je to len jeden zápas. Dáme to do toho všetko,“ doplnil Tiffels.

Filppula: Budeme hrať defenzívne

Výber Spojených štátov amerických nevstúpil do turnaja oslnivo, prehra 1:2 s Nemeckom bola veľkým prekvapením. Odvtedy sa však hokejisti spoza mora prebrali a kolínsku A-skupinu napokon s 18 bodmi vyhrali, keď sa im v závere podarilo uštedriť prvú prehru na šampionáte silnému Rusku (5:3). Proti Fínom budú určite favoritmi. Obhajcovia striebra totiž v Nemecku nemajú fazónu z vlaňajšieho šampionátu v Rusku. „Každý zápas je ťažký, počas minulého týždňa sme sa utvrdili v tom, že ak hráme ako jedno mužstvo, tak sme veľmi zdatným súperom pre každého,“ povedal útočník Anders Lee pre iihf.com.

zväčšiť Roztržka v zápase medzi Fínskom a Nórskom. Aj v... Foto: Reuters, GRIGORY DUKOR
Fínsko, Nórsko, hokej Roztržka v zápase medzi Fínskom a Nórskom. Aj v tomto zápase stratil favority body.

Fínski hokejisti majú v základnej B-skupine za sebou rozpačité výkony. S Českom viedli už 3:0, no napokon „padli“ po nájazdoch 3:4. Tam sa však zbytočné bodové straty Suomi nekončia. Prekvapivo podľahli domácim Francúzom 1:5 a body stratili aj so Švajčiarmi a Nórmi, ktorých zdolali až v predĺžení. Napriek tomu však proti USA nebudú bez šance, Fíni totiž vedia prekvapiť aj v pozitívnom smere.

„Myslím si, že Američania sú veľmi rýchli. Hrajú severoamerickým štýlom, takže si musíme dávať pozor na puk. Dokážu ho veľmi jednoducho získať a utvoriť si dobrú príležitosť. Budeme musieť hrať defenzívne a dúfať, že nám súper poskytne nejaké šance,“ povedal fínsky útočník Valtteri Filppula pre oficiálny web MS 2017.

Prospal: Základ je disciplína

Silný tím Ruska sa musel neplánované presúvať z Kolína do Paríža a to aj vďaka tomu, že prehral súboj o víťazstvo A-skupiny s USA 3:5. Rusi napriek tomu na šampionáte predvádzajú skvelé výkony, zdobí ich predovšetkým kombinačná hra a technická vyspelosť. V súboji s Čechmi budú určite favoritmi. „Chceli sme vyhrať skupinu, ale nepodarilo sa nám streliť Američanom viac gólov. Po dni voľna na nás čaká štvrťfinále a tam už nebude možnosť na opravu. Musíme sa vyvarovať chýb. Pre play off platí, že na každý zápas sa treba pripraviť a odohrať ho tak, ako keby bol posledný,“ vyjadril sa pre sport-express.ru brankár Andrej Vasilevskij.

Český tím má tento rok veľkú vnútornú silu, aspoň hráči to tvrdia v rozhovoroch. To, že sa nevzdávajú za žiadnych okolností, preukázali v stretnutí s Fínskom, ktoré z 0:3 otočili na výhru 4:3 po samostatných nájazdoch. Zbytočne však pustili body s Nórmi, ktorých pokorili až v predĺžení 1:0. Takisto nezvládli zápas o druhé miesto v parížskej B-skupine, keď v posledný hrací deň základnej časti prehrali s výberom Švajčiarska 1:3.

zväčšiť Česi sa budú spoliehať aj na mladíka Davida... Foto: Reuters, GRIGORY DUKOR
David Pastrňák Česi sa budú spoliehať aj na mladíka Davida Pastrňáka.

„Výkon nebol optimálny a my to dobre vieme. Ak chceme byť proti Rusom úspešní, musíme vo štvrtok ukázať a odovzdať na ľade niečo iné,“ podotkol pre hokej.cz hlavný tréner Česka Josef Jandač. „Rusi majú v ofenzíve fantastické čísla. Sú veľmi sebavedomí a na ľade sa radi hrajú. Základom proti nim je hrať disciplinovane a nenechať sa zbytočne vylučovať,“ doplnil asistent trénera Václav Prospal na webe idnes.cz.

Ruský favorit MS si prehrou 3:5 s USA narobil viac problémov, ako čakal. Druhé miesto v skupine v kombinácii s postupom domáceho Nemecka im pripravilo neželanú cestu do Paríža. Podľa hokej.cz sa ruská výprava pokúsila ešte na večernom direktoriáte turnaja dosiahnuť zmenu pravidiel, ale nemala šancu na úspech.

Akoby tušila, že s vlakovou prepravou do francúzskej metropoly môžu nastať komplikácie. Plánovaný odchod vlaku sa pre poruchu na súprave posunul o niečo vyše hodinu a hráči si čas krátili prechádzkou po kolínskej stanici. Viceprezident zväzu Roman Rotenberg však podľa webu championat.com hlásil, že tím Olega Znaroka sa nenechal situáciou znervózniť.

Švajčiarsky kouč: Na Švédov sa tešíme

Švajčiari sú príjemným prekvapením MS 2017. Druhé miesto v B-skupine si zabezpečili nečakaným víťazstvom nad Čechmi 3:1 a v základnej časti dokázali uchmatnúť 2 body aj silnej Kanade (3:2 pp), ktorá ťahala na MS sériu 7 víťazstiev. Niečo podobné chcú zopakovať aj proti Švédom, ktoré má zostavu nabitú hviezdami z NHL. Hráči z krajiny helvétskeho kríža majú svojmu štvrťfinálovému súperovi čo vracať. Na šampionáte v roku 2013 so Švédmi prehrali vo finále 1:5. Tréner Patrick Fischer je optimista.

zväčšiť Švédi sa tešia z víťazstva nad Slovenskom v... Foto: Reuters, WOLFGANG RATTAY
Švédsko, radosť Švédi sa tešia z víťazstva nad Slovenskom v základnej A-skupine.

„My sme o svojej kvalite vedeli už pred šampionátom a v základnej časti sme dokázali, že ju aj máme. Hráme pozorne v defenzíve a premieňame šance. Ešte by to chcelo zlepšiť presilovky. Na Švédov sa veľmi tešíme. Najradšej by sme ten zápas odohrali už v stredu,“ uviedol Fischer aj na webe denníka Blick.

Švédski hokejisti sa museli v kolínskej A-skupine uspokojiť až s tretím miestom. Strata troch bodov s Američanmi a dvoch s Rusmi ich stála lepšie umiestnenie. Vo štvrťfinále napriek tomu budú proti Švajčiarom favoritom, no na zdolanie tohto súpera budú potrebovať lepšie výkony, ako doteraz predviedli so silnými tímami. Hlavným cieľom severanov je prerušiť dva roky trvajúce medailové suchoty.

„Majú dobre pracujúci tím, nebude to proti nim jednoduché,“ povedal o Švajčiaroch skúsený obranca Anton Straalman pre expressen.se. „Súperov si v tejto fáze už nenavyberáme. Ak chceme ísť čo najďalej, musíme zdolať každého, kto nám príde do cesty,“ dodal 30-ročný bek Tampy Bay Lightning.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #česká hokejová reprezentácia #ruská hokejová reprezentácia #kanadská hokejová reprezentácia #MS v hokeji 2017