Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Švehla: Šetrilo sa tam, kde sa nemalo

Tesne pred štartom šampionátu bol presvedčený, že mužstvo môže s domácimi Nemcami bojovať o miestenku do štvrťfinále.

17.05.2017 18:48
Róbert Švehla Foto: ,
Róbert Švehla.
debata (3)

Generálny manažér národného tímu Róbert Švehla neskrýval po 14. mieste na majstrovstvách sveta v Kolíne sklamanie z umiestnenia, výkonov slovenských hokejistov, ale aj vecí, ktoré sa diali okolo mužstva či jeho osoby.

„Vystúpenie na sme si predstavovali trochu ináč. Sme nespokojní. Žiaľ, niektoré zápasy nám vôbec nevyšli. Hrali sme v nich 20 či 40 minút, čo na tejto úrovni nestačí. Okolo mužstva sa však diali aj veci, ktoré sa nám od začiatku nepáčili,“ priznáva bývalý československý i slovenský reprezentačný obranca.

Počas sezóny mu médiá i ľudia z hokejového prostredia vyčítali slabšiu komunikáciu s hráčmi, najmä zo zámoria.

„So Zdenom Cígerom sme chceli ísť v januári do zámoria a stretnúť sa s nimi. Prezident zväzu Martin Kohút povedal, aby sme ostali doma a komunikovali cez skype. S každým z chalanov som minimálne dvakrát telefonoval. Nie je férové, že pán prezident im potom povie, že ak nemajú formu, nech na šampionát nechodia. V našej situácii by nebola kľúčová forma týchto hráčov, skôr ich skúsenosti a vodcovské schopnosti,“ vysvetľuje Švehla.

Generálnym manažérom sa stal na jeseň pred dvoma rokmi, keď sa začínal štrajk veľkej skupiny skúsených hokejistov. Neľutuje, že túto funkciu zobral?

„Každý dobre vie, aké to bolo. Vedeli sme, že ideme do ťažkej situácie. Funkcia mi prischla, lebo nikto iný nebol k dispozícii. Bol som vo výkonnom výbore a moji kolegovia navrhli, aby som to vzal. Podľa svojho svedomia a vedomostí som robil najlepšie, čo som vedel,“ vysvetľuje. Zároveň prezradil, že vo výkonnom výbore SZĽH k 1. máju skončil.

Dotkla sa ho komunikácia Martina Kohúta ohľadom obsadenia pozície generálneho manažéra i to, že sa pred majstrovstvami sveta šetrilo na veciach, kde by sa nemalo.

„Pán Kohút ešte ani nebol prezident a už vyhlasoval, že keď sa ním stane, tak bude generálny manažér Miro Šatan. Asi nikomu by to nebolo príjemné, keď sa niečo také deje. Pred šampionátom sme mali míting, kde odznelo, čo si môžu hráči objednať a za koľko. No stále sa to menilo. Nemôže sa stať, aby desať hráčov dostalo korčule, neskôr im ich zoberú a deň pred MS zase vrátia. Na zväze to vysvetľujú zákonom o športe. No šetriť na takýchto veciach je z môjho pohľadu hlúposť,“ tvrdí Švehla.

Bronzový medailista z Helsínk 2003 je presvedčený, že štrnásta priečka nie je verným obrazom súčasnej úrovne slovenského hokeja. „Nachádzame sa niekde okolo desiateho miesta. Do budúcnosti však musíme počítať aj s tým, že nám bude občas hroziť zostup. Výnimoční hráči starnú, v NHL ich máme čoraz menej. Musíme pracovať s tým, čo máme. Výhoda je, že o rok nemôžeme vypadnúť. Na šampionát môže ísť podobný tím pozbierať ďalšie skúsenosti, aby bol reálne pripravený na domáci šampionát 2019.“

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Róbert Švehla #MS v hokeji 2017