Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cíger: S Kohútom sa nerozprávam. Robil jeden podraz za druhým

Pred dvomi rokmi si v neľahkej situácii, poznačenej bojkotom, sadol na lavičku slovenskej reprezentácie.

16.05.2017 19:00
Zdeno Cíger Foto: ,
Zdeno Cíger na lavičke slovenskej hojejovej reprezentácie.
debata (91)

Po 9. mieste na majstrovstvách sveta 2016 v Rusku, bol tento rok pri historicky najhoršom umiestnení slovenských hokejistov v elitnej kategórii – 14. priečke.

„Chalani schytali obrovskú kritiku už pred začiatkom šampionátu. Podľa toho to na ľade aj vyzeralo. Pred úvodným buly to bolo odovzdané mužstvo,“ povedal tréner Zdeno Cíger (47) po poslednom zápase v Kolíne – a vylial si dušu. Jeho zverenci po solídnom výkone podľahli Švédom 2:4 a celkovo získali len štyri body.

O súboji so Švédskom

Chalani začali veľmi dobre. Bojovali a bolo z nich cítiť energiu a chuť. Chceli ukázať, že nie sú až takí zlí. Škoda, že sme nepremenili šance v prvej tretine. Naopak, Švédi využili naše zaváhania a skórovali. Kvalitatívne sú inde ako my. Chlapci odovzdali svoje maximum a som rád, že išli na doraz. Opadol z nich tlak, predtým boli príliš nervózni. Určite by sa nám hralo ťažšie, keby sme museli proti Švédom bodovať. Nemali sme už čo stratiť a bolo to vidieť.

O brankároch

Všetkých troch sme vzali s tým, že sa môžu dostať do bránky. Nikto nemohol vedieť, že Jano Laco bude mať zdravotné problémy. Spätne môže každý vravieť, čo sme mohli urobiť inak. Radili sme sa aj trénerom brankárov a preberali to aj so všetkými brankármi. Julo Hudáček mal toho dosť, ale nemyslím si, že mohol za góly. Možno s Američanmi za ten jeden z boku. Drvivá väčšina ide na vrub zlej defenzívy. Jaro Janus chytal v utorok výborne. Nabehol do rozbehnutého stretnutia a urobil maximum, aby mužstvo držalo so Švédmi krok. Bolo vidieť, že má sebavedomie. Sršala z neho istota. Klobúk dole, ako to zvládol.

O šampionáte

Veľa vecí bolo zlých. Pred úvodným buly to bolo odovzdané mužstvo, s ktorým sa ťažko hrá. Realita je taká, že chalani odchádzali do Kolína ako majstri rôznych krajín, ale zistili, že ich výkonnosť nie je na MS dostačujúca. Je dobré, že si to uvedomujú. Keď im budeme len nakladať a bezhlavo ich kritizovať, je veľmi ťažké z nich dostať niečo naviac.

O pozitívach

Každý sa snažil v rámci svojich možností. Páčili sa mi Zigo, Skalický aj Matoušek. Od minulého roka dostalo šancu bojovať o MS množstvo hráčov. Iných chlapcov najbližšie roky nebudeme mať, musia získavať skúsenosti. Musíme s nimi pracovať a dávať im priestor. Bol to náš zámer, že budeme hrať s novými hráčmi, na ktorých bude stáť budúcnosť reprezentačného áčka. Starší hráči už nemajú toľko chuti a ja to chápem. Marián Hossa či Zdeno Chára majú svoj vek. Mladí chlapci musia byť konfrontovaní s medzinárodnou kvalitou. Musíme však veľa pracovať, aby sme zlepšili individuálne schopnosti hráčov už v mladosti. Na favoritov nestačíme v zakončení, rýchlosti, práci pred bránkou a hre na malom priestore. Tieto danosti musia mať už skôr, v seniorskom veku ich môžeme iba rozvíjať.

O vzťahu s prezidentom SZĽH

Nikdy nič neľutujem, hoci dva roky, čo som zažil pri reprezentácii, boli katastrofa. Hokej robím odmalička, na štadióne som vyrastal. Venujem sa tomu, čo ma baví. Mrzí ma, že mi to niektorí ľudia aj vedome znechucujú. S Robom Švehlom sme vedeli, že prezident zväzu Martin Kohút s nami už nepočíta. Mal som chuť odísť skôr. Zostal som len kvôli hráčom, nie som človek, ktorý uteká z boja. Neteší ma to a neznášam, keď niekto dopredu povie do médii, že s hlavným trénerom a generálnym manažérom už nepočíta, možno iba vtedy, ak získajú medailu. To sú smiešne reči. Niektorí ľudia si myslia, že to robím kvôli peniazom? Keby mi niekto povedal, že mám odísť, už dávno som sa mohol venovať rodine a nemuselo to dospieť do takéhoto stavu. S prezidentom Kohútom som sa v Kolíne nestretol. Nemal som o to záujem. S takým človekom sa nebudem rozprávať. Bol to od neho podraz za podrazom. Nie som politik, ktorý hrá nejaké hry. Iba milujem hokej a robím všetko preto, aby som mu pomohol.

O bojkote a jeho pokračovaní

Negatívny zlom v psychike neprišiel v dueli proti Taliansku, ale už počas sezóny. Jednu sezónu bojkotujeme, druhú sabotujeme. To ma hnevá najviac. Neviem, kto to urobil, ale keď o tom človek počúva… Zaráža ma kritika ľudí, ktorí ani nevedia, čo hovoria. Stále na mužstvo iba útočia. Beriem plnú zodpovednosť neúspech v Kolíne. Čo sa zanedbalo vo výchove mládeže v ostatných rokoch však určite nejde na môj vrub. Chalani takéto veci cítia. Navyše sa zmenilo veľa okolo mužstva. Zažili sme neskutočné veci, rôzne problémy s cestovaním a záležitosťami, ktoré majú byť samozrejmosť. Ako mám s tímom pracovať, keď sa so mnou nepočíta? Každý len kritizuje a hľadá chyby. Bohužiaľ, taká je slovenská mentalita.

O šetrení na dôležitých veciach

Niektoré veci nemôžu fungovať tak, ako to bolo teraz. Pred šampionátom sa začalo šetriť na hokejkách, korčuliach, doplnkoch stravy či pitnom režime. Vymenili sa ľudia, ktorí robili pre hokej všetko, čo sa dalo. Toto sa nemôže stávať. Chalani aj kvôli tomu cítili neistotu, navyše niektorí hráči ich nechali v štichu a neprišli reprezentovať. Som rád, že to proti veľkým švédskym menám takto zvládli.

© Autorské práva vyhradené

91 debata chyba
Viac na túto tému: #Zdeno Cíger #MS v hokeji 2017