Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Spomienka na Dánsko už nemáta. Hokejisti sa potrebujú chytiť

Túžili po šiestich bodoch. Majú iba dva. Pohľad na tabuľku A-skupiny hovorí jasnou rečou. Slovenským hokejistom nevyšiel vstup do turnaja podľa predstáv.

09.05.2017 06:00
Slovensko, hokej Foto: ,
Slovenskí hokejisti po góle v predĺžení do bránky Talianska.
debata (13)

O to viac musia zabrať v najbližších dvoch stretnutiach s Dánskom (v utorok o 20.15) a Nemeckom (v stredu v rovnakom čase).

Zo šampionátu píše Michal Mašľany, redaktor Pravdy

Dáni sú síce po dvoch súbojoch s nula bodmi na poslednej priečke, no i tak sú v jednoduchšej pozícii. Úvodné zaváhanie s Lotyšmi 0:3 ich poriadne škrie, prehra s USA (2:7) sa však dala očakávať. Čo je pre výber Jana Karlssona najpodstatnejšie: z elitnej kategórie nemôžu MS zostúpiť. O rok sa totiž svetový šampionát uskutoční v dánskych mestách Kodaň a Herning.

„Do zápasu s Dánmi musíme vstúpiť suverénnejšie a sebavedomejšie ako do predošlých dvoch. Treba sa viac tlačiť do bránky a nenechať sa zbytočne vylučovať. Šampionát sa ešte len začal a môže sa to ešte ľubovoľne zamiešať,“ naznačuje Ján Laco, ktorý odchytal druhý súboj s Lotyšmi.

Jeho spoluhráči si dobre uvedomujú dôležitosť súboja s Dánskom. Zároveň však robia všetko preto, aby sa nedostali pod priveľký tlak. Ak by totiž duel nezvládli, výrazne by sa priblížili k záchranársky prácam. Vo zvyšných štyroch súbojoch už totiž rozhodne nebudú v pozícii favorita.

„Verím, že to najhoršie už máme za sebou. Chalani, najmä tí s minimom skúseností, boli v prvom zápase nervózni. Mali zviazané ruky aj nohy. Už s Lotyšmi sa trochu viac osmelili a lepšie korčuľovali. Pohyb ani nasadenie mužstvu nechýba. Verím, že to pôjde. V pondelok sme si trošku oddýchli a teraz urobíme všetko preto, aby sme boli s Dánmi úspešní,“ tvrdí tréner Cíger.

K dôležitosti zápasu dodáva: „Ešte nás čaká päť stretnutí a stať sa môže čokoľvek. Nemôžeme však rozmýšľať, čo bude potom. Sústredíme sa len na Dánov.“

Najbližší súper Slovákov má v Nemecku mužstvo zložené z viacerých ostrieľaných hráčov. Kapitánom je už 36-ročný veterán Morten Green, množstvo hráčov pôsobí vo Fínsku či Švédsku a trojica Oliver Lauridsen, Jesper Jensen, Peter Regin patrí medzi opory Jokeritu v KHL. Najväčšou hviezdou je Nikolaj Ehlers z Winnipegu.

„V súčasnosti rozhodujú zápasy najmä presilovky a oslabenia. My sme na to doplatili s Lotyšmi. S Dánmi musíme byť efektívnejší a potom vyhráme,“ naznačuje Michal Sersen. „Musíme prestať faulovať. Pred nami je ešte mnoho zápasov, takže nemáme dôvod klesať na duchu,“ pridáva sa Marcel Haščák.

Pred siedmimi rokmi utrpeli slovenskí hokejisti pod vedením Glena Hanlona jednu z najhorších prehier na MS vôbec. Dánom vtedy v prvom zápase druhej skupinovej fázy podľahli nečakane vysoko 0:6, pričom všetky góly padli v úvodných 14 minútach.

„To bolo pred siedmimi rokmi. Vôbec sa tým teraz netreba zaoberať,“ hovorí jediný pamätník vtedajšieho zápasu v súčasnom mužstve Vladimír Dravecký. „Sme športovci, ktorí chcú vyhrať každý jeden duel. Na tomto nebudeme nič meniť. V utorok chceme vyhrať nad Dánmi a potom sa začneme pozerať ďalej,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia #MS v hokeji 2017