Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovákov preverí najslabší tím skupiny. Cíger varuje pred podceňovaním

Taliansko, Lotyšsko a imperatív víťazstva. Hokejistov Slovenska čakajú na úvod šampionátu dva psychicky náročné a zároveň dôležité zápasy. Ak chcú zverenci Zdena Cígera reálne pomýšľať na postup zo skupiny, potrebujú ich zvládnuť a naplno bodovať.

06.05.2017 07:40
Zdeno Cíger Foto: ,
Zdeno Cíger na lavičke slovenskej hojejovej reprezentácie.
debata (2)

Zo šampionátu píše Michal Mašľany, redaktor Pravdy

Prvý duel odohrajú v sobotu o 16.15 s nováčikom elitnej kategórie Talianskom. V nedeľu si o 20.15 zmerajú sily s Lotyšmi. Po pondelkovom dni voľna ich čaká druhý dvojzápas s Dánskom a domácim Nemeckom. Stretnutia s trojicou favoritov základnej A-skupiny Ruskom, USA a Švédskom prídu v závere skupinovej fázy.

Slovákov čaká tradičná porcia štyroch stretnutí v priebehu piatich dní.

„Ťažko môžeme hráčom povedať, aby sa šetrili. V prvom zápase s Talianskom musia zo seba vydať všetko, ale veľmi dôležitý je aj oddych a kvalitná regenerácia medzi stretnutiami. Veľa sa bude odvíjať od prvého súboja. Podľa neho nastavíme ďalšie tréningy i regeneráciu tak, aby sme boli 100-percentne pripravení na ďalší zápas,“ vysvetľuje Cíger.

Vedenie národného tímu zapísalo na súpisku štyri kompletné formácie a všetkých troch brankárov. Mimo nej ostala len dvojica Banskobystričanov Zigo, Matoušek. V prvom zápase dostane v bránke prednosť Július Hudáček.

„Je úplne jedno, či ideme hrať so Švédmi, alebo Talianmi. Na každý zápas sa musíme pripraviť absolútne zodpovedne. S Talianmi chytám ja. Kto pôjde do bránky v nedeľu, sme zatiaľ neriešili. Máme medzi sebou len jednu dohodu – aby ten, kto ide do bránky, vyhral zápas,“ prezrádza s úsmevom starší z bratov Hudáčkovcov.

Mário Bližňák, ktorý by mal prihrávkami zásobovať najmä kanoniera Michela Miklíka, nepochybuje, že slovenská reprezentácia má väčšiu silu než talianska.

„Kvalita je na našej strane. Veríme si a dáme do toho všetko. Ak budú všetky štyri päťky fungovať ako majú a zachytá nám brankár, nemali by sme mať s Talianmi väčšie problémy. Pozerali sme video ich prípravného zápasu s USA, rozobrali sme si, ako hrajú presilovky, zakladajú útok i všetko ostatné. Lotyši budú trochu nepríjemnejší súper. Majú v kádri veľa hráčov z KHL a sú nielen šikovní, ale aj fyzicky silní,“ tvrdí Bližňák.

Mário Bližňák počas tréningu reprezentácie. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Mário Bližňák Mário Bližňák počas tréningu reprezentácie.

Tréner Cíger sa bude v ofenzíve spoliehať na prvé dve formácie s Hudáčkom a Bližňákom na poste centra. Zvyšné dve majú najmä defenzívne úlohy. „Musíme byť disciplinovaní a hrať svoju hru. Na tejto úrovni si nesmiete dovoliť nikoho podceniť. Musíme hrať kolektívne. Ukázali sme si veci, ktoré nám fungovali. Treba sa ich držať. V podstatnej väčšine situácií musíme byť lepší. Nemôžeme sa sústrediť na jednu vec. Musíme byť aktívni a efektívni. Kľúčová bude psychika, keďže ide o prvý zápas,“ hovorí Cíger.

Slováci mali veľmi podobné vyžrebovanie aj vlani v Petrohrade. Vstup do turnaja zvládli – zdolali Maďarov aj Francúzov. V následnom dvojzápase s Nemeckom a Bieloruskom si však úplne pokazili dojem z jednoznačného triumfu nad Francúzskom. Najprv vybuchli s Nemcami 1:5 a potom dovolili Bielorusom v tretej tretine otočiť z 0:2 na 4:2. Proti favorizovaným Kanaďanom a Fínom nemali nárok. Napriek štyrom prehrám v rade ešte dostali šancu postúpiť do štvrťfinále. Namiesto potrebných troch bodov však s Američanmi získali len dva a obsadili celkovo deviatu priečku na turnaji.

Predpokladaná zostava

J. Hudáček – Čajkovský, Sersen, Čerešňák, Jánošík, Gernát, Mikuš, Trška, Šedivý – Dravecký, L. Hudáček, Skokan – Miklík, Bližňák, Haščák – Kudrna, Cingeľ, Hrnka – Skalický, Suja, Šťastný.

Taliansko, prvý súper Slovenska v Kolíne

Postavenie v rebríčku IIHF: 20. miesto
Najväčšie úspechy: 1× 4. miesto na MS v roku 1953, 1× 6. miesto na MS 1994 a 1× 7. miesto na ZOH 1956.
Umiestnenia na MS: 2016 – celkovo 18. miesto – postup z A-skupiny I.divízie, 2015 – 21. miesto, 2014 – 15. miesto – zostup do A-skupiny I.divízie, 2013 – 18. miesto – postup z A-skupiny I.divízie, 2012 – 15. miesto.
Tréner: Stephan Mair

Hviezda: Giulio Scandella – Máloktorý taliansky hokejista sa môže popýšiť tým, že odštartoval svoju kariéru v Kanade. Tridsaťtriročný ľavý krídelník sa však cez juniorskú QMJHL nikdy neprepracoval do NHL – na rozdiel od mladšieho brata Marca, ktorý už sedem rokov hráva v drese Minnesoty Wild.

Giulio Scandella si vyskúšal nemeckú ligu v Augusburgu, švédsku ako hráč Rögle i švajčiarsku v HC Ajoie. V popredných európskych ligách však dlho nevydržal. Podstatnú časť kariéry (s prestávkami 12 sezón) si odkrútil v Taliansku. Je pravidelným účastníkom vrcholných podujatí. Zúčastnil sa aj na olympiáde 2006 v Turíne, v dvoch zápasoch si pripísal jednu asistenciu. V Kolíne sa predstaví na šiestych MS elitnej kategórie.

Pamätný zápas proti Slovensku: 12. 2. 1994 na ZOH v Lillehammeri – Prvé víťazstvo Slovákov na olympiáde v ére samostatnosti sa nieslo vo veľkom štýle. Partia okolo kapitána Petra Šťastného vstúpila do turnaja dvomi remízami proti Švédom a Američanom, ale v treťom stretnutí deklasovala outsiderov z Talianska 10:4. Strelecky sa blysol najmä bývalý dlhoročný reprezentačný kapitán Miroslav Šatan, dal hetrik. Slováci základnú skupinu vyhrali, vo štvrťfinále vypadli s Rusmi po prehre 2:3.

Charakteristika mužstva: Výber nováčika v najsilnejšej kategórii MS tvoria prevažne hráči z talianskych klubov. Najväčšie zastúpenie (8) v 25-člennom kádri má klub HC Bolzano 2000, pôsobí v nadnárodnej súťaži EBEL. V mužstve Stephana Maira je aj šesť legionárov pôsobiacich vo Švajčiarsku, Nemecku a KHL. Taliani pravidelne bojujú o záchranu a rovnaký cieľ majú aj tento rok. Na MS elitnej kategórie sa naposledy predstavili v Minsku 2014.

Autor: mg

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #MS v hokeji 2017