Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gernát: Verím, že sa mi rýchlo rozviažu nohy

Po piatich týždňoch tvrdej driny v príprave sa v utorok dostal do záverečnej nominácie trénera hokejovej reprezentácie Zdena Cígera.

03.05.2017 09:00
Martin Gernát, slovensko Foto: ,
Martin Gernát.
debata

Obranca Martin Gernát (24) so spoluhráčmi v stredu odlieta do dejiska majstrovstiev sve­ta.

„Mám za sebou celkom dobrú sezónu. Dúfam, že som si produktivitu zbalil aj do Kolína,“ smial sa ofenzívny bek Sparty Praha.

Aké pocity prevládajú u vás po niekoľkotýždňovej príprave pred vrcholom reprezentačnej sezóny?
V kabíne cítiť trochu nervozitu, lebo až v utorok sa rozhodlo, kto pôjde na majstrovstvá sveta. Samozrejme, každý z nás, kto tam ide, sa nevie šampionátu dočkať. Bude to krásne vyvrcholenie tvrdej driny v príprave. My, sparťania, sme vypadli už v prvom kole play off a boli sme tu päť týždňov, čo je dlhá doba.

Pomohla vám dobrá nálada v reprezentačnej kabíne rýchlejšie zabudnúť na vypadnutie v úvodnom kole play off českej ligy proti Brnu?
Prvé dva týždne boli ťažké, stále som nad tým premýšľal. Postupom času to opadlo a momentálne už som mentálne nastavený na MS. Haky (Marcel Haščák, hráč Brna, pozn.) sa mňa a spoluhráčov zo Sparty pýtal, ako skončilo vzájomné prvé kolo a že nám za výhru 4:0 na zápasy ďakuje…(smiech) Srandičky v kabíne nám pomohli. Teraz je pred nami spoločný cieľ.

V príprave na šampiomát Slováci z ôsmich duelov vyhrali päť. Čo bolo najväčším pozitívom mužstva?
Defenzíva. Hrali sme vzadu celkom solídne, podržali nás brankári. V modernom hokeji je dôležité, aby za pevnou obranou stála ešte jedna skala. Mohli sme sa o gólmanov oprieť v každom dueli. Snáď im táto forma vydrží aj v Kolíne. Určite nám pomohol aj príchod hráčov, ktorí sa k mužstvu pridali pred zápasmi v Nórsku. Vďaka nim sa zlepšila efektivita v zakončení.

Budú vynikajúci brankári a pevná obrana kľúčmi k úspechu aj v Kolíne?
Keď je kvalitný brankár, je dobré aj mužstvo. Z toho musíme vychádzať. Je potrebné, aby sme si pomáhali vzadu, ale aj vpredu. Môžeme sa oprieť o vyrovnanosť všetkých pätiek, každá z nich je schopná skórovať, ukázalo sa to aj v príprave. Snáď nám to bude padať hneď od úvodu s Talianmi, aby sme neskôr nemali nervózne a zviazané ruky.

Turnaj odštartujete súbojom proti Taliansku (sobota od 16.15), potom vás čakajú Lotyši, Dáni a Nemci. Je výhoda, že začnete s papierovo slabšími súpermi?
Ani nie. Začiatok je vždy dôležitý, treba ho zvládnuť a je jedno, kto proti vám nastúpi. Hokej sa vyrovnal, ani Taliani nám nedajú nič zadarmo, budú sa snažiť kaziť našu hru. Máme vyššiu kvalitu, no musíme ju potvrdiť na ľade. Keď chceme uspieť a postúpiť do štvrťfinále, treba každého z tejto štvorky zdolať. Bodovať proti Rusom, Američanom a Švédom bude náročnejšie.

Čaká vás prvý seniorský šampionát. Nebudete mať trému?
Možno pred úvodným buly a prvým striedaním budem trochu nervózny. Ako sa hovorí: potom sa mi už rozviažu nohy a pôjde to. Mám za sebou MS do 18 i 20 rokov, takže zhruba viem, čo ma čaká. Bude to podobné ako v príprave – rovnakí súperi len pred väčšou kulisou a vyšším záujmom verejnosti. Verím, že budem oporou mužstva aj napriek tomu, že som nováčik.

Ste ofenzívnym bekom. Trúfate si pomôcť tímu aj gólmi a asistenciami?
Mám za sebou celkom dobrú sezónu. Dúfam, že som si produktivitu zbalil aj do kufra. (smiech) Dôležité sú výhry a body, nie tabuľky strelcov. Musíme hrať tímovo, len tak sa v mužstve môžu vykryštalizovať lí­dri.

Čo ste si okrem produktivity zbalili?
Beriem si hernú konzolu. S Cingim (Cingeľ), Ďurom (Mikuš) a Jarom Janusom hrávame proti sebe Fifu. Sem-tam sa zapoja aj bratia Libor a Július Hudáčkovci. Nedá sa povedať, kto je najlepší, stále sa to mení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Gernát #MS v hokeji 2017