Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bližňáka pribrzdila trombóza. Je pripravený vyriešiť Cígerovu dilemu

Pred piatimi rokmi ho mnohí považovali za jedného z nosných hráčov budúcnosti slovenskej reprezentácie. Nie všetko mu však vyšlo, z národného tímu sa vytratil. Pod trénerom Zdenom Cígerom neodohral ani jeden zápas.

26.04.2017 10:00
debata
Mário Bližňák. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Mário Bližňák Mário Bližňák.

Napriek tomu je Mário Bližňák (30) horúci kandidát na prvého centra na majstrovstvá sveta v Kolíne a Paríži (5.- 21. 5.). „Som rád, že som opäť v reprezentácii. Pokúsim sa využiť posledné dva prípravné zápasy, aby som sa ukázal v čo najlepšom svetle,“ tvrdí odchovanec dubnického hokeja pôsobiaci v Liberci.

Čakali ste, že sa vám po klubovej sezóne ozvú z reprezentácie?
Robo Švehla mi volal už počas play off a pýtal sa ma, ako som na to zdravotne. Vravel som mu, že ak sa mi nič nestane, veľmi rád prídem. Po finále sa ozval znovu s tým, aby som prišiel.

Počas sezóny ste neboli v kontakte?
V novembri som mal ísť na Nemecký pohár, ale pre trombózu som vtedy vynechal až dva mesiace. Vo februári som bol v širšej nominácie a následne medzi náhradníkmi. Pod Zdenom Cígerom som ešte nehral, ale teším sa na to. Rovnako tak na chalanov, ktorých som dlho nevidel. Viacerí mi avizovali, že v národnom tíme je teraz skvelá partia.

Sledovali ste, ako sa darí tímu v príprave pred MS?
Mám prehľad, kto je v mužstve, akí hráči pribudli i s ktorými sa už rozlúčili. Videl som aj niektoré zápasy. V ostatnom s Fínmi hrali chalani super. Potvrdili, že sa dá hrať s každým súperom.

V minulosti ste zvykli nastupovať v útoku s Milanom Bartovičom, s ktorým ste hrali aj teraz v Liberci. Nebude vám chýbať?
Gratuloval mi k nominácii. Verí, že sa do tímu dostanem. Vraj ma potom príde pozrieť do Kolína. Celkom rád by som si znova zahral v útoku s Michelom Miklíkom, s ktorým sme jeden čas nastupovali v Slovane v trojici s Mišom Vondrkom.

Reprezentácia stále hľadá kľúčového prvého centra. Ste pripravený na takúto úlohu?
Zatiaľ neviem, čo odo mňa tréner očakáva. No ak ma zaradí do niektorej z prvých dvoch formácií, nemám s tým najmenší problém. V tejto sezóne som si za Liberec zahral vo všetkých štyroch útokoch. Určite zaváži aj momentálna forma. Netreba zabúdať ani na to, že hrať na majstrovstvách sveta je čosi iné než v českej extralige. Sám som zvedavý, v akom svetle sa ukážem v piatok v Nórsku. Keďže tu nie je nik z NHL, budeme sa musieť navzájom dopĺňať. Viem, že viacerí chalani sú zranení, momentálne máme málo centrov. Pokúsim sa ukázať, čo viem. Niektorí hráči majú výhodu, že sú v tíme dlhšie a absolvovali aj turnaje počas sezóny.

Po zisku striebra na MS v Helsinkách 2012 ste prestúpili do Slovana. Po jednej výbornej a jednej priemernej sezóne ste sa začali trápiť. Prežívate teraz oveľa lepšie obdobie?
V decembri 2014 som šiel zo Slovana do Plzne, tam som sa znova naštartoval. Potom to už bolo dobré. Po pol roku som sa dostal na majstrovstvá sveta 2015 do Ostravy. Keby som ostal v Bratislave, určite by som v tíme nebol. Veľmi mi to pomohlo. Na Slovan však nemôžem povedať nič zlé. V závere to bolo trápenie a všetci to videli. Odchod bol oslobodením.

Ste už po nepríjemných zdravotných problémoch v poriadku?
Už neberiem žiadne lieky. Nebolo to veru nič príjemné. Dostal som pukom do nohy, utvorila sa mi tam krvná zrazenina, mal som napuchnuté lýtko aj celú ľavú nohu. Bolelo to, mal som zakázanú akúkoľvek záťaž. Zrazenina by sa totiž mohla posunúť do pľúc. Mal som aj strach, hokej šiel mimo, ale po dvoch mesiacoch som bol späť.

V závere sezóny ste v Liberci nastupovali zväčša vo štvrtej formácii. Prečo?
Vyplynulo to zo zranenia. Na dva mesiace som vypadol zo zostavy, nahradili ma iní. No mali sme štyri vyrovnané päťky, čo sme potvrdzovali aj v play off. Moje úlohy boli defenzívnejšie. Vo finále nás Brno zaslúžene zdolalo. Rozhodol asi hneď prvý zápas doma – prehrali sme ho napriek náskoku 2:0. Brno má skvelých fanúšikov, trpezlivo šlo za svojím cieľom. Minulý rok som bol tretí s Plzňou, teraz druhý s Libercom. Viem si predstaviť, ako na to v budúcej sezóne nadviazať…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mário Bližňák #MS v hokeji 2017