Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Cíger pred Dánskom: Zápasy ukážu, čo v kom je

Slovenskí hokejisti absolvujú pred blížiacimi sa majstrovstvami sveta (5. - 21. mája) prvé dve zápasové previerky.

06.04.2017 08:00
Zdeno Cíger Foto: ,
Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Zdeno Cíger rozdáva pokyny svojim zverencom.
debata

Vo štvrtok o 20.30 v Odense a v sobotu o 16.00 v Aalborgu si zmerajú sily s domácim výberom Dánska. Na budúci týždeň sa už predstavia aj v domácom prostredí, vo štvrtok a v sobotu v Trenčíne resp. Žiline privítajú Švajčiarov.

Nemôžeme kašľať na výsledky

„Prvý týždeň bol ešte dosť rozlietaný. Mali sme v kádri hráčov dvoch mužstiev. Teraz je to už lepšie – máme celkom dobrý tím. Pomohlo nám aj to, že Sparta či Košice vypadli skôr než zvyčajne. K trénovaniu pribudnú prvé prípravné zápasy, na čo sa teším. Veľa nám ukážu. Dánov dobre poznáme. Čakáme od nich rýchly kombinačný hokej s dôrazom na fyzickú hru. Obzvlášť doma," tvrdí tréner Zdeno Cíger.

Hoci výsledky nie sú v prípravnom období najdôležitejšie, uvedomuje si, že očakávania slovenských fanúšikov sú vždy najvyššie.

„Nemôžeme si povedať, že zatiaľ kašleme na výsledky. V športe sú vždy dôležité. Ľuďom ťažko vysvetlíme, že si ešte potrebujeme vyskúšať rôzne veci: zloženie formácií, presilovky, oslabenia či defenzívu. Ako správni športovci musíme byť na seba nároční a ísť za víťazstvom. Od začiatku môjho pôsobenia v národnom tíme si zakladáme na hernej disciplíne, kolektívnom výkone a bojovnosti. Treba robiť minimum chýb, potom môžeme byť úspešní," vysvetľuje 47-ročný rodák z Martina.

Z pôvodne nominovaného kádra mu bude chýbať len brankár Jaroslav Janus. Seklo ho v chrbte. Potrebuje týždňový oddych, nahradil ho Samuel Baroš, ktorý bol na minuloročnom šampionáte v Petrohrade tímovou trojkou.

Overíme si aktuálnu formu

Cíger už pomaly myslí aj na záverečné skladanie tímu pre majstrovstvá sveta. Postupne bude dávať dokopy stabilné obranné dvojice a dvojičky či trojičky útočníkov.

„Za necelé dva roky sme si vyskúšali veľa hráčov. Máme ich zmapovaných, sledovali sme ich aj v kluboch. Pre mňa je ideálne, keď mám kandidátov na záverečnú nomináciu v príprave od začiatku. Zápasy sú najlepší tréning. Vidíme, ako hráči reagujú na rôzne situácie aj ich aktuálnu formu. Navyše, v prípravných dueloch si najlepšie vyskúšame rôzne systémové veci. Dúfam, že do záverečnej nominácie si budeme môcť vybrať z čo najväčšieho okruhu hráčov," nádeja sa Cíger. Pri neúčasti ostrieľaných centrov Marcinka, Viedenského, Mikúša či Réwaya je pre realizačný tím kľúčové vybrať na šampionát najvhodnejších stredných útočníkov.

„Je pravda, že na poste centra nemáme pretlak, ale zatiaľ si máme z čoho vyberať. V Dánsku budú hrať v strede útoku Hudáček, Cingeľ, Suja a Preisinger. Zaskočiť tam vie aj Lušňák, takže to môžeme zmeniť aj počas zápasov. Libor Hudáček sa mi viac páči na ľavom krídle, kde si môže viac dovoliť a nemusí toľko brániť. Center má totiž väčšiu zodpovednosť vo vlastnom pásme. Chcel by som viac využiť jeho ofenzívne schopnosti a myšlienky. Pre súboje s Dánskom sme sa však zatiaľ rozhodli postaviť ho medzi Draveckého a Bakoša," prezrádza dlhoročný slovenský a predtým aj československý reprezentant.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia #Zdeno Cíger