Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vůjtek potvrdil, že končí s trénovaním

Vladimír Vůjtek končí trénerskú kariéru a na septembrovom Svetovom pohári v Toronte už pri českej reprezentácii v žiadnej úlohe nebude.

19.05.2016 20:53
Česko, hokej, smútok Foto: ,
Sklamanie českých hokejistov po štvrťfinálovej prehre.
debata (2)

Oznámil to po štvrtkovom vyradení českých hokejistov vo štvrťfinále majstrovstiev sveta v Moskve so Spojenými štátmi americkými. S hokejom sa však šesťdesiatdeväťroč­ný Vůjtek nelúči, zostane vo Vítkoviciach, aj keď presnú pozíciu zatiaľ neprezradil.

„Je to definitívny koniec. Jedine keby som urobil niekde záskok na štrnásť dní,“ povedal Vůjtek novinárom. Vlani ho vybrali do českého tímu ako nástupcu Vladimíra Růžičku a uzavrel ročnú zmluvu. Už tento rok v januári český zväz rozhodol, že od budúcej sezóny ho nahradí súčasný asistent Josef Jandač.

V minulých dňoch a týždňoch Jandač aj prezident hokejového zväzu Tomáš Král niekoľkokrát uviedli, že by uvítali, keby mal Vůjtek záujem pri tíme zostať v akejkoľvek funkcii.

Vůjtek však vo štvrtok vyhlásil, že to neplánuje. „Nie je to pre mňa téma. Jednoducho som už ukončil kariéru a nebudem sa už do toho mladým progresívnym trénerom pliesť. Som už takto rozhodnutý dlhší čas, v podstate od Vianoc,“ uviedol Vůjtek.

Pred nástupom na lavičku českej reprezentácie viedol štyri roky Slovensko, s ktorým v roku 2012 získal na svetovom šampionáte striebro. „Chcel som skončiť už minulý rok. Keby neprišiel problém u Vladimíra Růžičku, tak by som už skončil,“ povedal Vůjtek.

zväčšiť Tréner českej hokejovej reprezentácie Vladimír... Foto: SITA, Ján Viazanička
Vladimír Vůjtek Tréner českej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek.

„Vzal som to z toho dôvodu, že som nikdy v českom národnom mužstve nebol a potom by som si vyčítal, že som to nevzal. Preto som si tiež vzal o asistenta viac a všetkých chlapcov, aby som na to nebol sám. Na to som sa už necítil,“ uviedol kouč, ktorý mal za asistentov Jandača, Jiřího Kalousa a Jaroslava Špačka. „Myslím si, že naša spolupráca bola veľmi dobrá a nemala jediný zádrhel. Našli sme aj určitý spôsob hry, ktorý tomu mužstvu vyhovoval a ktorý sme tu predvádzali.“

Bývalý kouč Vítkovíc, Zlína, Třinca, Jaroslavlu, Kazane či Dynama Moskva na podobný úspech ako pred štyrmi rokmi so Slovenskom nedosiahol. „Musím povedať, že som bol na mužstvo celkovo hrdý. Samozrejme je škrvnou, že sme nepostúpili ďalej, ale tím pracoval skutočne skvele. Mali sme symbiózu a všetci sme išli za svojím cieľom. V športe je to už tak, že nie vždy sa to podarí,“ povedal Vůjtek.

Program a výsledky zápasov na MS nájdete TU

Teraz sa bude viac venovať svojim koníčkom, ale tiež pomáhať materským Vítkoviciam. „Bude to záhradka a tenis. Nehovorím, že nezostanem pri hokeji. Som Vítkovičan, vo Vítkoviciach asi budem aj niečo robiť. Neviem, ako to nazvať, mám nejakú ponuku. Nie je to pozícia na striedačke. A až raz budem bez hokeja úplne, tak sa na neho rovnako budem chodiť pozerať, kým to pôjde,“ dodal bývalý útočník.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Vůjtek #česká hokejová reprezentácia