Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Český hrdina Birner verí, že lepší zápas ešte len príde

Českí hokejisti cestovali na svetový šampionát do Ruska iba so štyrmi hráčmi z NHL a s množstvom nových tvárí v tíme.

10.05.2016 08:59
Michal Birner, českí hokejisti, radosť Foto: ,
Českí hokejisti sa tešia z gólu v zápase proti Švédsku. V strede jeho strelec Michal Birner.
debata (2)

Po troch zápasoch v moskovskej A-skupine však majú zverenci Vladimíra Vůjtka tri víťazstvá a veľa dôvodov na spokojnosť. Po Rusoch (3:0) a Lotyšoch (4:3 po nájazdoch) zdolali aj nebezpečných Švédov, keď otočili z 0:2 na 4:2.

Českým hrdinom bol Michal Birner, autor tretieho aj štvrtého gólu. Česi sa dostali na čelo moskovskej A-skupiny s 8 bodmi z troch zápasov. Švédi utrpeli prvú prehru na šampionáte a s 5 bodmi sú tretí.

„Dúfam, že môj životný zápas ešte len prídem ale v národnom mužstve bol jeden z lepších. Sme súdržní, veď otáčať proti Švédsku z 0:2 je veľmi ťažké. Aj keď nás dosť podceňovali, máme vnútornú silu,“ povedal dvojgólový Michal Birner v rozhovore na webe idnes.cz.

Práve 30-ročný útočník majstrovského Liberca v 38. min dovŕšil obrat z 0:2 na 3:2, a navyše, v oslabení. Blysol sa parádnou individuálnou akciou a trafil pod hornú žŕdku švédskej bránky. Gól ešte musel odobriť videorozhodca. V tretej tretine v 55. min opäť Birner poistil český náskok na 4:2. Vzápätí Švédi odvolali brankára, ale bez úspechu. Na druhej strane mohol Kovář pridať piaty gól Čechov, ale tesne minul prázdnu bránku.

„Tréner nás za stavu 0:2 upozornil na chyby a povedal, že musíme zlepšiť pohyb, aby sme obrancov súpera dostali viac pod tlak. Pri svojom úniku v oslabení som sa sústredil na strelu, keď som zbadal, že spoluhráča Michala Řepíka už švédski hráči dokorčuľovali. Podarilo sa mi vystreliť hore, obranca mi to naivným pádom ešte uľahčil. Najprv som ani nevedel, že je to gól. Myslel som si, že skôr horná žŕdka, lebo to nahlas ‚cinklo‘. Spoluhráči na striedačke mi neskôr povedali, že puk sa odrazil od kamery umiestnenej v bránke,“ pokračoval Birner aj opisom svojho prvého a zároveň tretieho českého gólu.

Na otázku, či sami hráči nie sú prekvapení z toho, že zdolali Rusov aj Švédov, Birner odpovedal: „Tréner nám neustále vtĺka do hláv, že si musíme veriť a že súperi sú tiež len ľudia, ktorí robia chyby. Máme na šampionáte veľa mladých hráčov, ktorí sa chcú ukázať. Chceme, aby ľudia v Česku boli na nás hrdí.“

Švédsky brankár Jacob Markström bol po prehre s Čechmi poriadne roztrpčený. „Odhodili sme body a môže nás to mrzieť. Toto je krátky turnaj na to, aby sme len tak rozdávali body. Musíme sa zlepšiť – hneď a zaraz,“ cituje gólmana Vancouvru portál Expressenu. Nadšený nebol ani tréner výberu „troch koruniek“ Pär Maarts.

„Ukázali sme dobrú hru a vzápätí veľmi zlú. V našom výkone boli veľké výkyvy, zle sme reagovali pod tlakom. Pokazená druhá tretina úplne znehodnotila náš výkon,“ povedal Maarts. Švédsky tréner si uvedomuje, že po prehre s Čechmi sa severanom vzdialil cieľ vyhrať svoju skupinu a zostať na štvrťfinále v Moskve. „Teraz už musíme všetko vyhrať a Česi zasa pustiť štyri body. Takto však nechceme uvažovať. Sústredíme sa na seba,“ dodal Maarts pre švédske médiá.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #česká hokejová reprezentácia #švédska hokejová reprezentácia #MS 2016 v hokeji #Michal Birner