Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Česi zarobili na domácich MS výrazne viac, ako čakali

Český zväz ľadového hokeja zarobil na tohtoročných majstrovstvách sveta v Prahe a Ostrave výrazne viac, než pôvodne predpokladal.

15.07.2015 13:03
slovenskí fanúšikovia, hokej, MS 2015, Ostrava Foto: ,
MS v Česku navštívilo aj mnoho slovenských fanúšikov.
debata (1)

Na konci májového šampionátu šéf zväzu Tomáš Král uviedol, že aj vďaka rekordnej návštevnosti skončí podujatie v zisku rádovo desiatok miliónov korún. Podľa predbežných neauditovaných údajov však dosiahol zisk 450 miliónov korún pred zdanením.

Na majstrovstvách zarobili podľa zástupcov hokejového zväzu i verejné rozpočty, na daniach a poisteniach získali 1,3 miliardy korún. „Finančný výsledok niekoľkonásobne prekonal pôvodné predstavy a očakávania,“ uviedol v tlačovej správe Král, ktorý bol zároveň predsedom organizačného výboru. „Oplatilo sa, že sme uplatňovali prísnu kontrolu rozpočtu a náklady udržali na plánovanej úrovni. Na druhej strane tržby z predaja vstupeniek, ktoré tvoria takmer tri štvrtiny príjmov, boli o štvrtinu vyššie, než predpokladal rozpočet,“ doplnil Král.

Rozpočet MS s ohľadom na kurz eura a rad premenných položiek stanovili na 650 až 700 miliónov korún. Na 64 zápasov turnaja zavítalo 741 690 fanúšikov, čo je nový rekord majstrovstiev­.„Myslím, že sa nám podarilo dobre nastaviť ceny vstupeniek a chcem poďakovať v prvom rade fanúšikom, ktorí dokázali, že sme hokejová krajina. Ak podľa mnohých odborníkov išlo o najlepšie pripravený šampionát v histórii, z nášho pohľadu išlo jednoznačne o ekonomicky najúspešnejší šampionát, ktorý sme usporiadali,“ dodal Král, ktorý už krátko po skončení turnaja potvrdil, že Česko sa bude uchádzať o organizovanie ďalších MS skôr, ako sa pôvodne plánovalo. Ideálny vraj bude rok 2023.

Hokejové MS dostali z verejných rozpočtov podporu 160 miliónov korún, podľa Krála potom získali štát, kraje či obce osemkrát toľko. „Majstrovstvá potvrdili, že podpora podobných akcií sa pri dôslednej kontrole nákladov, dobrom marketingu a rozumne nastavených cenách verejným rozpočtom oplatí,“ uviedol prezident hokejového zväzu.

Zisk z MS chce ČSLH použiť hlavne na podporu mládeže, ako už skôr avizoval. „Vďaka výsledku môžeme do mládeže investovať dvojnásobok toho, čo pred niekoľkými rokmi. Nečakane dobrý výsledok umožní, aby sme časť výnosov poslali priamo mládežníckym klubom,“ povedal Král.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2015 v hokeji