Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi si ušili z hanby kabát

Umenie milovať literárny svet dobre pozná. Športovému sa aktuálne núka dielko o umení prehrávať - so symbolickým venovaním ruskej hokejovej výprave na majstrovstvách sveta v Česku.

19.05.2015 17:20 , aktualizované: 18:20
debata (21)

Sláva víťazom, česť porazeným. K základnej cti porazených patrí i blahoželanie víťazom. Ide o viac než góly, body, sekundy – o chlapské vzdanie holdu lepším.

Fasel hovorí o sankciách

Hokejisti Ruska po vysokej prehre s Kanadou 1:6 v nedeľňajšom finále majstrovstiev sveta v Prahe síce podali ruky víťazom, ale z ľadu počas slávnostného ceremoniálu odišli ešte pred zahratím kanadskej hymny. Sedem hráčov na čele s Alexandrom Ovečkinom a Jevgenijom Malkinom v hlúčiku na ňu čakalo, väčšina na pokyn kapitána Iľju Kovaľčuka odišla do útrob arény – a po chvíli ju nasledovali i ostatní. Organizátori i poprední predstavitelia Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) to považovali za vážne porušenie ceremoniálu, Rusov podrobili ostrej kritike.

"To je ako v pralesnej lige, niekde na okresných majstrovstvách. Vášne vyvierajú, ale rešpekt a nadhľad by mal ostať,“ netajil pre ČT rozčarovanie bývalý reprezentačný brankár Petr Bříza, šéf pražskej časti svetového šampionátu. Uhladenú diplomaciu dal bokom i René Fasel, prezident IIHF.

„Keď som to videl, bol som veľmi sklamaný. Z 29 majstrovstiev sveta, na ktorých som sa osobne zúčastnil, sa nič také nikdy nestalo. Je to neprijateľné a navyše neúctivé voči súperovi. Bol som veľmi sklamaný i nahnevaný z tejto udalosti. Je to v rozpore s našimi pravidlami fair play. Neakceptujem takéto správanie. Mám veľký rešpekt k Rusku a k jeho hokeju, bolo pre mňa preto veľmi ťažké sledovať tento krok. V utorok sa vrátim do svojej kancelárie, budeme o tomto incidente diskutovať a jednoznačne prijmeme nejaké sankcie voči Ruskej hokejovej federácii. Osobne na to dohliadnem,“ povedal pre ruský R-Sport.

Safronov: Spravili sme chybu

Ruská strana vraví o nedorozumení. Argumentovala, že viacerí hráči dohrávali zranení, preto sa ponáhľali do šatne. Generálny manažér reprezentácie Andrej Safronov vyjadril ľútosť, že veľká časť zbornej nepočkala na hymnu Kanady po skončení finále. „Našej komande nič nebránilo ostať na ľade, prosto sa stala organizačná chyba. Nie organizátorov, ale naša. Je nám to ľúto, je to nepríjemné. V mene zbornej snímam klobúk pred Kanaďanmi. Na iné nemám slov. Môžem len povedať, že nič zámerné v tejto situácii nehľadajte,“ uviedol pre ruské médiá.

Oveľa jednoznačnejšie a odsudzujúcejšie sa vyjadril Jevgenij Zimin, dvojnásobný olympijský víťaz a trojnásobný majster sveta. „Rusi opustili ľad a nevypočuli si hymnu súpera. Je to vôbec možné? Ako máme tomu rozumieť? Je to priestupok, ktorý zahanbuje celý sovietsky a ruský hokej. Existuje nepísané pravidlo, že počas hymny oba tímy stoja a počúvajú až do konca. Mohli tri minúty vydržať a potom ísť do kabíny. Bol to protest? Aký? Chlapci, výsledok je 1:6! Som šokovaný, nerozumiem tomu. Výhovorky neobstoja. Reprezentácia Sovietskeho zväzu by si nič také nedovolila,“ vravel emotívne.

Pustili len televízie

Nielen odchod z Prahy, ale aj pondelkový raňajší prílet do Moskvy sa niesol vo zvláštnom režime. Na zbornú nečakal ani jeden fanúšik, čo sa dalo pochopiť, no zástupcov médií prišli desiatky. K mužstvu na letisku Vnukovo 3 ich nepustili, výnimkou bol televízny štáb. K novinárom vyšiel len hovorca tímu. A nečakane aj mladý obranca Andrej Mironov. Keď ho oslovili, odvetil, že nemôže hovoriť. „Andrej Nikolajevič Safronov,“ odvetil na otázku, kto mu to zakázal. Ani od útočníka Sergeja Širokova sa nedozvedeli nič. Akurát hovorca Igor Larin sa pristavil.
„Ospravedlňujem sa za to, čo sa stalo. Sme na vládnom letisku, povolenie dostali len televízne štáby. Iní súhlas nedostali, nič sme nemohli robiť, nie sme tu domáci.“

Igor Nemeček, prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja, je aj členom výkonného výboru IIHF. Aké sankcie prijme vrcholný orgán v súvislosti s ruským prešľapom? „V nedeľu som už v Prahe nebol, no v najbližšom čase k tomu federácia vydá stanovisko. Poviem len, že keď sme vo finále v Helsinkách pred tromi rokmi podľahli Rusom 2:6, ostali sme na ľade do konca ceremoniálu, ako to je zaužívané. A aj našou zásluhou mal dojímavý záver, lebo sme si uctili pamiatku tragicky zosnulého Pavla Demitru.“

Prípad môže riešiť aj disciplinárna komisia

„Momentálne zhromažďujeme a preskúmavame zábery zo záverečného ceremoniálu. Akonáhle budeme mať všetky fakty pokope, prezident René Fasel a rada IIHF rozhodnú, ako ďalej postupovať. Prípadom sa môže zaoberať aj disciplinárna komisia IIHF, ktorá by vykonala dôkladnejšie vyšetrovanie, čo však môže trvať dlhší čas,“ reagoval pre Pravdu k téme predčasného odchodu ruských hráčov z ľadu hovorca IIHF Adam Steiss.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #hanba #hymna #IIHF #René Fasel #MS 2015 v hokeji
Načítavajú sa športové výsledky...