Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dominantnej Kanade sa postavia do cesty Jágr a českí fanúšikovia

Osem víťazstiev, päťdesiatosem gólov. Čísla vzbudzujúce obdiv i rešpekt. Kanadskí hokejisti sú dosiaľ jednoznačne najlepším tímom na majstrovstvách sveta v hokeji v Prahe a Ostrave. Strieľajú v priemere sedem a štvrť gólu na zápas a dominujú aj herne.

16.05.2015 10:00
kanada, kanadania, hokej, ms 2015, tyler seguin Foto: ,
Kanada je najväčším favoritom na celkové prvenstvo.
debata

Menej ako šesť gólov strelili len Francúzom – vyhrali 4:3. Nemcom a Rakúšanom nadelili desiatku, vo štvrťfinále rozstrieľali Bielorusko 9:0 a poradili si aj v náročných situáciách, keď so Švédmi v základnej A-skupine prehrávali 0:3 aj 3:4, no nakoniec vyhrali 6:4.

Zastaviť spanilú jazdu družiny okolo Sidneyho Crosbyho sa v semifinále šampionátu dnes o 15.15 v Prahe pokúsia domáci hokejisti. Česko prehralo s Kanadou v skupine 3:6 a so Švédskom 5:6 po samostatných nájazdoch, ostatné zápasy zvládlo. Veľkú silu, ktorú znásobuje frenetická podpora fanúšikov, ukázali zverenci Vladimíra Růžičku aj vo štvrtkovom štvrťfinále, keď vyradili jedného z favoritov turnaja Fínsko 5:3.

„Je skvelé, že ideme bojovať o finále. Pre nás je dôležité, že sa zlepšujeme každým zápasom. V tejto fáze šampionátu už potrebujete byť v top forme a vyhrať každý zápas. Nie je tu priestor na zakopnutie,“ cituje iihf.com kapitána Kanady Crosbyho.

Česi si uvedomujú, že ich semifinálový súper je jednoznačným favoritom. Spoliehajú sa však na obrovskú podporu divákov a fenomenálneho veterána Jaromíra Jágra. Štyridsaťtriročný krídelník už nastrieľal šesť gólov a pridal tri asistencie. Svoju výnimočnosť potvrdil vo štvrtok, keď strelil Fínom dva góly vrátane víťazného a na ďalší asistoval.

„Vieme, že Česi sú silní na puku a Jágr predstavuje rozdielového hráča. Proti Fínom to len podčiarkol. Radosť pozerať sa na takého hráča. Viete, ak hrá váš líder a miláčik národa takto, môžu sa stať veľké veci. Potrebujeme teda nájsť spôsob na jeho spomalenie,“ povedal tréner Todd McLellan pre hokej.sk.

Kanaďania čakajú na medailu z MS od roku 2009, keď prehrali vo finále s Ruskom. Odvtedy až do štvrtka dokonca neprešli ani štvrťfinálovými bránami. Na titul majstrov sveta čakajú ešte o dva roky dlhšie. Teraz však majú netradične silný výber.

Jaromír Jágr oslavuje svoj víťazný gól do siete... Foto: Reuters, DAVID W CERNY
Jaromír Jágr, Michal Jordán Jaromír Jágr oslavuje svoj víťazný gól do siete Fínska so spoluhráčom Michalom Jordánom.

Česi vyhrali majstrovstvá sveta v roku 2010, keď vo finále zdolali Rusov. V ďalších dvoch rokoch brali bronz.

„Takú silnú Kanadu som na MS ešte nevidel. Nie je normálne, koľko gólov dáva. Tento jej výber nemôžeme porážať, ale raz ho zdolať môžeme. Pamätáme si, ako nám to pred piatimi rokmi vyšlo vo finále s Rusmi, ktorí mali vtedy tiež mužstvo nabité superhviezdami. Našou najväčšou výhodou je, že hráme doma a máme za chrbtom skvelých divákov. Je to však aj trošku nebezpečné, aby sa hráči herne nepobláznili. Kanada dá totiž z piatich protiútokov štyri góly. Na to si musíme dať veľký pozor,“ cituje idnes.cz trénera Růžičku.

V druhom semifinále sa o 19.15 stretnú Američania s Rusmi. Mladý zámorský tím zaujal výbornými výkonmi v základnej B-skupine v Ostrave, ktorú vyhral a poradil si aj s Ruskom – 4:2. Zverenci Olega Znaroka sa však postupne rozbiehajú a v Prahe už i tak hviezdny tím posilní aj Alexander Ovečkin, ktorému držali miesto v zostave. Rusi vyhrali dva z troch predošlých šampionátov. Paradoxne, v roku 2013 ich vo štvrťfinále zastavili práve Američania – prekvapujúco im naložili 8:3.

„Sme radi, že sa v semifinále stretneme s Američanmi. Zdolali nás v skupine a teraz im to chceme odplatiť. Dostali sme druhú šancu a sme pripravení ju využiť,“ hovorí pre iihf.com útočník Viktor Tichonov. „Naše mužstvo má schopnosť nájsť cestu k víťazstvu, aj keď sa mu nedarí. Veríme si, aj keď Rusi sú veľmi silný protivník,“ reaguje kouč USA Todd Richards.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rusko #USA #Alexander Ovečkin #Kanada #Jaromír Jágr #Sidney Crosby #MS 2015 v hokeji
Načítavajú sa športové výsledky...