Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Slovinci sa dočkali víťazstva, tréner Kopitar sa lúči

Slovinci sa dočkali aj keď chudobného, ale predsa len víťazstva na majstrovstvách sveta v hokeji. Na záver svojho vystúpenia v ostravskej B-skupine zdolali v ČEZ aréne Dánov 1:0.

12.05.2015 09:41
Matjaž Kopitar, Slovinsko, MS 2015 Foto: ,
Matjaž Kopitar.
debata

Prvé a zároveň aj posledné tri body už len zmiernili slovinskú bolesť z opätovnej rozlúčky s elitnou kategóriou MS. Zároveň ide o prvé slovinské víťazstvo na majstrovstvách sveta v základnej skupinovej fáze. Predtým naposledy sa Slovinci tešili v skupine o záchranu v roku 2011 na Slovensku, keď zdolali Lotyšov 5:2.

„Už od chvíle, ako sme prehrali s Američanmi, sme túžili aspoň raz si vypočuť našu hymnu. Dali sme do toho všetci to najlepšie, čo v nás zostalo. Mali sme viacero šancí, ale ujala sa len jedna. Tentoraz to stačilo na víťazstvo,“ povedal šťastný strelec Slovincov Žiga Pance pre server MS 2015.

Dáni boli pôvodne jedným z hlavných kandidátov na zostup do nižšej kategórie, ale úvodná remíza v riadnom hracom čase so Slovákmi (3:4 po nájazdoch) a neskoršia výhra nad Nórmi (4:1) ich odbremenili od záchranárskych stresov v záverečnom súboji so Slovincami. V B-skupine napokon skončili na predposlednom 7. mieste. „Prehra v poslednom zápase nás mrzí, ale celkovo sme spokojní s tým, ako plynul pre nás tento turnaj. Chceli sme najmä potvrdiť účasť na budúci rok v Rusku a to sa nám aj podarilo,“ povedal dánsky útočník Julian Jakobsen.

Slovinci sa rozlúčili nielen s elitnou kategóriou MS, ale aj s trénerom Matjažom Kopitarom a tiež dlhoročným kapitánom Tomažom Razingarom. „Nebolo to ľahké rozhodnutie, ale musel som ho urobiť. Za päť rokov som zažil s tímom veľa pekných chvíľ, ale aj pádov. Nahromadená negatívna energia v závere rozhodla o tom, že končím ako reprezentačný tréner,“ cituje Matjaža Kopitara, otca hviezdneho útočníka Anžeho Kopitara, denník Delo. Tridsaťšesťročný Tomaž Razingar, ktorý reprezentoval Slovinsko na 14 majstrovských turnajoch rôznych kategórií, dodal: "Môj príbeh na ľade sa pomaly končí. Sme radi, že sme sa so šampionátom rozlúčili víťazne. Sme malá krajina s úzkou základňou a každé víťazstvo poteší.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovinsko #Matjaž Kopitar
Načítavajú sa športové výsledky...