Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci potrebujú cez víkend víťaziť

Prehra s Nórskom a výhra Bielorusov nad Američanmi skomplikovali štvrťfinálové plány slovenských hokejistov. Túžba zahrať si v play off im teraz velí zbierať body v stretnutiach s trojicou silných súperov - Fínskom, Ruskom a USA.

09.05.2015 10:00
Slovensko Foto: ,
Radosť hráčov Slovenska po strelení gólu.
debata

Zverenci Vladimíra Vůjteka majú po štyroch zápasoch, v ktorých túžili získať dvanásť bodov, len sedem. V stredu stratili dobre rozohratý súboj s Nórskom. V úvode druhej tretiny viedli 2:0, no potom akoby prestali hrať, inkasovali dva góly v oslabeniach a prehrali 2:3.

Bielorusi si prekvapujúco jednoznačne poradili s dovtedy nezdolaným tímom USA 5:2 a zo štyroch stretnutí majú desať bodov. Slovensko tak potrebuje uchmatnúť čo najviac bodov vo víkendovom dvojzápase. V sobotu si o 16.15 zmeria sily s Fínskom a o deň o 20.15 s Ruskom.

„Skomplikovali sme si situáciu, ale turnaj sa nekončí a máme hlavy hore. Verím, že z nás spadne ťažoba spojená s pozíciou favorita. Všetci verili, že prvých štyroch súperov ľahko zdoláme, no nešlo to tak. Nehrali sme dobre a vyhrávali len vďaka silnej vôli, ale to nefunguje donekonečna,“ tvrdí Vůjtek.

Dobrou správou je, že kľúčový obranca Andrej Meszároš nedostal za pichnutie v zápase s Nórskom dodatočný trest a môže proti Fínom hrať. „Mal som trochu obavy. Našťastie to dobre vypálilo. Fíni hrajú rýchlo. Musíme sa tomu prispôsobiť, lebo v opačnom prípade budeme faulovať a sedieť na trestnej lavici,“ poznamenal Meszároš. Za svoj trest na 5 minút a do konca stretnutia z tretej tretiny sa spoluhráčom ospravedlnil.

Slovákom sa proti Fínom dlhodobo na vrcholných podujatiach nedarí. Naposledy ich zdolali pred jedenástimi rokmi v Ostrave. Rovnako dlho čakajú na svetových šampionátoch aj na víťazstvo s Rusmi.

„Majú skvelého brankára, dobre korčuľujú a pozor si musíme dať aj na ich presilovky. Nebudeme hrať do plných, skôr sa spoliehať na protiútoky. Hráčom nechýbalo odhodlanie ani doteraz, nič nepodcenili. Doťahovanie v prvých troch zápasoch nás však stálo veľa síl, a tie nám chýbali proti Nórom. Vyzerá to tak, že desať bodov na postup do štvrťfinále stačiť nebude,“ dodáva Vůjtek.

Do zostavy sa po jednozápasovej pauze vracia kapitán Tomáš Kopecký – mal by hrať s Miklíkom a Daňom. Zmena nastala aj v prvej formácii, kde Gáboríka so Surovým doplní Tatar.

„Musíme veľa strieľať a cloniť brankárovi Rinnemu. S trénerom sme sa dohodli, že budem hrať to, čo aj v drese Floridy. Jediné, čo môžem sľúbiť je, že budem bojovať. Nie som tu na to, aby som si budoval vlastné ego, som tu pre ostatných. Céčko môže mať ktokoľvek,“ hovorí Kopecký, ktorému sa veľmi pozdával koncert Jaromíra Nohavicu. Súkromné vystúpenie pre svojich zverencov vybavil tréner Vůjtek. „Jarda je šoumen, hráči si ho užili. Myslím si, že mužstvu to prospelo, nálada sa zlepšila, uvidíme, ako sa to prejaví v zápasoch,“ pripomína skúsený kouč.

Jediný útok, ktorý od začiatku neprešiel zmenami, stmeľuje center Mário Bližňák. Strieborný medailista z Helsínk 2012 ponúka recept na úspech v najbližších stretnutiach. „Hoci nás čakajú nároční súperi, nevzdávame sa. Musíme sa vyhnúť častým vylúčeniam a nesmieme sa báť. Treba hrať normálne dopredu a nie len brániť. Veľakrát v minulosti sme ukázali, že proti silným súperom sa nám hrá ľahšie. Azda to bude platiť aj tento rok. Musíme hrať čo najviac päť na päť, v tom je naša sila. Keď rotujeme štyri vyrovnané päťky. Ak totiž hráme v oslabení, niektorí hráči sa dostanú z tempa a je to horšie,“ vysvetľuje Bližňák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Vůjtek #slovenská hokejová reprezentácia #Mário Bližňák
Načítavajú sa športové výsledky...