Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Proti Slovensku sme vždy outsider, tvrdí tréner Nórska

"Máte jednoducho lepších hráčov. Preto sa nám vás zatiaľ nepodarilo zdolať. Niekoľkokrát sme však odohrali vyrovnané stretnutia. Pokúsime sa o to aj dnes," tvrdí 55-ročný tréner Roy Johansen. Na lavičke seniorskej reprezentácie Nórska sedí nepretržite od roku 2001.

06.05.2015 10:00
nórsko, Roy Johansen, Foto: ,
Tréner Roy Johansen na lavičke Nórska.
debata (1)

Nórsko ešte nad Slovenskom na svetových šampionátoch nikdy nevyhralo. Tušíte prečo?
Hokej nie je v Nórsku až taký populárny šport, nevenuje sa mu toľko detí. Každý lepší výsledok si musíme tvrdo odpracovať. U vás na Slovensku má hokej úplne iné postavenie. Máte výborných hráčov v NHL aj ostatných silných ligách.

Ktorý vzájomný zápas vám najviac utkvel v pamäti?
Odohrali sme niekoľko celkom vyrovnaných stretnutí. Pamätám si najmä zápas na olympijskom turnaji vo Vancouvri 2010, kde sme prehrali 3:4. Slovensko je aj dnes veľkým favoritom.

Čo očakávate od dnešného zápasu so Slovenskom?
Je pre nás dôležitý. V prvých troch dueloch sme hrali proti trom najväčším favoritom skupiny a zatiaľ sme bez bodu. Preto by sme teraz potrebovali nejaké získať, aby sa nám v ostatných stretnutiach hralo ľahšie.

Na koho si musíte dať najväčší pozor?
Máte tu veľa dobrých hráčov. Viacerých z NHL. Všetci sú šikovní a nebezpeční. Samozrejme, najväčšou hviezdou je Marián Gáborík.

Aký je váš hlavný cieľ na šampionáte?
Udržať sa v elitnej kategórii.

Kde by ste momentálne zaradili Slovensko v hierarchii svetového hokeja?
Máte skvelých hokejistov, ktorí vždy hrajú s veľkým odhodlaním. Stále patríte do najlepšej osmičky na svete. Možno sedmičky.

Máte v ostatných rokoch najsilnejší tím v histórii nórskeho hokeja?
Môže byť. Asi najsilnejší káder sme mali na šampionáte v Helsinkách a Štokholme v roku 2012, kde sme urobili niekoľko dobrých výsledkov a postúpili do štvrťfinále. Teraz máme zopár mladších nádejných hráčov, ktorí ešte potrebujú pár rokov, aby boli platnými hráčmi seniorského výberu.

Má Nórsko aj v hokeji talent podobný vychádzajúcej futbalovej hviezde Martinovi Ödegaardovi?
Možno. Pätnásťročný Mathias Emilio Pettersen je naša veľká nádej, hráva v zámorí. Uvidíme, čo z neho vyrastie.

Kto je pre Nórsko najväčší hokejový rival?
Švédsko a Dánsko.

Môžete sa raz dostať na úroveň Švédska či Fínska?
V porovnaní s týmito krajinami máme len pár hokejových štadiónov i hráčov. Naša liga má výrazne nižšiu úroveň a potrebujeme, aby čo najviac našich hokejistov hralo v kvalitných zahraničných ligách. Zdolať ich môžeme len veľmi výnimočne.

Národný tím vediete už štrnástu sezónu, čím ste sa stali rekordérom v medzinárodnom hokeji. Ako sa vám to podarilo?
Keď v práci s národným tímom začínate, vždy myslíte na čo najlepšie výsledky. Dávate si vysoké ciele a máte rôzne vízie. Keď sa vám ich nedarí napĺňať, tak vás vymenia. My dosahujeme od roku 2002 dobré výsledky, a tak vedenie zväzu nerozmýšľalo nad mojou výmenou. Zmluvu mám ešte aj na budúcu sezónu a po nej s najväčšou pravdepodobnosťou v reprezentácii skončím. Je veľkou poctou byť trénerom národného tímu, ale každodenná práca vám postupne začne chýbať. To však neznamená, že by ma práca v reprezentácii nebavila.

Na ktorý zápas na lavičke reprezentácie spomínate najradšej?
To je ľahké (so smiechom). V roku 2011 sme zdolali na šampionáte u vás na Slovensku v Košiciach Švédsko po samostatných nájazdoch. Vždy budeme len mladším bratom hokejového Švédska, o to viac nám víťazstvo chutilo.

Na čo najradšej spomínate zo svojej hráčskej kariéry?
Mal som tú česť zahrať si na dvoch olympiádach. Doma v Lillehammeri 1994 a v Calgary v roku 1988, kde sme si mohli zahrať proti výberu Sovietskeho zväzu. Na to nikdy nezabudnem.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2015 v hokeji #Roy Johansen #nórska hokejová reprezentácia