Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Švajčiarsky mladík hrá tento rok už na treťom šampionáte

Tomu sa povie nabitá sezóna. Švajčiarsky mladík Kevin Fiala hrá v tejto sezóne už na tretích majstrovstvách sveta pod patronátom Medzinárodnej hokejovej federácie.

15.05.2014 12:00
Kevin Fiala, Benedikt Kohl Foto: ,
Švajčiarsky mladík Kevin Fiala (vpravo) v súboji s Benediktom Kohlom.
debata

Na prelome rokov sa zúčastnil na turnaji dvadsiatok vo švédskom Malmö, v apríli zažiaril na MS hráčov do osemnásť rokov vo Fínsku a teraz prežíva krst na seniorskom svetovom šampionáte v Minsku. Naposledy hrali na všetkých troch turnajoch v jednej sezóne Bielorusi Andrej Kosticyn a Vadim Karaga v roku 2003.

„Je to skvelý turnaj, len škoda, že nie aj pre nás,“ uviedol 17-ročný útočník pre oficiálnu stránku podujatia ešte pred zápasom proti Nemecku. Švajčiari začali v Minsku zle. Postupne prehrali s Rusmi, Američanmi i domácimi Bielorusmi. „Nastúpiť proti hráčom z NHL, hviezdam ako Ovečkin, je pre mňa veľký zážitok. Veľa sa od nich môžem naučiť,“ dodal Fiala.

Talentovaný hokejista sa narodil českým rodičom v Uzwile. Hokejové gény zdedil po otcovi. Jan Fiala hral za HC Lugano a neskôr sa stal trénerom. Syna viedol v mládežníckom družstve v Zürichu, v pätnástich však Kevin vyrazil na sever Európy do švédskeho Malmö.

„Bolo to celkom ťažké, ale mal som šťastie, že prvý rok bola so mnou mama. To mi veľmi pomohlo. Teraz už to zvládam sám,“ vysvetľoval nedávno v rozhovore pre idnes.cz Fiala, ktorý okrem nemčiny a češtiny ovláda aj angličtinu a švédčinu. Z Malmö sa presunul do Jönköpingu, kde si v tejto sezóne vyskúšal aj najvyššiu súťaž v drese tímu HV 71. A nestratil sa. V 17 zápasoch mal bilanciu 3+8, ďalších šesť bodov pridal v play off.

Fiala, ktorý obdivuje Crosbyho a Jágra, bude s napätím očakávať júnový draft NHL. „Je mi jedno, ktorý klub si ma vyberie, ale verím, že to bude už v prvom kole,“ tvrdil mladík. Za oceán sa však neponáhľa, na Švédsko nedá dopustiť. „Myslím, že tu mám väčšiu možnosť rozvíjať svoj talent, než v kanadskej juniorke,“ dodal.

odkaz
Bielorusko, pútanie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #švajčiarska hokejová reprezentácia #MS v hokeji 2014 #Kevin Fiala