Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lintner o Minsku: Poriadok, čistota a hazard

S hokejom pochodil Severnú Ameriku, Švédsko, Švajčiarsko a potom zamieril do bieloruského Minska. Za miestne Dynamo nastupoval v KHL v rokoch 2009 a 2010 a dohral tu aj aktuálnu sezónu.

10.05.2014 11:04
Richard Lintner Foto:
Richard Lintner.
debata

„Fanúšikovia nielenže uvidia skvelý hokej v dvoch nových arénach, ale užijú si aj nádherné mesto,“ tvrdí o dejisku majstrovstiev sveta hokejový obranca a majster sveta z Göteborgu Richard Lintner.

Ako sa Minsk pripravil na majstrovstvá sveta?
Keď príde turista na dva týždne do Minska, bude prekvapený. Bielorusi sa chcú počas šampionátu predviesť, takže si dali záležať na každom detaile. Mesto bude také čisté, aké turisti a návštevníci ešte nevideli. Pod to sa pokojne podpíšem. Tri týždne pred turnajom jazdili čistiace autá a čistili už vyčistené ulice. Trávnaté plochy sú pokosené, lampy namaľované nanovo, prechody na cestách natreté.

Kam ste zvykli v Minsku vziať rodinku?
Priamo v centre sú nádherné parky, tečie tadiaľ rieka, tam sa dá určite oddýchnuť. Okrem toho postavili dva-tri nové obchodné domy, kam sa dá zájsť, keď je škaredé počasie. Hneď vedľa haly, kde budú hrať Slováci, je zoologická záhrada s delfináriom.

Aké sú ďalšie lákadlá pre turistov?
Kto má rád nočný život a zábavu, určite si vyberie z množstva klubov. Ľudí, ktorí hazardujú, poteší zasa veľa kasín. Upozornil by som na to, že prvá polovica šampionátu sa prekrýva s prázdninami v Rusku, takže v Minsku bude zrejme mimoriadne veľa Rusov. Neprídu len na hokej. Hazard je v Rusku zakázaný, preto si chodia zahrať do susedného Bieloruska.

Gastronómia?
Výborné sú tradičné bieloruské reštaurácie. Slovákom určite budú chutiť šašliky, zemiakové placky s mäsom alebo boršč. Potraviny sú rovnaké ako u nás. Azda s výnimkou šunky. Dobrú šunku som v Rusku ani Bielorusku nenašiel. Ale mliečne výrobky majú veľmi dobré, oplatí sa ochutnať.

Čo povestný kamenný cirkus. Boli ste na predstavení?
Ten je nádherný, nachádza sa priamo v centre a okrem cirkusu tam sú divadelné scény, takže sa môžete aj kultúrne vyžiť. Na predstavení som bol, ale v šapitó, keďže sa budova cirkusu práve rekonštruovala. Radšej sa dívam na hokej, ale deti boli spokojné.

Za euro dostanete v Bielorusku asi 12 000 rubľov. Aký najvyšší obnos ste mali v peňaženke?
To neviem, používam väčšinou kartu. Ale keď prídete a zaplatíte za obed tristotisíc rubľov, zdá sa vám to veľa. Kurz sa ľahko prepočítava na doláre – za desať dostanete stotisíc rubľov.

Má polícia v Bielorusku skutočne taký rešpekt, ako sa píše a hovorí?
Áno, policajti sú všade. Aj preto je tam bezpečne, vládne čistota a poriadok, aký sa len tak ľahko nevidí. Prváčikovia cestujú sami v autobusoch, po stenách neuvidíte žiadne grafity.

Turisti si pochvaľujú kvalitné cesty v Bielorusku. Jazda po diaľnici je bezplatná, ale len pre Bielorusov. Môžete potvrdiť?
Diaľnice spoplatnili v septembra minulého roka niektorí moji československí kolegovia to brali na ľahkú váhu. Ak idete po diaľnici, musíte si kúpiť takú elektronickú krabičku, kde si nabijete kredit. Ak nie, bieloruskí kontrolóri vás rýchlo odhalia a pekne vám to zrátajú. Treba sa spýtať Tomáša Surového. Ten má predplatenú diaľnicu na najbližších päť rokov…

Akí sú Bielorusi?
Majú podobnú náturu ako my. Sú Slovania, srdeční, majú radi turistov, radi sa prihovoria, najmä po večeroch, keď už majú rozbehnutú nejakú oslavu.

Aké podmienky ste našli v Dyname Minsk?
Už keď som končil prvú sezónu, hrali sme v 15-tisícovej Minsk aréne, kde je zázemie na úrovni NHL. Hala s telocvičňou, gymnastickou sálou, obrovskou posilňovňou, regeneračná linka, rýchlokorčuliarsky ovál s ďalšími tréningovými plochami, cyklistický ovál… Keď to ľudia prvýkrát zbadajú, vyrazí im to dych. Aréna Čižovka, kde bude hrať aj Slovensko, je ešte novšia, trochu menšia, ale veľmi pekná, moderná.

Chodí prezident Lukašenko pravidelne na hokej?
Myslím, že pravidelne nie, ale každý hokej sleduje, to som si istý.

Najväčšia hokejová legenda, ktorú Bielorusi uznávajú?
Z tých, ktorí ešte stále hrajú, sú najznámejší chalani z NHL, Grabovskij, Kosticynovci, brankár Mezin. Z bývalých hokejistov všetci spomínajú na Ruslana Saleja, ktorý bol veľkou osobnosťou. Zahynul pri leteckej tragédii tímu Lokomotiv Jaroslavľ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Lintner #MS 2014 v hokeji