Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mám žetón pre šťastie. Od priateľky

Dočkal sa na tretí pokus. Juraj Valach je jedným z tucta nováčikov v tíme slovenskej hokejovej reprezentácie na svetový šampionát do bieloruského Minska. "Beriem to ako príjemné prekvapenie," vraví urastený 25-ročný obranca pražskej Slavie (202 cm, 103 kg).

07.05.2014 11:00
Juraj Valach Foto: ,
Juraj Valach pred odchodom do Minska.
debata

Boli ste po záverečnej príprave optimista, že sa dostanente na svetový šampionát? Doteraz ste mali inú skúsenosť…
Som rád, že to teraz vyšlo. Dal som do prípravných zápasov všetko, v pražskej Slavii som odohral celkom dobrú sezónu. Nech to nevyznie neskromne, no možno som si to za výkony tak trochu zaslúžil. V predchádzajúcich rokoch ma do prípravy pred majstrovstvami sveta pozval aj pán tréner Filc, aj pán tréner Hanlon, no po týždni ma uvoľnili.

Prežívali ste prípravu s napätím?
Nervy som nemal, prípravu som si skôr užíval. Takto dlho – až do mája – som na ľade ešte nebol, čo sa pamätám. Máme za sebou kvalitnú prípravu, uhrali sme aj dobré výsledky. Musíme to však potvrdiť v Minsku. Teším sa na veľkú hokejovú udalosť. Môj najsilnejší hokejový zážitok je zatiaľ štvrté miesto zo svetového šampionátu hráčov do dvadsať rokov.

V čom môže byť sila slovenskej reprezentácie?
Partia je dobrá, je v nej veľa chalanov zo spomenutej úspešnej dvadsiatky. Rád som sa zoznámil so staršími hráčmi. S Lacom Nagyom som sa už v reprezentrácii stretol, s Mirom Šatanom som mal česť až teraz. Sú to superchalani. Máme solídny základ pre majstrovstvá sveta.

Bolo náročné uchytiť sa v pražskej Slavii?
Ťažšie bolo uchytiť sa v českej extralige. Spočiatku som nedostával veľa príležitostí, no v Slavii sa to obrátilo k lepšiemu. Tréner Vladimír Růžička ma poznal z predchádzajúceho hosťovania v Slavii, vedel, čo odo mňa môže očakávať, ja som zasa poznal, čo vyžaduje. Celkom sme si sadli. So Slaviou mám ešte platnú zmluvu, no prišli aj iné ponuky.

Slovensko vstúpi do svetového šampionátu zápasom proti Česku. Beriete ho ako prestížny?
Beriem – už len preto, že ak nastúpim, budem hrať proti trénerovi Vladimírovi Růžičkovi. Na zápas sa veľmi teším. Chcem sa ukázať v čo najlepšom svetle, je to motív navyše. Niekedy v minulosti sa hovorilo o českom komplexe, ale to už je za nami. Také niečo nehrozí.

Bude hrať česká reprezentácia podobným štýlom ako pražská Slavia?
Predpokladám, že áno. Bude vychádzať z pozornej obrany, hrať aktívne v strednom pásme – a vyčkávať na brejky po súperových chybách. Z toho vedia českí hokejisti vyťažiť. A nesmieme im dovoliť hrať presilovky. Majú dosť skúsených hráčov, ktorí ich vedia využiť.

Aj v Prahe hovoríte po slovensky? Český prízvuk ste zatiaľ nechytili…
To ma teší. Počas pôsobenia v Prahe a v českej extralige používam aj české slová, lebo by mi spoluhráči nerozumeli. Som rád, že nepletiem češtinu do slovenčiny.

Ako môžu Slováci čeliť favoritom?
Dravosťou a bojovnosťou, veľkou energiou.Všetci máme veľkú chuť ukázať sa a kvalitne hrať.

V slovenskej reprezentácii sa azda najviac obmenila obrana. Čo vám tréneri najviac zdôrazňujú v taktických pokynoch?
Jednoduchú hru, aby sme puky rýchlo posielali od seba hore, zbytočne ich nepridržiavali. Dôsledne si musíme postrážiť svoje priestory v obrannom pásme, nerobiť zbytočné chyby. A v útočnom pásme sa tlačiť do zakončenia.

A podľa vašej figúry od vás čakajú aj hru do tela…
Iste, viem aj pritvrdiť, no snažím sa hrať na dlhý dosah, dobre pozične. Zbytočne neprepadávať a nerobiť hlúpe fauly. Pred piatimi rokmi som dosť na to trpel, dopúšťal som sa faulov, tréneri mi to vyčítali. Snažím sa hrať rozumnejšie.

Beriete účasť na šampionáte aj ako možný posun v kariére?
Určite áno. Bude tam veľa rôznych pozorovateľov, budeme na očiach. Nie je to však prvoradé, najdôležitejšie je, aby sme podávali čo najlepšie výkony. Keď sa bude dariť mužstvu, môžu z toho ťažiť aj jednotlivci.

Pribalíte si do batožiny aj niečo netradičné?
No… Zoberiem si pár talizmanov a žetón pre šťastie.

Čo si predstaviť pod žetónom pre šťastie?
Dostal som ho od priateľky. Je to hracia kocka z amerického kasína, oficiálne registrovaná. Nosím ju pre šťastie. Keď mám nervy, tak si ju hádžem. Skúšam, či padne šestka. To ma trochu uvoľní. (so smiechom)

Mali ste hokejový vzor?
Páčila sa mi hra Kanaďana Paula Coffeyho. Rád sa dívam na špičkových hokejistov – Pavla Daciuka, Jevgenija Malkina.

Uprednostňujete útočníkov pred obrancami?
Mňa baví sledovať ich, ako to šikovne vedia s pukom.

A všímate si, ako ich zastaviť?
To už študujem popri tom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2014 v hokeji #Juraj Valach