Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Švédi sľubujú Fínom vojnu na ľade

Domáce severské a vonkoncom nečakané. Také prívlastky majú dva semifinálové zápasy na svetovom šampionáte v hokeji. Fíni alebo Švédi (15.00 h), resp. Američania alebo Švajčiari (19.00). Jeden finalista bude z organizátorskej krajiny a druhý taký, s ktorým zrejme nikto nerátal.

18.05.2013 10:00
Švédsko, hokej, MS, radosť Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Zatiaľ čo tri najúspešnejšie krajiny hokejovej histórie Rusi, Kanaďania a Česi si už pobalili svoje veci a šampionát v tichosti opustili, švajčiarska rozprávka stále trvá. Osemzápasová víťazná šnúra vliala zverencom kanadského trénera Seana Simpsona toľko sebavedomia, že sa nezdráhajú hovoriť o majstrovskom titule.

"Dosiahli sme veľa, ale stále sme hladní. Táto naša partia sa už teraz nechce zastaviť pred ničím. Američania budú silným súperom, ale takých sme na týchto majstrovstvách zdolali už niekoľko,“ burcuje štvorgólový strelec Reto Suri.

Hokejisti s helvétskym krížom na dresoch sú v semifinále majstrovstiev sveta po 15 rokoch. Na medailu čakajú od roku 1953. Zlatí ešte nikdy neboli, pred rokom skončili v Helsinkách až na 11. mieste.

"Ak povieme, že chceme medailu, tak to je málo. My chceme titul majstrov sveta,“ odkazuje súperom obranca Julien Vauclair.

Napriek silným slovám sú favoritmi Američania s 21 hráčmi z NHL v zostave. Tí sú síce len tretí raz v semifinále za ostatných 10 rokov, ale spôsob, akým vo štvrťfinále odpálili obhajcov titulu z Ruska (8:3), vzbudzuje rešpekt. Rusi nikdy predtým nedostali na vrcholnom svetovom podujatí osem gólov.

"Všetko do seba zapasovalo a ukázalo sa, že sa môžeme spoľahnúť na celý tím. V podobnom duchu chceme pokračovať aj proti Švajčiarom,“ cituje amerického kouča Joea Sacca server CSN. Švédi privítajú Fínov v domácom prostredí, čo budú chcieť využiť na postup do finále. Fínsky brankár Antti Raanta je však proti.

"Budú mať za chrbtom plný dom, ale my sa ich pokúsime umlčať. Zápasy Švédska a Fínska na veľkých turnajoch sú vždy niečím výnimočné. Chceme zopakovať víťazstvo nad Švédmi z roku 1995, ktoré sa tiež udialo v hale Globen v Štokholme,“ povedal brankársky nováčik na MS pre švédsky denník Expressen.

Švédski hokejisti si veľmi dobre pamätajú potupnú finálovú prehru z MS 2011 na Slovensku, ktorú im v Bratislave uštedrili práve Fíni. Finálových 6:1 je veľa aj medzi bratmi.

"Fíni sú Fíni a zápasy proti nim sú stále pre nás veľkou výzvou. Bude to vojna na ľade,“ sľubuje útočník Švédov Nicklas Danielsson, ktorý strelil Kanaďanom vo štvrťfinále oba góly v riadnom hracom čase.

debata chyba