Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Švajčiari zdolali tri veľmoci na MS prvý raz

Po víťazstve nad Švédmi (3:2) hovoril o senzácii na úvod, po výhre nad Kanadou (3:2 sn) o štarte ako zo sna. Keď však jeho zverenci aj do tretice prekvapili favorita a zdolali Čechov (5:2), to už kanadský tréner v službách hokejistov Švajčiarska Sean Simpson rezignoval na svoje znalosti nemčiny.

07.05.2013 10:39
Švajčiarsko - Česko Foto: ,
Švajčiarsky útočník Nino Niederreiter sa teší z gólu, ktorý strelil Čechom.
debata

Vyzval médiá, aby zápasu dali prívlastok, aký chcú. Neue Zürcher Zeitung napísal, že Švajčiari v Štokholme vystúpali do nečakaných výšok. Zároveň dodal, že sa im to podarilo vďaka tomu, že zostali nohami pevne na zemi.

„Z náročných troch zápasov sme vydolovali maximálny počet víťazstiev. Tom som teda nečakal. Pred začiatkom majstrovstiev som si hovoril, že ak zvíťazíme v jednom z tých troch stretnutí, budem spokojný,“ konštatoval Sean Simpson.

Švajčiari sú s 8 bodmi na čele silnej štokholmskej skupiny MS 2013 a postup do štvrťfinále majú na dosah. Ak nepoľavia z ostražitosti a zabodujú aj v ostatných štyroch súbojoch s papierovo slabšími súpermi, môžu dokonca postúpiť z 1. miesta. Pritom vo štvrťfinále MS chýbali vlani v Helsinkách a Štokholme aj predvlani v Bratislave (11. a 9. miesto).

"Po víťazstvách nad Švédmi a Kanaďanmi sme mali veľa sebavedomia, ale zároveň sme vedeli, že musíme zostať nohami na zemi. Len tak sme mohli zdolať všetky tri hokejové veľmoci,“ komentoval útočník Andres Ambühl pre šampionátový web.

Víťazný nájazd Švajčiara Reta Suriho, ktorým... Foto: SITA/AP, Jacques Boissinot
Švajčiarsko - Kanada Víťazný nájazd Švajčiara Reta Suriho, ktorým dovŕšil senzáciu proti Kanade.

Na olympijskom turnaji v Turíne 2006 aj na MS v Mannheime 2010 zdolali Švajčiari Kanaďanov aj Čechov, ale tri zápasy proti hokejovým veľmociam a ešte aj za sebou zvládli na vrcholnom fóre po prvý raz. A najlepšie im vyšiel ten proti Čechom, kde osvedčili svoj defenzívny systém 1–3–1. Znemožňovali ním technickejším a individuálne vyspelejším hráčom súpera kombináciami sa dostávať do ich obranného pásma.

„Tréner Simpson produkoval tento systém aj na šampionáte do 20 rokov v Ufe, kde ním vo štvrťfinále takmer nachytal domácich Rusov. Rovnako v ňom uspel majstrovský Bern vo finále NLA proti kreatívnejším hráčom Fribourgu,“ upozorňuje NZZ.

Švajčiarsky kouč krotí eufóriu keď upozorňuje, že doteraz jeho zverenci mohli vyhrávať a odteraz musia. Proti Slovincom, Dánom či Bielorusom budú oni favoritmi. "Možnosť zabodovať strieda povinnosť zabodovať a to je rozdiel. Jedna vec je však istá – zostúpiť už nemôžeme,“ zasmial sa Simpson, ktorý dostal k sobotňajším 53. narodeninám od hráčov už tri darčeky.

Kapitánom švajčiarskeho tímu je Mathias Seger. Tridsaťpäťročný obranca je na svojom pätnástom svetovom šampionáte a v počte reprezentačných štartov sa blíži k trom stovkám. Na otázku, čo sa porobilo s jeho spoluhráčmi, že hrajú v Štokholme zatiaľ tak dobre, pre portál 20minuten odpovedal:

„Dali sme dokopy káder so skúsenými hráčmi v defenzíve, ale aj rýchlymi korčuliarmi platnými v ofenzíve. Tiež máme za sebou kvalitnú prípravu. Práve to je výhoda, ktorú sme uplatňovali v prvých troch zápasoch. Súperom prichádzali hráči zo zámoria na poslednú chvíľu bez spoločného tréningu, zatiaľ čo my sme spolu už dlhší čas.“

debata chyba