Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Troják šiestym Slovákom v Sieni slávy IIHF

Novým členmi Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) sa v nedeľu na pravé poludnie stali Slovák Ladislav Troják, Čech Bohumil Modrý, Švéd Tord Lundström, Američanka Karyn Byeová, Rumun Doru Tureanu spomedzi hráčov a Fín Kalevi Numminen z radov trénerov. Na slávnosti udelili aj prestížnu Cenu Paula Loicqa, ktorú si prevzal Jurij Koroľov. V roku 2008 toto ocenenie za prínos svetovému hokeju prevzal ako prvý Slovák Juraj Okoličány.

15.05.2011 14:30
Ladislav Troják Foto:
Ladislav Troják.
debata

Sieň slávy IIHF sa rozšírila už na 178 osobností, z toho je v nej päť žien. Zo Slovenska v nej majú okrem Trojáka svoje miesto iba hokejové legendy – Vladimír Dzurilla (od roku 1998), Jozef Golonka (1998), Ladislav Horský (2004), Ján Starší (1999) a Peter Šťastný (2000).

Z tohtoročných laureátov si dres, plaketu a pamätnú medailu prevzali osobne Byeová, Lundström a Numminen, Tureanu sa ospravedlnil zo zdravotných dôvodov a Modrý s Trojákom sa do dvorany dostali in memoriam. Ocenenie za nich prevzali ich dcéry. „Bola som veľmi malá, keď otec zahynul pri ceste do Londýna. Odvtedy mi moja mama stále pripomínala, ako miloval hokej. Dnes by bol určite hrdý na to, kam sa dostal,“ povedala počas uvádzania do Siene slávy Ladislava Trojáka jeho dcéra Jana Alexanderová.

Ladislav Troják sa narodil 15. júna 1914 v Košiciach, zomrel 8. novembra 1948 pri leteckom nešťastí nad kanálom La Manche. V roku 1947 sa stal prvým Slovákom, ktorý získal medailu na majstrovstvách sveta. Za československú reprezentáciu nastúpil 75-krát. Jeho dcéra Jana Alexanderová pricestovala na Slovensko tretíkrát za ostatné roky. V roku 2002 sa zúčastnila na uvádzaní jej otca do Siene slávy slovenského hokeja, neskôr na otváraní nového košického zimného štadióna a v posledný piatok na majstrovstvá sveta do Bratislavy a uvádzanie nových členov Siene slávy IIHF. „Dnes to bola veľká česť a pocta. Je to dojímavé a veľmi krásne, že sa tam otec dostal. Bol by naozaj na to ocenenie hrdý a veľmi šťastný. Osobne si na neho veľmi málo spomínam, keďže bol stále na cestách,“ dodala Jana Alexanderová.

Byeová je desaťnásobná medailistka z majstrovstiev sveta, olympijská víťazka z Nagana 1998. Čoskoro štyridsiatnička dlhé roky reprezentovala USA. Lundström je jedným z najlepších útočníkov švédskej histórie, Brynäs priviedol k deviatim švédskym titulom, na svetových šampionátoch odohral 73 stretnutí s bilanciou 40 gólov a 26 asistencií.

Modrý sa v období II. svetovej vojny zaradil medzi najlepších brankárov svojej doby. S Československom sa stal majstrom sveta 1947 a 1949, je aj držiteľom striebra zo ZOH 1948. Tureanu je najlepším rumunským útočníkom histórie, najslávnejšie momenty zažil na MS 1977 vo Viedni, keď sa dvoma gólmi podieľal na víťazstve Rumunska nad USA 5:4. Numminen je považovaný za prvého moderného trénera vo fínskom hokeji.

debata chyba