Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hokejová prilba nebola vždy povinná

Ochrana hlavy je pri každom športe dôležitá. Pretekári F1 či Moto GP odjakživa nesedlali svoje tátoše bez prilby. V ľadovom hokeji sa však prvá prilba objavila až v dvadsiatych rokoch minulého storočia. A odvtedy prešla výraznými zmenami.

14.05.2011 14:04
Zlomená hokejka, prilba Foto:
Ilustračná snímka.
debata (1)

Prvý hráč v NHL, ktorý si na hlavu navliekol helmu, bol George Owen v roku 1928. Išlo však o helmu, ktorú používal pri hraní amerického futbalu, čiže sa absolútne nepodobala tým dnešným. V tom čase to bola skôr nepríjemnosť, ktorá hráčom prekážala. Dnes by však žiadny hokejista nevykorčuľoval na ľad bez nej..

Povinná ochrana hlavy

V roku 1940 vykorčuľoval na ľad s čudesnou pokrývkou hlavy obranca Bostonu Bruins Jack Crawford. Nešlo o klasickú helmu, ale o akúsi čiapku, ktorá pokrývala jeho plešatú hlavu. Tomuto hráčovi nešlo tak o ochranu hlavy, ako jej zahriatie. Do sezóny 1978/79 bolo v zámorí nosenie heliem dobrovoľné. Odvtedy musel každý hráč, ktorý nastúpil do zápasu, nosiť prilbu povinne. Možnosť voľby mali jedine hokejisti, ktorí podpísali zmluvy pred týmto ustanovením.

Odvtedy prešla hokejová prilba veľkými zmenami, no cieľ bol vždy rovnaký – znížiť riziko poranenia hlavy. Konštrukcia heliem sa postupom času zdokonaľovala.

Na začiatku boli len obyčajné prilby s minimálnou ochranou tváre, ktoré svojho času nosili Wayne Gretzky, Jaromír Jágr alebo Mario Lemieux. Dnes sa však už hokejisti spoliehajú na najmodernejšie prilby, ktoré vyrábajú známe športové značky ako Bauer, CCM, Nike, či ReeBook podľa tých najmodernejších technológií.

Pred otrasom mozgu chráni polypropylén

Na výrobu helmy sa používa vinyl nitril, čo je kvalitný materiál odolný proti nárazu. Vnútorná vložka pripomínajúca penu je zhotovená z vinyl nitrilovej peny alebo z penového polypropylénu, ktorý pohlcuje energiu a znižuje pravdepodobnosť otrasu mozgu.

Tvarovo sú hokejové helmy oproti ostatným, ktoré majú dokonalý kruhový tvar v zadnej časti, oveľa členitejšie. Kruhový tvar ostáva, no pri zadnej časti hlavy smerom k zátylku sa helma zužuje, aby hráčovi neprekážala pri pohybe počas zápasu. Predstavte si, aké by bolo hrať hokej s motorkárskou prilbou. Hlavným zámerom tejto konštrukcie však je ochrana hráča pri páde na ľad a predchádzanie poraneniam temena hlavy aj krčnej chrbtice pri tvrdých nárazoch o mantinel.

Remienok vám môže zachrániť život

Dôležitou časťou helmy je remienok. Jeho pripnutie je alfou a omegou bezpečnosti nielen pre začínajúcich hokejistov. Počas zápasu sa totiž hráč dostane do situácie, v ktorej mu môže pripnutý ramienok dokonca zachrániť život.

Pri tvrdých nárazoch na mantinel to zväčša schytá niektorá časť tela. Občas sa však pritrafí aj nepríjemný náraz hlavy do mantinela a vtedy je helma veľmi potrebná. Každý hráč by mal mať teda helmu riadne upnutú, čo jej znemožňuje pohyb počas nárazu. No ani tieto vymoženosti nie sú stopercentnou zárukou zachovania zdravia, ale určite ho vysoko maximalizuje.

Ďalším faktorom bezpečnosti prílb sú ich otvory. Tie minimalizujú potenie hráča počas zápasu a umožňujú hrať pohodlne nielen v krytých halách, kde je vzduch oveľa vlhkejší. Tieto otvory prospievajú k dokonalému vetraniu hlavy, čím sa predchádza nadmernému poteniu, ba dokonca úpalu.

Plexisklo alebo mriežka?

Postupom času sa medzi profesionálnymi hráčmi spopularizovali plexisklové štíty, pripnuté o vrchnú časť helmy. Tie sú vyrobené z vysokokvalitného plastu odolného proti nárazu či elektrickému prúdu. Ich prínosom je ochrana očí a zároveň štít neobmedzuje hráča v hre a v periférnom videní. Jediným slabým článkom tejto časti výbavy je, že nekryje celú časť tváre, ale iba jej hornú časť.

Mriežka je, naopak, nepopulárnou výbavou hráča. Hokejisti sa sťažujú, že práve pre mriežkovité zhotovenie prilby nemajú takmer žiadny výhľad. Ale pre bezpečnosť má svoj význam.

Mriežka je vyhotovená z kompozitného železa. Členitosť mriežok je navrhnutá tak, aby puk nemohol poraniť žiadnu časť tváre hokejistu, naopak, je tu možnosť poranenia oka rukoväťou hokejky. Mriežka je povinnou výbavou každého hráča do osemnásť rokov. A dočasne ho používajú aj profesionálni hráči pri ľahkých zraneniach tváre.

Incident, ktorý zmenil históriu hokeja

Rok 1968 bol nielen na politické udalosti, od okupácie Československa sovietskymi vojskami až po legendárny prejav Martina Luthera Kinga, či prvý výstup na Mesiac, ale bol to významný rok aj pre hokej. V zápase NHL medzi Minnesotou North Stars a Oaklandom Seals, 13. Januára 1968, dvaja hráči Oaklandu Larry Cahan a Ron Harris narazili Billa Mastertona tak, že letel vzduchom a pri dopade si hrozivo udrel hlavu o ľad. Začala sa mu liať krv z nosa a uší a v nemocnici po tridsiatich hodinách prehral boj o život. Umrel na masívne poranenia mozgu. O jedenásť rokov neskôr zaviedlo vedenie NHL povinné nosenie helmy. Dovtedy ju však už nosilo 70 % percent hokejistov. (V súčasnosti je po Billovi Mastertonovi pomenovaná cena pre hráča NHL, ktorý počas sezóny spájal majstrovstvo s príkladnou oddanosťou a vernosťou hokeju). Udeľuje ju asociácia novinárov tak, že sa najprv vyberie kandidát z každého tímu, z ktorých nakoniec vzídu traja finalisti. Každý hráč ju môže získať len raz.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba