Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Česi musia skrotiť dravosť USA, domnieva sa Augusta

Josef Augusta, bývalý dlhoročný československý reprezentant, priviedol ako tréner českú hokejovú reprezentáciu k dvom titulom majstrov sveta (2000, 2001). Pred dnešným štvrťfinále Česko - USA verí svojim krajanom, zároveň hovorí, že ich čaká náročný zápas.

11.05.2011 09:11
Josef Augusta Foto:
Josef Augusta.
debata

Sedí Česku pozícia favorita? Predurčuje ho do nej postup do štvrťfinále z prvého miesta skupiny bez straty bodu…
Opticky to tak vyzerá, ale vo štvrťfinále sa predchádzajúci priebeh zmazáva. Ide o kľúčový zápas šampionátu: buď hráš po ňom o medailu, alebo ideš domov. Česko má silný tím, hrá zatiaľ veľmi dobre, no prvý raz sa stretne s kanadsko-americkým štýlom. V predchádzajúcich zápasoch sa s podobným nestretli: Rusi, Slováci i Fíni hrajú inak. Najbližšie k nemu majú Nemci, ale ich výkon klesal. Takže Hadamczikových zverencov nemal kto poriadne preveriť. Českým reprezentantom z NHL to problém robiť nebude, otázne je, ako sa mu prispôsobia naši hráči z KHL.

Čo najviac charakterizuje hru USA? Akú má prednosť?
Ameriku reprezentujú väčšinou mladí chlapci. Takmer všetci pôsobia už v NHL. Sú veľmi rýchli, agresívni, veľa korčuľujú i strieľajú, sú šikovní v práci s hokejkou. Na šampionáte odohrali dosť zápasov, a tak si zvykli už aj na širšie európske klzisko. Som mierny optimista – s jemným ale. Ide o zápas, ktorý pripomína vabank.

Obhajcovia titulu majú viac predností, české médiá sa vyjadrujú veľmi optimisticky. Čo hovorí v prospech Česka?
Má viac osobností, ktoré hrajú pre tím. Mužstvo je poskladané veľmi dobre, vyvážené vpredu i vzadu, je v ňom dosť skúsených hráčov. Ondřej Pavelec patrí síce k mladým brankárom, ale už teraz patrí k oporám. Českou prednosťou je lepšia organizácia hry. Za dôležité považujem, ako si naša obrana poradí s americkým útočným štýlom. Verím, že z rýchlych protiútokov nejaké góly dáme. Namiesto prílišného optimizmu by som sa priklonil k pokore. Verím však, že postúpime.

Je výhodou, že Česko šlo od víťazstvu k víťazstvu?
Pre pohodu v mužstve a v kabíne určite. Čo bolo, už nie je podstatné, oveľa dôležitejšie je, čo bude v najbližšom zápase. Iste si dobre pamätáte na svetový šampionát v Petrohrade 2000, kde Slováci šli do štvrťfinále zo štvrtého miesta proti USA, víťazovi druhej skupiny – a Američanov vyradili. A potom sme proti sebe hrali o zlato! A v Göteborgu 2002, kde Slováci získali zlato, sme postúpili do štvrťfinále z prvého miesta v skupine, no vyradili nás priemerní Rusi, ktorí šli do vyraďovačky takisto zo 4. miesta v druhej skupine. Dodnes ma to mrzí.

Čo hovoríte na Slovákov?
Prehrať štyri zápasy o gól – to je aj smola. Šťastie sa zvykne prikloniť k lepšiemu, dúfam, že ním bude Česko. Myslím si, že brankár Halák nemusel odchytať všetky zápasy, v jednom si mohol oddýchnuť. Berte to však len ako postreh z môjho VIP-gauča, z ktorého sledujem zápasy z pekného šampionátu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba