Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lašák: Doba je ťažká, chceli sme ľudí potešiť

Na šampionát sa veľmi tešil, aj keď vedel, že ho bude zrejme sledovať len zo striedačky v pozícii náhradníka. Žil s mužstvom, tešil sa a smútil. Brankár Ján Lašák zdôraznil, že v slovenskom drese rád nastúpi aj v budúcnosti. "Ak budem podávať výkony ako v posledných dvoch sezónach, tak nemám dôvod sám si zatvárať dvere."

11.05.2011 06:06
Ján Lašák Foto:
Ján Lašák.
debata

Fanúšikovia vás napriek sklamaniu z vystúpenia na šampionáte po zápase s Dánskom vyprevádzali potleskom. Prekvapilo vás to?
Nečakal som, že bude vypredané, o to to bolo krajšie. Museli sme vyhrať, podarilo sa. Veľká vďaka ľuďom, boli úžasní. Veľmi ma mrzí, že nepokračujeme v turnaji ďalej, mohlo to byť ešte lepšie. Postoj fanúšikov vnímam ako veľké zadosťučinenie. Treba makať a myslieť na to, že naši priaznivci si to zaslúžia. Doba na Slovensku je ťažká, toto mohla byť pre nich veľká útecha. O to viac nás to mrzí.

V pondelok ste nemohli ísť do bránky ani na striedačku. Čo sa stalo?
O piatej ráno ma zobudili kŕče v bruchu a bolo mi zle. Ani po raňajkách som sa necítil dobre, kŕče neprestávali. Cítil som celkovú slabosť. V minulosti som sa poučil, že na sedemdesiat percent sa chytať nedá a aj lekár mi hovoril, že to nemá význam. Asi išlo o nejaký vírus, deň predo mnou mal problémy Majo Hossa.

Aký ste mali pred šampionátom pocit z mužstva?
Cítil som taký vnútorný pokoj, veril som tímu aj sám sebe, že nám to vyjde. Sila tu bola. Nemal som žiadne obavy. Ale vidíte, ako to dopadlo.

Kde sa všetko zlomilo? V zápase proti Nemecku?
Nielen v ňom. Aj potom sme mali viacero možností na reparát. Do poslednej chvíle sme žili. Aj v zápase proti Fínom sme ešte mohli. Rozhodlo asi naše prílišné chcenie. Ľudia boli skvelí, nikam nás netlačili, nenadávali nám. Pár blbcov sa síce našlo, ale väčšina stála za nami a všetko bolo len v našich rukách.

Po zápase proti Rusom ste vraveli, že v kabíne sedelo dvadsať chlapov, každý z nich mal sklonenú hlavu a nadával sám sebe. Ako vyzerala šatňa po súboji s Fínskom?
Podobne. Veľké sklamanie a prázdno. Nikto nič nehovoril, všetci ticho sedeli.

Ako vidíte budúcnosť slovenského hokeja?
Nejakí mladí hráči vyskakujú, ale je ich veľmi málo. Bude to boj.

Veľká polemika je okolo ďalšieho pôsobenia trénera Glena Hanlona pri slovenskej reprezentácii. Čo si o ňom myslíte?
Prišiel sem robiť človek, ktorý narovnal vzťahy a vytvoril dobrú atmosféru. Chcel by som pod ním pôsobiť aj naďalej. Veľa ľudí ho kritizuje, pritom do toho vôbec nevidia. Nech si kompetentní rozhodnú, ako chcú. Ja pod ním budem rád hrať, hoci ma na šampionáte ani raz nepostavil. Je to férový chlap.

Ako ste počas turnaja vychádzali s Jaroslavom Halákom?
Sme parťáci, preto som sa mu snažil nejako pomôcť, aby chytal čo najlepšie. Samozrejme, nechcel som sa mu do toho veľmi miešať, lebo každý robí veci podľa seba. Ak by sme spolu hrali celú sezónu, vedel by som mu poradiť viac.

Prídete reprezentovať aj nabudúce?
Samozrejme. Rád. Ak budem podávať výkony ako v posledných dvoch sezónach, tak nemám dôvod sám si zatvárať dvere.

Najkrajší zážitok zo šampionátu?
Keď celá hala začala skandovať „Kto neskáče, nie je Slovák“, to bolo úžasné. Aj keď sme prišli na ľad pred prvým zápasom proti Slovinsku. To som mal veľké zimomriavky, bolo to neskutočné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba