Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kanadský tréner sa v Európe ešte neosvedčil, tvrdí Filc

Jedným zo siedmich hlasujúcich členov výkonného výboru SZĽH, ktorý bol za odvolanie trénera Glena Hanlona, bol i bývalý kouč slovenskej hokejovej reprezentácie Ján Filc. Kanadský kouč nastúpil na lavičku Slovenska práve po úspešnom rodákovi z Bratislavy, ktorý získal s národným výberom zlatú medailu z MS v Göteborgu 2002.

18.05.2011 15:36
Ján Filc Foto:
Ján Filc.
debata (9)

„Výkonný výbor ma poveril, aby som po vypočutí správy a po diskusii oznámil, že sme sa rozhodli ukončiť kontrakt s pánom trénerom Hanlonom,“ vyhlásil v prvom stanovisku pre médiá Filc.

Dnes už bývalý kouč Slovenska Hanlon predstavil výkonnému výboru svoju správu o prínose pre reprezentáciu a výkonoch slovenského výberu na poslednom svetovom šampionáte. Výkonný výbor sa následne rozhodol v hlasovaní ukončiť spoluprácu s kanadským koučom.

„Určite sme videli v jeho práci aj pozitíva a nechcem, aby toto rozhodnutie bolo vzaté len s ohľadom na posledné majstrovstvá sveta. Samozrejme, všetci sme očakávali, že výsledok bude iný. Ide hlavne o to, aká perspektíva by vznikla, nevyhnutne totiž treba vytvoriť nový tím z hráčov pôsobiach hlavne v Európe. Ukazuje sa, že potreba pre reprezentáciu bude asi iného charakteru, akú ponúkol pán Hanlon v predchádzajúcom období. To zavážilo asi najviac,“ analyzoval dôvod Hanlonovho odvolania Filc.

Bývalý tréner bieloruskej reprezentácie Hanlon pôsobil pri slovenskom tíme rok a pol. Podľa Filca jeho angažovanie bolo pre slovenský hokej dobrým prínosom. „Určite to bola dobrá skúsenosť. V pozitívach sú veci, ktoré samozrejme rezonujú. Možno že krátkosť času možno že niečo, čo sa nedotiahlo do konca práve v dôsledku tlaku, ktorý vznikol pri týchto potrebách byť úspešný na domácom šampionáte, to všetko sú veci, ktoré sa samozrejme v tom hodnotení objavili,“ povedal doslovne.

Ako však viceprezident SZĽH Filc dodal, experiment so zahraničným trénerom sa do budúcnosti už opakovať nemusí. „Možno že tam treba hľadať aj iné súvislosti so zahraničnými trénermi. Je to na zváženie. Nechcem nikomu hovoriť do toho, ako sa bude rozhodovať, ale ako sa ukázalo, slovenská nátura, aj tá hokejová, je trošku iná, ako si zrejme vyžaduje pôsobenie trénera zo zahraničia. Ukázalo sa, že kanadský tréner sa v Európe zatiaľ ešte nikde neuplatnil. Výnimkou bol akurát bývalý kouč Švajčiarska Ralph Krueger, ktorý však pôsobil v Európe už dlhé roky,“ pripojil Filc.

Slovenský hokej tak v krátkom čase prišiel o generálneho manažéra (Peter Bondra odstúpil zo svojej funkcie v pondelok) a takisto aj trénera. O tom, kto sa stane Hanlonovým nástupcom, však Filc polemizovať nechcel. „Dňa 10. júna bude ustanovený nový výkonný výbor, a ten si potom bude riešiť túto vec,“ dodal.

9 debata chyba