Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fíni odišli z Bratislavy so zlatou opicou

Slušivé čierne obleky, biele košele a slnečné okuliare, na krku zlaté medaily a v rukách pivo. Fínski hokejoví reprezentanti sa v pondelok napoludnie s úsmevom na tvári lúčili so Slovenskom. Po finálovom triumfe 6:1 nad odvekým rivalom zo Švédska si po šestnástich rokoch vybojovali druhý titul majstrov sveta.

16.05.2011 16:25
Anssi Salmela Foto:
Anssi Salmela mal pri odlete do Helsínk viac ako dobrú náladu.
debata (2)

Obloha nad bratislavským letiskom bola zatiahnutá, ale okuliare na tvárach hráčov i členov realizačného tímu mali opodstatnenie. Skrývali únavu po celonočnom fláme. Aj v prípade fínskych hokejistov platilo, že oslavy boli minimálne také náročné ako cesta za zlatými medailami. Podľa výsledku finále a suverénneho víťazstva nad Švédskom možno ešte náročnejšie.

„Áno, oslavovali sme. Na viacerých z nás je to asi aj vidieť. Teraz sa musíme v lietadle aspoň trochu vyspať, lebo doma nás čaká pokračovanie s množstvom fanúšikov,“ povedal pre Pravdu fínsky kapitán Mikko Koivu. Na otázku, koľká v poradí medaila z vrcholného podujatia to je, 28-ročný center Minnesoty zaváhal: „Neviem to narýchlo spočítať, je ich dosť. Cením si najmä striebornú a bronzovú z olympijských hier, ale zlato je zlato. Poň som si musel prísť až sem do Bratislavy. Na Slovensko nikdy nezabudnem,“ zasmial sa Koivu.

Ako vyzerali oslavy v Helsinkách

Najväčšiu pozornosť pútal rozjarený obranca Anssi Salmela. V dobrej nálade pózoval fotografom, fotil sa s fanúšikmi, nakláňal zo strany na stranu a spoluhráčov i okoloidúcich bavil spevom. Na sebe mal úplne nový oblek, ktorý mu narýchlo zháňali v pondelok doobeda. Tímový sa mu pravdepodobne stratil počas búrlivej noci. „Práve Anssi je najväčším zabávačom v mužstve. Ako vidíte, potvrdzuje to aj pri oslavách,“ referoval Peter Brüll, ktorý na majstrovstvách sveta fungoval ako slovenský sprievodca Fínov. „Ospravedlňujem sa za seba aj hráčov, ale veľa z nich teraz zrejme nedostanete. Sú príliš unavení,“ dodal.

Veľké fínske oslavy sa v nedeľu neskoro večer začali v hľadisku už po štvrtom góle Pesonena. Z reproduktorov zazneli tóny známej piesne „We are the champions“ od britskej kapely Queen a fínskym priaznivcom viac nebolo treba. V posledných minútach pridali zverenci trénera Jukku Jalonena ešte dva presné zásahy, čím definitívne pokazili náladu smutným Švédom.

Ihneď po zápase sa v šatni Suomi začalo oslavovať. Netieklo tradičné šampanské, hráči pili vodku a najmä pivo. O pol druhej v noci sa spolu s vedením tímu presunuli zo štadióna do reštaurácie La Rambla v bratislavskom Starom meste, kde sa najedli a pridali sa k nim aj fanúšikovia. „V oslavách sme pokračovali v hoteli. Všetci ukázali, že sa vedia baviť a znesú veľa, ale našťastie sme nikoho nestratili. Všetko je v poriadku,“ informoval Brüll.

Anssi Salmela mal pri odlete do Helsínk viac...
Anssi Salmela mal pri odlete do Helsínk viac...
+6Anssi Salmela mal pri odlete do Helsínk viac...
2 debata chyba