Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hokejový vlak unikol. Slovensko do svetovej špičky už nepatrí

Zlatou fínskou radosťou sa skončil historicky prvý svetový hokejový šampionát na Slovensku. V Bratislave a Košiciach videli diváci množstvo skvelých zápasov, na turnaji zažiarili nové hviezdy a hviezdičky, iní zasa sklamali. Organizátori majstrovstiev svoju úlohu zvládli na jednotku, horšie to však bolo so slovenskými hokejistami, ktorí doma totálne zlyhali a obsadili až 10. miesto.

16.05.2011 10:00
Fanúšik Slovenska Foto:
Fanúšik Slovenska.
debata (17)

Očakávania fanúšikov a napokon i samotných hráčov boli pred šampionátom obrovské. Stará partia, ktorej na olympiáde vo Vancouvri len o vlások unikol bronz, mala v kombinácii so skvelou diváckou podporou bojovať o medaily. Napokon však z toho bol prepadák.

Zverenci trénera Glena Hanlona vyhrali len prvý a posledný zápas na turnaji, a aj to len s outsidermi zo Slovinska a Dánska. V súbojoch s elitnými hokejovými krajinami zaostávali Slováci v rýchlosti, šikovnosti a aj v presnej koncovke.

Bratislavský turnaj jasne ukázal, že Slovensko svetovej špičke nestíha. Dlhoročné zanedbávanie práce s mládežou, protéžovanie detí bohatých rodičov či slabučká úroveň domácej ligy sa podpísali pod skutočnosť, že hokejoví fanúšikovia spod Tatier sa opäť modlili k hokejovému Bohu za to, aby úspech uhrala partia okolo Šatana, Demitru, Višňovského či Stümpela.

Roky však nikto neoklame, a hoci hokejové myslenie, či šikovné ruky viacerým zo zlatých göteborských chlapcov zostali, pohyb a výbušnosť dvadsaťročných mladíkov už nikdy mať nebudú.

Pohľad na plačúceho kapitána Demitru po poslednom zápase v reprezentácii dojal nejedného Slováka. Slzy trenčianskeho odchovanca symbolizovali koniec etapy, v ktorej slovenský hokej bavil divákov po celom svete.

Za posledných desať rokov stihlo Slovensko vystúpať na vrchol, i klesnúť takmer na samotné dno. Po zlatom Göteborgu sa zaprisahávali politici i funkcionári k väčšej pomoci hokeja na Slovensku a podpore mládeže. Ako sa však hovorí, sľuby sa sľubujú, blázni sa radujú. A tých bláznov sa radovalo až príliš veľa.

Po neúspechu na domácom šampionáte ohlásilo viacero dlhoročných opôr odchod z reprezentácie. V normálnej hokejovej krajine sa s generačnou výmenou dokážu vysporiadať bez problémov. Jasne to dokázalo Fínsko, ktoré vyhralo zlato s vekovým priemerom 26 rokov.

Slovensko dostalo možnosť nasadnúť na hokejový rýchlik, no namiesto toho si zvolilo osobák, ktorý má navyše pokazené súčiastky. Šanca na jeho opravu stále žije. Ak však ani fiasko z domáceho šampionátu neotvorí zainteresovaným oči, skončí slovenský hokej, bohužiaľ, na smetisku.

17 debata chyba