Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kapitán Fínska Koivu po zisku zlata: Milujem Slovensko!

Radostné výkriky, objatia, slzy dojatia. Tak vyzerali oslavy fínskych hokejistov po finálovom víťazstve nad Švédskom. Hráčov z krajiny tisích jazier teraz čaká dlhá, no o to krajšia cesta domov, kde sa chystajú pre zlatých chlapcov obrovské oslavy.

16.05.2011 00:20
Koivu kapitán trofej Foto:
Kapitán Fínska Mikko Koivu bozkáva trofej pre majstrov sveta.
debata (4)

„Sú to skvelé pocity. Som nesmierne šťastný, že som mohol byť súčasťou tejto partie. Nikdy na to nezabudnem,“ priznal 19-ročný supertalent Mikael Granlund. Hráč, ktorý v semifinále proti Rusku strelil jeden z najúžasnejších gólov histórie hokeja, sa vrátil aj k tomuto momentu, no opäť zostal skromný a diplomatický. „Bol to obyčajný gól. Jediné, na čom záleží, je táto medaila,“ skonštatoval.

Fínsky kapitán Mikko Koivu začal po piatom góle vo švédskej sieti skákať od radosti ako malé dieťa. Rovnako vysmiaty bol aj v mix zóne. „Po tom góle a aj teraz sa cítim tak, ako ešte v živote nikdy predtým. Sme šampióni a to je najkrajší pocit na svete,“ priznal rodák z Turku a ešte predtým, ako šiel oslavovať do šatne so spoluhráčmi zlatý úspech, dodal: „Budem mať krásne spomienky na tento šampionát, milujem Slovensko!“

Obranca fínskeho tímu Anssi Salmela očakáva po návrate do rodnej krajiny obrovské oslavy. Ako však priznal, divoká bude už aj noc v Bratislave. „Určite budeme oslavovať už teraz, ale hlavný chod nás bude čakať až doma vo Fínsku. Pravdepobodne sa tam odohrávajú obrovské oslavy a ľudia šalejú. Porazili sme Švédov, čo viac si môžeme priať,“ priznal.

Podľa zadáka New Jersey Devils bola hlavným faktorom, prečo Fínsko uspelo vo finále, tímová hra mužstva. „Hrali sme ako jeden celok. Aj tí chlapci, čo sa nedostali na ľad a zápasy sledovali len z tribúny, nás celý čas podporovali a žili atmosférou šampionátu. Preto sme dokázali vyhrať zlato,“ priznal.

V samotnom finále sa Suomi dlho strelecky trápili. Šance síce mali, no skórovať sa im podarilo až sedem sekúnd pred koncom druhého dejstva. „To nás naštartovalo na maximum. Mali ste nás vidieť v šatni, boli sme tak nahecovaní, že mi bolo jasné, že tento zápas vyhráme,“ priznal Salmela.

Fínsko sa len druhýkrát v histórii stalo majstrom sveta a rodák z mesta Nokia je presvedčený, že úplne zaslúžene. „Samozrejme, že sme najlepší tím na svete. Švédi nám dali len jeden gól, rovnako tak i Slováci, Rusom sme nedovolili skórovať vôbec. Predvádzali sme skvelú hru v defenzíve a takisto aj v ofenzíve. Nie je lepšie mužstvo na svete ako to fínske, je to nádherný pocit,“ dodal.

4 debata chyba