Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Niečo famózne! Všetkým platí pivo, ospevovali Granlunda spoluhráči

Má len devätnásť rokov a strelil asi najúžasnejší gól histórie svetových šampionátov. Získal dve bronzové medaily s výberom fínskej osemnástky. Budúcnosť by mal stráviť v klube NHL Minnesota Wild, ktorá ho draftovala v roku 2010 z deviateho miesta. Hokejový zázrak Mikael Granlund.

13.05.2011 23:47
Mikael Granlund Foto:
Mikael Granlund strieľa neuveriteľný gól do siete Ruska.
debata (2)

Prebiehala 26. minúta semifinálového zápasu medzi Fínskom a Ruskom. Rodák z Oulu sa zmocnil puku za bránkou, zrazu si ho „chytil na hokejku“ a zasunul pod hornú žŕdku bránky gólmana Barulina. Rozhodca si ešte šiel overiť, či nedošlo k porušeniu pravidla o vysokej hokejke. Nestalo sa tak a bratislavská hala mohla oslavovať nového hokejového hrdinu.

ÚŽASNÝ GÓL MIKAELA GRANLUNDA

„Už som to skúšal, bol to pekný gól. Nijako špeciálne ho však oslavovať nebudem,“ priznal skromne strelec víťazného gólu Granlund. Mladík, ktorý sa výraznou mierou pričinil o majstrovský titul pre IFK Helsinki (v 15 zápasoch nazbieral 16 bodov) sa tak okamžite stal hviezdou internetových prehliadačov.

Granlund strelil podobný gól už v juniorke

To jeho spoluhráči boli z tejto hokejovej lahôdky unesení. „To je celý on! Bolo to niečo neuveriteľné, skvelý hokejový moment. Ešte som nič také nikdy nevidel. Klobúk dole pred ním, po celý turnaj hrá úžasne, toto bola len čerešnička na torte,“ vyhlásil útočník Caroliny Hurricanes Tuomo Ruutu.

Celý fínsky tím zostal po Granlundovom góle v nemom úžase. Vytiahnuť tak odvážny ťah v semifinále svetového šampionátu, to si hokejová história nepamätá. „Bol som absolútne zaskočený, totálne mi tým gólom vyrazil dych,“ dodal Ruutu.

Chválu na adresu Granlunda smeroval aj obranca Suomi Janne Niskala. „Tento devätnásťročný chlapec predviedol niečo úžasné. V takomto zápase vytiahnuť taký gól, neuveriteľné.“

Granlund sa blysol pred MS aj takýmto nájazdom

Jeden z najskúsenejších hráčov vo fínskom tíme Niko Kapanen pôsobil počas svojej kariéry v NHL i KHL, no podobný gól ešte nikdy naživo nevidel. „Je to niečo kúzelné. Tak úžasný gól som videl akurát tak len na Youtube. Vyrazil mi dych, to bolo naozaj neuveriteľné. Ten gól nás nakopol za víťazstvom, bol to kľúčový moment zápasu,“ konštatoval rodák z mesta Hattula Kapanen.

Hráči zvyknú prispievať do klubovej kasy po hetriku peniazmi, Granlund bude platiť takisto, nie však bankovkami, ale drinkom. „Za takéto niečo pozve celý tím na pivo, vlastne, to by musel spraviť aj tak,“ vyhlásil so smiechom Ruutu. S jeho slovami súhlasil aj Kapanen. „Za toto platí drink pre všetkých! Klobúk dole pred ním.“

Mikael Granlund. Foto: Reuters
Fínsko Granlund Mikael Granlund.
Mikael Granlund.
2 debata chyba