Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Eriksson chcel kopírovať Forsberga. Švédi veria v novú zlatú generáciu

Konanáda, akou sa hokejisti Švédska prestrieľali do finále svetového šampionátu, sa len tak nevidí. Po prvej tretine, v ktorej boli severania horším tímom, zasypali český tím v druhej časti pomerom striel 26:10! A práve v prostrednej tretine získali Tri korunky náskok 2:1, ktorý v treťom dejstve ešte zvýšili na konečných 5:2.

13.05.2011 20:01
Mikael Backlund Foto:
Mikael Backlund (vľavo) sa teší zo svojho gólu.
debata

„Podali sme kolektívny výkon, ktorý nám zabezpečil postup do finále. Česi majú veľmi dobrý tím, napokon, ich výsledky hovorili v doterajšom priebehu turnaja za všetko. Vedeli sme, že ak chceme uspieť, musíme hrať dobre v obrane a snažiť sa o čo najčastejšiu streľbu. V druhej časti hry sme si vytvorili veľký tlak, z ktorého pramenili naše góly,“ analyzoval duel útočník Loui Eriksson.

Hviezda Dallasu Stars za stavu 2:1 mohla pridať ešte v druhej tretine aj poisťovací gól, ale výhodu trestného strieľania nevyužila. Hráč s číslom 21 na drese skúšal fintu, ktorú preslávila iná slávna švédska dvadsaťjednotka, Peter Forsberg. Zakončenie jednou rukou do prázdnej bránky však Eriksson nedotiahol do zdarného konca.

„Áno, skúšal som to ako Forsberg (smiech). V NHL sa mi to podarilo, skóroval som tak proti Pittsburghu. Teraz mi to síce nevyšlo, no nevadí, sme vo finále, a to je podstatné,“ pripojil odchovanec Frölundy.

Eriksson v NHL z nájazdu skóroval, na MS zlyhal

Dvadsaťpäťročný hokejista považuje postup do nedeľňajšieho finále za svoj najväčší úspech doterajšej kariéry. „Finále som ešte nikdy nehral, bude to pre mňa špeciálny zápas. Máme viacero mladých hráčov, ktorí však podávajú skvelé výkony. Čaká nás ešte jeden krok, ten najdôležitejší. Verím, že to bude začiatok novej zlatej švédskej éry,“ dodal Eriksson.

Jedným z hrdinom zápasu proti Česku bol útočník Mikael Backlud. Dvadsaťdvaročný center strelil parádny gól na 2:1, keď od žŕdky nasmeroval puk do českej bránky. „Bol to pekný hokejový moment, sadlo mi to naozaj skvele, nesťažujem si,“ priznal so širokým úsmevom na perách.

Aj on konštatoval, že zlom nastal v druhej tretine. „Po našom prvom góle sme sa dostali späť do hry, no a keď som skóroval ja, začali sme hrať ešte lepšie. Potom sme pridali aj tretí zásah a zápas bol už náš. Samozrejme, do konca zostávalo ešte veľa času, ale už som veril, že to udržíme,“ priznal útočník Calgary Flames.

Rodák z Västeråsu má v zbierke dve strieborné medaily z juniorských šampionátov. Na tom seniorskom by chcel získať, samozrejme, zlato. „Viacero hráčov, čo tu sme, sme spolu hrávali už v mládežníckych výberoch, takže sa poznáme už niekoľko rokov. Ukázali sme, že vieme konkurovať svetu aj vo veľkom hokeji, čo je pre nás veľkým pozitívom aj do ďalších rokov. Už keď sme sa dostali tak ďaleko, chceli by sme vystúpiť až na vrchol,“ pripojil Backlund.

Švédsko si na svojho finálového soka bude musieť počkať. Bratislava však možno uvidí veľké severeské derby, keďže vo večernom semifinálovom zápase na seba narazí Fínsko s Ruskom. „Bolo by to zaujímavé hrať proti Fínsku kvôli dlhoročnej rivalite. Súpera si síce nevyberieme, ale malo by to svoje čaro hrať so Suomi,“ dodal Backlund.

debata chyba