Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kurriho prekvapili výkony Slovákov. Demitrove slzy ho dojali

Zápasy svojho Fínska sleduje z lóže s pokojom Angličana, rovnako v pohode pôsobí aj pred novinármi. Po tréningu reprezentácie Suomi nemal s rozhovormi problémy. Najskôr ho vyspovedali fínski novinári, následne ochotne odpovedal nórskym a ruským žurnalistom. Najväčšia hokejová legenda krajiny tisícich jazier poskytla exkluzívny rozhovor aj pre Pravda.sk.

11.05.2011 12:00
Jari Kurri Foto:
Jari Kurri.
debata

Fínsko zdolalo v poslednom dueli osemfinálovej skupiny Rusko hoci prehrávalo 0:2. Môže tím trénera Jalonena pomýšľať aj na zlato?
A prečo nie? Ukázali sme, že sme silné a odolné mužstvo. Každým zápasom sme silnejší a lepší. Čakajú nás už len ťažké zápasy, takže naše mužstvo musí rásť od zápasu k zápasu.

Vo štvrťfinále narazíte na Nórsko, asi najprijateľnejší súper z druhej skupiny…
My sa takto na to nepozeráme. Napokon, Nóri dokázali poraziť aj Švédsko, takže určite si na nich musíme dať obrovský pozor.

Vo fínskom tíme sú len štyria hráči z NHL, no i tak podáva veľmi presvedčivé výkony. Očakávali ste to?
Keď hráte ako tím, bojujete jeden za druhého, tak je úplne jedno, či máte jedného hráča z NHL alebo dvadsať. Turnaj je pomerne krátky, my sme našli dobrú tímovú chémiu, každý hráč prijal svoju úlohu v mužstve, čo je pre úspech veľmi podstatné.

Ako dôležitý je pre tím kapitán Mikko Koivu?
Veľmi. Je veľkým lídrom. Fínske mužstvo prechádza veľkou generačnou obmenou, v mužstve máme viacero mladých hráčov, a práve Mikko je pre nich ideálnym vodcom.

Dlhé roky bol kapitánom mužstva Saku Koivu, teraz prebral štafetu jeho mladší brat. Asi dostal dobrú školu…
Hlavný dôvod, prečo sú obaja tak úspešní a vhodné vodcovské osobnosti je skutočnosť, že spolu veľmi dobre vychádzajú. Poznám ich, jeden pre druhého by spravili čokoľvek. Túto vlastnosť dokázali preniesť aj na ľad, kde vždy za svoj tím bojujú a vedú ho k úspechu. Preto si obaja zaslúžili nosiť „C“ na drese.

Čo hovoríte na svetový šampionát na Slovensku, páči sa vám?
Samozrejme. Všetko je tu na vysokej úrovni. Krásna hlavná hala, takisto tréningová, kvalitný hotel, pekné prostredie a nádherne dievčatá (úsmev). Tento turnaj si vaša krajina zaslúžila. Takisto je to dobré pre fanúšikov. Nemusia sa na svetové hviezdy pozerať už len v televízii, ale môžu si ich vychutnať naživo.

A čo atmosféra?
Diváci sú skvelí. Bol som na viacerých zápasoch a napríklad duel Slovenska s Dánskom bol úžasný. Váš tím nepostúpil z osemfinálovej skupiny, no i tak sa dočkal úžasného povzbudzovania. Záverečné standing ovations pre Pavla Demitru bolo nádherné.

Ste prekvapený z výsledkov slovenského mužstva?
Samozrejme! Nečakal som, asi ako nikto, že skončíte tak skoro. Tím ste mali veľmi dobre poskladaný, ale úspech sa nedostavil. Opäť sa potvrdilo, že hrať doma nemusí byť vždy výhodou. Ten tlak je obrovský.

Duel s Dánskom bol posledným reprezentačným vystúpením pre slovenského kapitána Pavla Demitru. Poznáte ho ešte z pôsobenia v zámorí?
Samozrejme, poznám ho z NHL. Je to skvelý hokejista, na ľade nechával srdce, čo je pre fanúšikov vždy veľmi cenná vlastnosť. Svoju rozlúčku si asi predstavoval inak, ale taký je hokej. Všímal som si ho pri závere zápasu, bol to preňho určite veľmi emotívny duel, ako aj pre celý slovenský národ, napokon, jeho slzy hovorili za všetko. Diváci sa s ním pekne rozlúčili, určite si tento moment bude pamätať do konca života.

debata chyba